avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Invocarea prescriptiei dupa recunoasterea datoriei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Invocarea prescriptiei dupa recunoasterea datoriei

O firma are o datorie catre mine din martie 2011, deci a intervint prescriptia. Dar in august 2014, intr-o adresa, si-a recunoscut datoria (deci dupa termenul de prescriptie de 3 ani). Anul acesta in mai i-am trimis o notificare si as dori sa-l actionez in justitie.

Intrebare: prin faptul ca si-a recunoscut datoria mai poate revendica prescriptia in instanta?
Cel mai recent răspuns: oliviupetrescu , utilizator 18:23, 20 Octombrie 2015
Am fost de curand in situatie similara. Respectiv fosta mea sotie trebuia sa noveze un contract de credit in care eram codebitor din timpul casatoriei, apartamentul ramanandu-i acesteia in deplinatate. Cand am demarat executarea silita in baza Art 906 CPC, termenul de prescriptie se implinise de 6 luni.
Cu toate acestea ea a facut cerere de novare catre banca dupa ce am ainceput executarea.
Din pctul meu de vedere, cu aceasta cerere, a renuntat la dreptul prescriptiei implinite. Partajul a fost pe vechiul cod, dar renuntarea la dreptul prescriptiei a fost pe codul nou.
Juzii, si de fond si din apel, au ignorat apararile mele privind renuntarea voluntara la dreptul prescriptiei implinite, resp aplicarea Art 2508-2510, neoferind nicio motivare insa ptr neaplicabilitatea acestora. :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2015
ContSters257745, utilizator
[ link extern ]

poate...va e de folos
Buna ziua domnilor. Sunt intro speta asemanatoare (scadenta datorie martie 2008 . . .actiune in justitie in iunie 2012 cu recunoasterea datoriei (intro întâmpinare) in decembrie 2012) .Prescriptia se mai impune ,mai este valabila ,se mai poate prevala de aceasta .Cu stima o zi placuta
Multumesc pentru referintele bibliografice de mai sus.
Pentru a nu mai adresa o noua intrebare in chestiunea de mai sus, o inserz aici.

Asa cum am spus mai sus, lucrarea Y este o lucrare pe care am executat-o eu cu alta firma si pe care institutia de stat a decontat-o, in mod gresit, firmei X.

Intrebare: la calcularea prescriptiei, ce se ia in considerare data inceputului lucrarii sau data finalizarii lucrarii?
Datoriile reciproce, a dvoastra de executare a lucrarii si a institutiei de plata a acesteia, sunt stipulate in contract. Prescriptia se calculeaza de la data in care trebuia sa intrati in posesia dreptului banesc, respectiv 3 ani. Daca ati fi primit plati partiale, acestea ar fi intrerupt termenul.

Alte discuții în legătură

Intrerupere prescriptie vladmm12 vladmm12 BUna ziua, Daca in 2010 e incheiat un contract de imprumut intre doua persoane fizice cu termen de restituire in acelasi an si restituirea nu se face dar in ... (vezi toată discuția)
Bani de recuperat ContSters55557 ContSters55557 nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ... (vezi toată discuția)
Urgent rog lege prescriere datorii firme LisaLashes LisaLashes Buna ziua sper ca postez in locul corect, nu am foarte multe legaturi cu contabilitatea. Daca nu va rog mutati topicul si spuneti-mi unde il pot gasi ... (vezi toată discuția)