avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrare imobil- plati cota parte indiviza.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrare imobil- plati cota parte indiviza.

Salut,
As dori sa ma informati cu privire la urmatoarele..daca e normal sau merge rezolvat si altfel.

Bloc cu 1 scara , s-a infiintat asociatia de locatari. In bloc exista 56 de apartamente cu 2 camere, garsoniere si aparatamente cu 3 camere. Administratorul spune ca legea spune ca trebuie platite toate cele de mai jos pe cota parte indiviza , dupa cum scrie si mai jos. Daca intr-o garsoniera stau 3 persoane si intr-un apartament cu 3 camere stau 2 persoane, e normal sa plateasca de 3 ori mai mult cel cu 3 camere? . Merge facuta altfel impartirea platii inafara de cota parte indiviza? curateniei, firma de administrare si alte servicii comune?

APĂ RECE (LEI)
1 Apă Rece (Index nou: 120,183 - Index vechi: 112,340) mc 7,843 5,7536 45,13
2 Corecţii (diferenţe) apă rece mc 0,456 5,7536 2,63
3 Canalizare apă rece mc 8,299 1,3045 10,82
4 TMAU apă rece mc 8,299 0,0500 0,41
ENERGIE ELECTRICA SISTEM POMPARE
5 Consum energie electrica sistem pompare unitate 7,840 0,3217 2,52
ENERGIE ELECTRICĂ
6 Energie electrica parti comune pers 3,000 2,4617 7,38
SALUBRITATE
7 Salubritate pers 3,000 4,2248 12,67
ADMINISTRARE IMOBIL
8 Servicii administrare imobil cota 2,450 7,5000 18,37
CURATENIE IMOBIL
9 Servicii curatenie imobil cota 2,450 6,0000 14,70
CHELT. ADMIN.
10 Servicii vidanjare canal cota 2,450 3,7200 9,11
11 Procura notariala depunere declaratii ANAF cota 2,450 0,9920 2,43
12 Comisioane comnt bancar cota 2,450 0,4002 0,98
SALARIU PRESEDINTE
13 Salariu Presedinte cota 2,450 3,4400 8,43
SALARIU CENZOR
14 Salariu Cenzor cota 2,450 3,4400 8,43
ÎNTREŢINERE ASCENSOR
15 Intretinere Ascensor cota 2,450 2,5000 6,12
ENERGIE ELECTRICA ILUMINAT COMPLEX
16 Energie electrica iluminat complex cota 2,450 0,2624 0,64
PIERDERI AR COMPLEX (LEI)
17 Pierdere apa rece complex perioada mai-august ap 1,000 54,5091 54,51
18 CORECŢII ÎMPĂRŢIRE ap 1,000 0,0200 0,02
TOTAL LUNA CURENTĂ: 205,30 Lei
Cel mai recent răspuns: bizman , utilizator 20:54, 25 Octombrie 2015
Pai.. lumina din complex de ce e platita pe cota parte indiviza.? in complex fiind 7 blocuri fiecare cu asociatia lui...? de ce vidanjarea e trecuta pe cota parte indiviza?
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.


Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Iluminarea complexului tine de intretinerea proprietatii comune.
Imi permit sa fac si eu niste completari si corectii

1. APA
De ce la TMAU apa rece aveti pretul de 0.05/mc in conditiile in care pretul la apa ati specificat ca este 5.7536? Sa inteleg ca si canalizarea de la pct 3 este aferenta pct 4? Ce este TMAU?

2. Intretinere ascensor
Daca nu folositi ascensorul, nu sunteti obligat sa platiti nici curentul si nici intretinerea ascensorului. Daca folositi ascensorul, curentul electric se imparte pe numar de persoane iar intretinerea pe cota parte indiviza. Baza legala in continuare daca nu folositi ascensorul.
art 35 din HG 1588/2007: Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electnica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin.
art 44 alin 1 HG 1588/2007: Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: ... fondul sau fondunile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii ... la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: ... ascensorul;...
art 649 alin 1 Cod Civil: Sunt considerate parti comune, in masura in care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel: lit b) ... ascensoarele ...
art 654 Cod Civil: Cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune
(1) In lipsa unor prevederi legale sau intelegeri contrare, fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune, in proportie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre coproprietari cad in sarcina acestora din urma.

3. Pierdere apa complex si curent electric complex
Nu sunteti obligat sa platiti aceasta pierdere. De ce sa platiti pierderile din asociatia din care faceti parte si pierderile din complex? Asa ceva este ilegal.
Faptul ca aveti o asociatie infiintata inseamna ca aveti toate instalatiile separate fata de alte asociatii din complex iar compania de apa va trimite o singura factura pe contorul care il aveti. De ce sa platiti pierderile aferente celorlalte asociatii din complex? Este ilegal. Asociatia dvs are un contract cu compania de apa si platiti doar factura dvs in baza contractului incheiat cu compania de apa.

Banuiesc ca initial complexul a fost o singura asociatie care avea un singur contor la apa in baza caruia se factura. De asemenea probabil ca v-ati desprins din acea asociatie si ati facut asociatia dvs, ati delimitat instalatiile si ati montat contor propriu. Nu cred ca compania de apa va obliga sa platiti si pierderile altor asociatii ci banuiesc ca exista o intelegere intre asociatiile din complex. Faceti contestatie la presedintele asociatiei dvs sa va prezinte baza legala pentru care va pune la plata si pierderile din complex.

Acelasi lucru si pentru energie electrica complex. De ce nu-si plateste fiecare asociatie curentul electric? Sau se consuma undeva energie electrica in comun de catre toate asociatiile?
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
bizman, utilizator
Plata pierdere apa, a fost o incurcatura facuta de altcineva.. si ne-am asumat sa platim greselile altora, de fapt o tzeapa data, de catre dezvoltator, care a predat contractul catre o asociatie din complex, aceea a preluat contractul fara sa se citeasca contoarele si deodata s-a constatat c-a venit factura si waaw..in fine ne-am asumat toti din complex sa platim acea tzeapa, pt ca pe apa nova nu i-a interesat, trebuia platita factura..

Sunt 7 blocuri , fiecare bloc are asociatia lui, un bloc e format dintr-o singura scara, iluminatul din complex, sunt acele becuri care ard prin curte si pe care eu le platesc pe cota parte indiviza..

Tmau..habar n-am..incerc sa deslusesc..domnul nostru presedinte s-a aprins pt ca l-am luat putin la intrebari si tot imi zice..sa citesc legea..

Eu lunar trebuie sa platesc 100-150 lei lunar pt toate cheltielile astea administrative...lumina din complex se plateste si ea pe cota parte? lumina din scara se plateste pe persoane? nu inteleg de ce..curatenia din scara se plateste pe cota parte...salubritate pe persoana..
BaBaNu a scris:
lumina din complex se plateste si ea pe cota parte? lumina din scara se plateste pe persoane?

Cum au mentionat si ceilalti curentul electric se imparte pe numar de persoane nu mai reproduc baza legala pt ca au facut-o altii. Iluminatul public pe strada o plateste primaria, de ce trebuie sa plateasca asociatia? Sa nu fie cumva motiv de subtilizat bani de asociatie de la locatari

BaBaNu a scris:
Tmau..habar n-am..incerc sa deslusesc..domnul nostru presedinte s-a aprins pt ca l-am luat putin la intrebari si tot imi zice..sa citesc legea..

Pct 3 si 4 au aceeasi cantitate de 8.299 deci au legatura una cu alta dar de ce apa la pret de 5 bani mc iar canalizarea la pret real? Nu veti gasi in lege Tmau, cereti in scris presedintelui sa dea explicatii.

BaBaNu a scris:
nu inteleg de ce..curatenia din scara se plateste pe cota parte...salubritate pe persoana..

Toate salariile se impart pe cota indiviza inclusiv femeia de serviciu, au specificat si colegii iar salubritatea pe numar de persoane pentru ca asa factureaza operatorul de salubrizare

Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
bizman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu asociatia de proprietari tutuianugheorge tutuianugheorge Blocul in care locuiesc, este cu 4 nivele, 5 scari, a-si dori sa stiu cum hotaraste Adunarea Genereala a Proprietarilor o problema pentru fiecare scara in ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere iliescudoina iliescudoina Doresc sa stiu daca sunt obligata la plata intretinerii in cazul in care am lipsit din locuinta 90 de zile si am comunicat ca voi lipsi , printr-o cerere ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere mari112 mari112 Buna ziua, as dori sa aflu ce trebuie sa apara pe lista de intretinere in dreptul unui apartament in care nu locuieste nimeni. Mai concret detin o garsoniera ... (vezi toată discuția)