avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitatea urmatoarei situatii de la o asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitatea urmatoarei situatii de la o asociatie de proprietari - salarii decise de comitet

Daca este legala remunerarea unui presedinte de asociatie proprietari si cenzor in conditiile in care:
1) Nu s-a stabilit nivelul de salarizare presedinte-cenzor in adunarea generala asa cum prevede legea 230/ 2007 ( nu e cuprins in hotararea ad. gen) ci ulterior de catre comitet. Adunarea a avut loc in februarie 2014 iar salariul a fost marit periodic pana azi de catre comitet fara a fi instiintati proprietarii.Anul acesta inca nu au facut ad. generala.
2) Asta in situatia in care nu suntem o asociatie care sa beneficieze de venituri adiacente.
3)Modul in care se pot recupera acesti bani.E important!!!
:((
4) Rog raspuns pe adresa de email mugurel.puscas@yahoo.com . E urgent!
Multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
MugurelPuscas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:53, 27 Octombrie 2015
De regula, aceste sume sunt stabilite de adunarea generala prin Bugetul de venituri si cheltuieli.
Aveti asa ceva?
MugurelPuscas a scris:



3)Modul in care se pot recupera acesti bani.E important!!!
:


Daca sumele au fost dispuse fara respectarea procedurii legale,acestea pot fi recuperate fie amiabil,fie prin actionarea in instanta a beneficiarilor sumelor

Avem buget doar de " cheltuieli ", asociatia neavand sursa de venit adiacent ( spatii de inchiriat etc ).Salariul presedintelui nu s-a discutat la adunarea generala, nu e cuprins in procesul-verbal de sedinta cf. legii ( lipsa de transparenta totala ). L-a fixat dupa sedinta si indexat periodic comitetul fara a fi anuntati proprietarii, aparand in registru de decizii al lor. Rog clarificare daca se poate recupera si de la cine:1) presedinte 2) comitet.3)Culpa comuna.
Daca nu exista prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli,sume aferente presedinte,cenzor,
responsabili sunt in mod egal cei care au dispus acordarea indemnizatiilor si aceia care au beneficiat de acestea
Sumele pot fi recuperate fie amiabil pfie prin hotarari judecatoresti
Pentru actionare in instanta este necesara expertiza financiar contabila care sa concluzioneze asupra persoanelor care au dispus acordarea sumelor aferente indemnizatiilor presedinte+
cenzor
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
ynocentta, utilizator
MugurelPuscas a scris:
Avem buget doar de " cheltuieli ", asociatia neavand sursa de venit adiacent ( spatii de inchiriat etc ).

Nu exista buget doar de cheltuieli. Asociatia are cheltuieli cu utilitatile, cu personalul, cu serviciile, cu repartiile, impozitele..., iar aceste cheltuieli se acopera din veniturile obtinute de la membrii asociatiei prin plata fondurilor de rulment si de repartii, prin plata lunara a cotelor repartizate.
Asadar aveti atat cheltuiel cat si venituri, aveti incasari si plati...
Salariul presedintelui nu s-a discutat la adunarea generala,

Presedsintele este ales dintre membrii asociatiei si, conform legii, poate fi remunerat primind indemnizatie si nu salariu. Nu este salariat.
Nu este foarte important daca s-au stabilit sau nu exact sumele de platiti pentru fiecare persoana ce-si desfasoara activitatea in asociatie: indemnizatia presedintelui, indemnizatia altor membri ai comitetului, indemnizatia cenzorilor, salariul administartorului, salariul femeii de srviciu, salariul instalatorului, contabilului...
Important este ca adunarea generala sa fi hotarat sumele totale, o anvelopa salariala cum bine spunea cineva. Aceasta poate fi discutata mai in amanunt la o adunare generala iar la urmatoarele sa se treaca foarte usor peste aceste sume daca nu se modifica ceva de la un an la altul ori sa se discute si sa se hotarasca eventualele majorari. Din aceasta anvelopa salariala, comitetul executiv, strabileste sumele pe fiecare om, pe fiecare functie, discutand, negociind s.a.m.d.
La adunarea generala anuala noi prezentam executia bugetara adica ceea ce am incasat si cheltuit in anul incheiat si propunem adunarii generale adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli cu aceleasi sume ca si anul trecut daca nu este cazul sa modificam ceva. Daca planificam sa facem o repartie mai mare, daca ar fi cazul sa marim salariile, un furnizor mareste tarifele..., sigur ca punctam aceste propuneri si le punem la vot odata cu intregul buget. Dar, repet, daca nu schimbam nimic si bugetul de venituri si cheltuieli ramane la fel, se adopta prin vot fara mari discutii ci doar cu unele clarificari daca se intreaba, daca este cazul.

Sigur ca au importanta si aceste salarii, modificarea acestora dar poate mult mai important este modul de gospodarire a asociatiei de catre cei alesi de dumneavoastra. Iar daca acestia nu-si fac bine treaba, membrii asociatiei trebuie sa reactionezem sa-i ajute, sa-i sprijine ori sa-i inlocuiasca. Convocati adunarea generala, discutati si hotarati.

Alte discuții în legătură

Salarizarea in asociatia de proprietari ContSters205948 ContSters205948 SALARIUL PRESEDINTELUI SI AL ADMINISTRATORULUI ASOCIATIEI CINE IL FACE ADUNAREA GENERALA SAU COMITETUL ASOCIATIEI.CINE ARE PUTERE SA SCHIMBE ADMINISTRATORUL ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari roxana moldovan roxana moldovan Este obligatoriu ca presedintele asociatiei de proprietari sa fie proprietar in imobilul care face obiectul asociatiei? Daca da, care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Cumul de functii in asociatia de proprietari gheorgheistrate gheorgheistrate Presedintele de asociatie poate avea si alta functie platita in cadrul asociatiei de proprietari , de ex instalator? multumesc (vezi toată discuția)