avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imi poate fi luata o masina cumparata cu buna-credinta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imi poate fi luata o masina cumparata cu buna-credinta?

In 2007 am cumparat o masina de la un proprietar persoana fizica; el era al doilea proprietar pe cartea de identitate a masinii, primul fiind o firma de leasing, mai exact Egnatia Leasing.
Anul asta , expirandu-mi ITP-ul, am fost sa il fac , iar acolo mi s-a spus ca masina este furata. La politie mi s-a spus ca masina este obiectul unui proces de executare silita intentat de firma de leasing impotriva persoanei de la care eu am cumparat masina, pentru ca nu si-a achitat ratele.
Nu mai inteleg nimic, eu am cumparat o masina cu toate actele: contract de vanzare-cumparare, carte de identitate, inscrisa pe numele meu si tot ce trebuie, iar acum ma trezesc ca mi se poate lua masina.
Ce ma sfatuiti sa fac? mi se poate lua masina, desi nu m nicio vina, si mai ales de unde puteam eu sa stiu asa ceva.....???
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: prykkyy , utilizator 12:42, 28 Iulie 2009
Exact, asa stiu si eu, plus ca atunci cand persoana de la care am cumparat masina a mers la politie cu cartea de identitate a masinii pentru a fi el trecut ca proprietar trebuia sa aiba si un contract de vanzare cumparare sau o factura care sa ateste ca pentru acea masina au fost platite toate ratele sau alte taxe, sau un document care sa ateste trecere dreptului de proprietate in favoarea sa, nu? eu asa stiu....
Mai exista si posibilitatea unor acte false, dar politia nu ar fi vazut?
Si o alta intrebare: in urma procesului de executare silita, mi se poate lua masina, desi eu nu am fost citat in acel proces, desi nu am fost parte? si de buna-credinta, buna-credinta pe care o pot demonstra 100%?
Parerea mea este aceea ca nu va poate lua nimeni masina. Doar daca asupra ei a fost inscris un gaj, ceea ce ar da dreptul creditorului gajist sa urmareasca bunul in mana oricarui tert, caz in care nu mai poate functiona buna credinta daca gajul a fost inregistrat pentru opozabilitete.
Potrivit art. 1 din Ordonanta guvernului nr. 51/1997, operatiunile de leasing sunt acele operatiuni prin care o parte (finantator) transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este cealalta parte, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing.

Dupa cum se poate observa leasingul, ca natura jurdica, este un contract de finantare si nu un contract de vanzare cumparare. Proprietar este finantatorul si nu uiilizatorul. La sfarsitul perioadei de lleasing, finantatoriul se obliga de a respecta dreptul de optiune al utilizatorului de cumpara bunul, prelungi contractul ori de inceta raportului contractulale.

Utilizatorul nu poate instraina drepturile sale ori concesiona contractul fara acordul finantatorului (locatorului).

Societatea de leasing are la indemana calea unei actiuni in revendicare pentru recuperarea bunului, atunci cand a fost vandut, deoarece este proprietara bunului.

Relatiile finantatorului cu tertii sunt reglementate la cap. VI a Ordonantei Guvernului nr. 51/1997.

Tertii nu vor putea invoca beneficiul dispozitiilor art 1909 din Codul civil, potrivit carora posesia de buna credinta a bunurilor mobile a tertilor dobanditori echivaleaza cu dreptul de proprietate.

Ps. Imi pare rau ca nu aveti un avocat de familie care sa va indrume inainte sa luati o decizie!

Cu stiima,

Av. Aura Ungureanu
Multumesc pentru raspuns, dar as intelege sa se aplice aceste dispozitii, doar in conditiile in care persoana fizica nu ar fi fost trecuta ca proprietar pe cartea de identitate a masinii, ci doar firma de leasing sa fi figurat ca proprietar.
Potrivit cartii de identitate a masinii el nu mai era un simplu utilizator al bunului, ci proprietar.
Cum as fi putut eu sa stiu ca exista astfel de probleme din moment ce toate actele erau in regula?
Am inteles ce vreti sa spuneti. Utilizatorull era propietar sub conditie rezolutorie, adica, in cazul in care nu isi mai achita ratele, finantatorul devine proprietar, iar finantatorul era proprietar sub conditie suspensiva, adica devenea proprietar daca nu se mai achitau ratele.

Insa, actele pe care le face utilizatorul, ca proprietar sub conditie rezolutorie, sunt ele insele rezolubile, deoarece nimeni nu poate constitui altora drepturi mai mari decat are el insusi. Efectul retroactiv al conditiei care s-a indeplinit, ( aceea de a nu mai fi platite ratele) se produce in privinta actelor de dispozitie pe care le-a facut utilizatorul care sunt desfiiinate si ele.

Daca as avea speta dvs., as merge pe ideea ca nu a fost un contract de leasing, ci un contract de vanzare cumparare cu plata in rate, pentru a nu se mai aplica dispozitiile legale in matrie de leasing ,(unde posesia de buna credinta a bunurilor mobile nu echivaleaza cu dreptul de proprietate ).

Totusi, daca finantatorul a constituit o garantie reala mobiliara asupra masinii la Arhiva Eloectronica de Garantii Reale Mobiliare, aceasta isi produce efectele timp de 5 ani, caz in care ii asigura opozabilitate fate de terti si nu mai puteti beneficia de buna credinta, deoarece, cu diligenta minime trebuia sa va interesati si sa cunoasteti acest lucru.

Cu stima,

Av. Aura Ungureanu
0721.20.80.86








Totusi,

Alte discuții în legătură

Am cumparat o masina careia nu i-a fost achitat leasing-ul cri.sta cri.sta Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu lamuriri privind situatia pe care o expun mai jos? In luna mai 2009 am cumparat o masina second hand de la o firma, ... (vezi toată discuția)
Executare silita masina alielvi alielvi Am cumparat un autoturism care avea carte de identitate in alb (duplicat) eliberat de catre RAR si al carei proprietar a declarat/o ca pierudata pe cea veche. ... (vezi toată discuția)
Masina neplatita la leasing nicoletaaa nicoletaaa Buna seara! Am cumparat un logan de la o firma din Brasov, firma care nu si-a platit datoriile la firma de leasing de unde a fost cumparata masina. Cand am ... (vezi toată discuția)