avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu minim in cazul muncii normate.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu minim in cazul muncii normate.

Buna ziua , deschid si eu acest subiect manat de o situatie concreta , in care salariatii unei mici intreprinderi care is desfasoara activitatea in domeniul industriei usoare - confectii primesc un salariu de 200 - 400 lei net lunar cu motivatia neindeplinirii normelor.
Este deci obligatoriu "salariul minim obligatoriu " ?
As dori de asemenea sa stiu daca exista anumite norme in ceea ce priveste normarea muncii , pe diferite domenii de activitate , sau stabilirea normelor este la indemana angajatorului , si astfel in jungla economica romaneasca angajatul isi pierde practic orice drept.
Fac specificarea ca este vorba de o firma mica , cu un numar redus de personal ( pana in 40 persoane).
Va multumesc !
Cu respect ,
PracticMan ;)
Este clar , trebuie vazut prima data ce a semnat.
Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
PracticMan, utilizator
Eu stiam ca semnarea contractului colectiv de munca este obligatorie in cazul dvs. De aceea va anexez si prevederile Codului Muncii adnotat!
Art. 236. [definiţia legală şi obligativitatea contractului colectiv de muncă]
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor. B-)
Daca sunt peste 21 de salariati doar negocierea contractului colectiv este obligatorie !

Indiferent de existenat sau nu contractului la nivel de unitate, se aplica cel la nivel de ramura si cel la nivel national.

Poate in situatia expusa ar fi util sa se faca o sesizare la ITM.
Interesant ...
Este posibil sa aiba (cu forme legale) mai putin de 21 de salariati.
Acum mai realizez un aspect : Toti angajatii sunt "muncitori necalificati".
Ca lucreaza in masini , la C.T.C. sau pe linie (alimentator , sef de linie ) tot muncitori necalificati sunt.
Se poate oare face productie in confectii , numai cu muncitori necalificati ?
Cred ca legea economiei de piata isi face cel mai bine treaba in cazul pietei muncii. Dezechilibrul dintre cerere si oferta ii determina pe oameni sa accepte uneori conditii extreme.Angajatorul stie asta si le raspunde nemultumitilor : Si daca pleci de-aici unde te duci ? . Are dreptate !
In momentul in care esti in situatia de a nu avea ce pune pe masa in fata copiilor nu mai ai chiar atata curaj incat sa te iei de piept cu angajatorul. Intre 200 de lei pe luna si nimic vei alege cei 200 de lei. Iti sunt incalcate drepturile ? Nu poti face nimic. Esti prea mic , esti neputincios , doar depinzi de cei "200 de lei ".In plus , mai stii si cateva precedente...
Asa vad eu lucrurile acum. Ma ingrozesc !
Probabil ca sunt prapastios ...
Nu stiu daca sunteti prapastios dar eu de 5 minute incoace incerc sa imi dau seama cam ce poti face cu 200 RON /luna?!:hm:

Alte discuții în legătură

Obligativitatea incheierii ccm la nivel de unitate lupuvioleta1 lupuvioleta1 Buna ziua , ma intereseaza sa stiu daca mai este obligatoriu sa se incheie contractul colectiv de munca pentru anul 2013 la nivel de unitate . Suntem o ... (vezi toată discuția)
Sa abrogat cumva art. 159 codul muncii si hg 1825 din 21.12.2006 ??? liviu tiutiu liviu tiutiu sa abrogat cumva art. 159 Codul Muncii si HG 1825 din 21.12.2006 ???sau mai bine zis ,care este aplicabilitatea celor doua, daca Contractul Colectiv de Munca ... (vezi toată discuția)
Legea dialogului social,negociera ccm samir69 samir69 Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat ... (vezi toată discuția)