Buna ziua , deschid si eu acest subiect manat de o situatie concreta , in care salariatii unei mici intreprinderi care is desfasoara activitatea in domeniul industriei usoare - confectii primesc un salariu de 200 - 400 lei net lunar cu motivatia neindeplinirii normelor.
Este deci obligatoriu "salariul minim obligatoriu " ?
As dori de asemenea sa stiu daca exista anumite norme in ceea ce priveste normarea muncii , pe diferite domenii de activitate , sau stabilirea normelor este la indemana angajatorului , si astfel in jungla economica romaneasca angajatul isi pierde practic orice drept.
Fac specificarea ca este vorba de o firma mica , cu un numar redus de personal ( pana in 40 persoane).
Va multumesc !
Cu respect ,
PracticMan ;)
Eu stiam ca semnarea contractului colectiv de munca este obligatorie in cazul dvs. De aceea va anexez si prevederile Codului Muncii adnotat!
Art. 236. [definiţia legală şi obligativitatea contractului colectiv de muncă]
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor. B-)
Interesant ...
Este posibil sa aiba (cu forme legale) mai putin de 21 de salariati.
Acum mai realizez un aspect : Toti angajatii sunt "muncitori necalificati".
Ca lucreaza in masini , la C.T.C. sau pe linie (alimentator , sef de linie ) tot muncitori necalificati sunt.
Se poate oare face productie in confectii , numai cu muncitori necalificati ?
Cred ca legea economiei de piata isi face cel mai bine treaba in cazul pietei muncii. Dezechilibrul dintre cerere si oferta ii determina pe oameni sa accepte uneori conditii extreme.Angajatorul stie asta si le raspunde nemultumitilor : Si daca pleci de-aici unde te duci ? . Are dreptate !
In momentul in care esti in situatia de a nu avea ce pune pe masa in fata copiilor nu mai ai chiar atata curaj incat sa te iei de piept cu angajatorul. Intre 200 de lei pe luna si nimic vei alege cei 200 de lei. Iti sunt incalcate drepturile ? Nu poti face nimic. Esti prea mic , esti neputincios , doar depinzi de cei "200 de lei ".In plus , mai stii si cateva precedente...
Asa vad eu lucrurile acum. Ma ingrozesc !
Probabil ca sunt prapastios ...