avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Lacomia magistratilor
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Lacomia magistratilor

Deciziile luate de unii judecatori de intrerupere a activitatatii, boicotare a urmatoarelor alegeri, amendare a ministrului finantelor si obtinere de sporuri prin hotarari judecatoresti sunt imorale!
Categoria sociala a magistratilor este una favorizata, beneficiara a unor legi speciale, cu venituri mult peste media celor care le alimenteaza bunastarea.
Protestul judecatorilor este doar legal, insa, ca si majoritatea legilor, conjunctural si profund imoral. Imoral fiindca aceasta casta este cu mult mai bine remunerata decat ar trebui pentru munca pe care o presteaza.

Fizic vorbind, oricare judecator are o limita superioara, pe care nu o poate depasi indiferent cat de mare ar putea fi plata. Iar daca cumva cativa dintre ei ar putea demonstra ca la o plata tripla pot munci de trei ori mai mult, inseamna ca normele au fost grestit calculate si pana in acel moment platiti in plus. Este insa greu de spus cîţi dintre purtatorii de robe corespund criteriilor profesionale. Pentru ca, daca ar fi toţi buni, România nu ar mai pierde procese pe banda rulanta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

La polul opus, cand categoriile ne-favorizate aflate la limita subzistentei declanseaza conflicte de munca, atat legale cat si morale, aceeasi putere judecatoreasca, in functie de interesul momentului, poate sa le opreasca si uneori sa le scoata in afara legii. Legile, la constructia carora o parte dintre magistrati a avut importante contributii, sunt conjuncturale, foarte rar morale dar intotdeauna legale. Dupa sac si petecul.
ADEVARATUL MOTIV al protestului magistratilor este LACOMIA.
Succesul actinunilor de acest tip deriva din aceea ca Justitia este una dintre expresiile civile ale principalilor vectori de putere, un instrument important si necesar clasei conducatoare.

Ce ar fi daca miloane de pensionari, o categorie sociala care si-a platit cu varf si indesat datoriile catre societate, ar chema statul in judecata in baza art. 47 din Constitutia Romaniei solicitand sa li se acorde diferenta de bani care lipseste pentru a trai decent? Doamnele si Domnii judecatori le-ar da castig de cauza?

Singura instanta superioara care poate condamna si chiar declara ilegale actiunile magistratilor este societatea civila.
Deocamdata doar la modul retoric.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:27, 29 August 2009
Am si eu o interbare,
Cu cat credeti dvs (cei care sunteti interesati de subiectul acesta, nu ma refer la o persoana anume) ca ar trebui sa fie platit un magistrat?
Eu nu sunt de acord cu protestul lor, dar nici nu putem accepta sa revenim la situatia dinainte de 1996, cand judecatorii castigau cat profesorii si atunci majoritatea solutiilor erau cel putin ciudate ...
Intre 1000 minim la angajare si 3-4000 euro ar trebui sa fie veniturile acestor oameni , dupa functia pe care o detin, vechime, munca si responsabilitate.
Sunt perfect de acord. Au o responsabilitate foarte mare, trebuie sa fie foarte bine pregatiti, astfel incat trebuie sa fie si foarte bine platiti, altfel pleaca si se faca notari, avocati, etc.
Si noi discutam despre niste salarii de 5000-6000 lei, adica nici macar 1500 EURO. Bun, sa zicem ca un magistrat la ICCJ primeste peste 10.000 lei, adica 2500 euro. Nu mi se pare o suma prea mare pentru functia respectiva.
Si cat ar trebui sa fie un salar minim pe economie, ca sa existe totusi un echilibru oarecare ?
Sa nu fie stabilit un salariu minim pe economie. De ce sa se stabileasca un salariu minim sau maxim sau de orice fel pe economie ? Sa functioneze cererea si oferta pe piata muncii. Se pot stabili grile de salarizare, criterii de acordare a altor venituri , a sporurilor, etc la institutiile de stat. Dar la entitatile economice ( societati comerciale, organizatti, asociatii, regii, etc ) sa se dea libertate negocierilor intre angajator si angajati ( atat prin sindicate cat si individual) care sa duca la stabilirea veniturilor salariale fara limitari.
Firmele puternice, cu activitate economica profitabila, cu servicii si produse solicitate pe piata, vor putea oferi venituri salariale mai mari si pot selecta salariati foarte bine pregatiti. Cei mai putin pregatiti vor avea acces la firme mai putin profitabile si respectiv salarii mai mici.
Echilibrul se realizeaza in piata daca se promoveaza valoarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva magistratilor Diana Persa Diana Persa Ce parere aveti despre protestul magistratilor, care ia de fapt forma unei greve? De exemplu, azi s-au amanat toate cauzele la instantele din Timisoara. Cum ... (vezi toată discuția)
Sunteti de acord cu eliminarea sporurilor magistratilor? ContSters21504 ContSters21504 Lansez aceasta discutie ca urmare a \"protestului\" magistratilor pe perioada nedeterminata.Intrebari: Cat de mult ne complica noua programul? Ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Ce au judecatorii in plus? Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Buna ziua! Eu unul stau si ma minunez de acest protest al judecatorilor. Ei protesteaza, oamenii se plimba pe la tribunale, de parca nu ar avea ce face si tot ... (vezi toată discuția)