avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Impozit PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Impozit PFA

Persoana Fizica Autorizata care are ca unic obiect de activitate organizarea manifestarilor artistice (teatru papusi) are obligatia de a plati impozit pe venit 16%?
Pentru organizarea de spectacole persoanele respective sunt obligate prin Codul fiscal sa inregistreze bilete de intrare, la organele fiscale ale primariilor in a caror raza desfasoara activitatea, si sa plateasca 2% din valoarea biletelor vandute.
Cel mai recent răspuns: CO.COS , utilizator 10:09, 26 Noiembrie 2015
Vorbim limbi diferite. Iată situaţii concrete :
1. O PFA care deţine un parc de distracţii închiriază un teren de la primărie, amplasează un carusel şi o saltea gonflabilă şi pentru fiecare copil care le utilizează taie bilet cu valoarea de 5 lei. Biletele sunt vizate la organul fiscal al primăriei respective, urmând ca la final să depună decontul şi să achite impozitul pe spectacole în cotă de 5% din valoarea biletelor vândute. Organizatorul şi prestatorul serviciului de divertisment este o PFA, cu un singur cod CAEN 9321 - parc de distracţie. PFA nu realizează venituri din alte surse!
2. Un păpuşar proaspăt absolvent de teatru înfiinţează o PFA şi prestează activitatea de teatru ludic pentru copiii din grădiniţe, în spaţii închiriate. Situaţia este identică cu cea anterioară, cu excepţia cotei de impunere de 2%.

În situaţia dată, cine este organizatorul? cine are obligaţia înregistrării biletelor şi cine plăteşte impozitul pe spectacole? este cel care închiriază terenul (primaria) sau sala de clasă (gradinita)?!? Cred că nu este aşa. Excludem situaţia cu organizatorul de spectacole specializat, fiindcă este diferită.
Dacă vreţi să adăugaţi ceva vă rog să vă referiţi la situaţia concretă din cele două exemple, nu la modul general. Mie tot mi se pare dublă impunere întrucât se impozitează aceeaşi sumă de bani de două ori, la aceeaşi persoană. Nu intră în calcul nici contribuţiile la fondurile speciale deoarece acestea nu sunt impozite!!! Mă refer strict la maniera de impozitare care trebuie să fie ori cu 16%, ori cu 2% / 5%. Astfel, dacă organizatorul specializat al spectacolului este impozitat cu 2% / 5% din încasarea biletelor de intrare şi prestatorul (artistul) este impozitat cu 16% din venituri, nu este corect şi echitabil ca o PFA să fie impozitată şi cu..şi cu...
Nu vreau să fiţi de acord cu mine, doar că argumetele pe care le cunoaşteţi pentru această impozitare dublă să fie bazate pe nişte prevederi legale, nu pe ceea ce se practică.
Mulţumesc.
Va inteleg nedumerirea dar in afara de a va fi dat din codul fiscal acea prevedere prin care sa vedeti ca pe langa ce plateste in mod curent un pfa, mai e si acel impozit pe spectacole, nu am ce sa mai zic. Unde-i lege, nu-i tocmeala!
Sunt de acord cu zicala şi vă mulţumesc pentru seriozitatea cu care aţi tratat subiectul. Însă iată ce zic cei de la MFP în urma emailului cu cele două exemple trimis către ei :

Stimate domn,
Sunt doua impozite distincte. Potrivit art.46^1 din Codul fiscal,"Veniturile din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, de catre
persoane fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit."
Cu deosebita consideratie.
Comp.serv.pentru contribuabili


Deci, ca nuca în perete...

Asta e legea, deci trebuie să fii un păpuşar ciung sau şchiop sau oligofren pentru a plăti numai 2% impozit pe spectacole!!!

Tot respectul pentru iluminarea juriştilor şi consecvenţa contabililor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe aplicabile biletelor la un eveniment Sdragos Sdragos Buna ziua, as dori sa organizez impreuna cu alte 3 persoane fizice un eveniment (petrecere) cu acces pe baza de bilete pentru ~300 de persoane. Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)
Imi raspunde si mie cineva? organizare spectacol gabitza1980 gabitza1980 Buna seara.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: eu si sotul meu suntem solisti de muzica populara.Vrem sa organizam un spectacol pe 20 iulie in satul sotului ... (vezi toată discuția)
Monografie si documente justificative seli seli Va rog sa imi spuneti si mie pentru o societate SRL / II , care organizeaza ocazional , concerte interactive pentru copii , ce documentele justificative ... (vezi toată discuția)