avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii parti comune - acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii parti comune - acoperis

Buna ziua,
Am un apartament intr-un bloc de 6 proprietari (apartamente), fara asociatie de proprietari constituita. Apartamentul meu e situat la ultimul etaj (2) si este afectat de deteriorarea acoperisului, mai concret, imi ploua in casa prin mai multe locuri, de vreo doi-trei ani. Nu reusesc sa ajung la un acord cu ceilalti vecini in privinta reparatiei acoperisului. Practic, niciunul nu zice nu, dar nimeni nu are bani disponibili pentru asta si toti se fac ca ploua. Si chiar ploua. As vrea sa repar pe banii mei jumatatea de acoperis care ma afecteaza direct (sunt 2 apartamente pe etaj) dar as vrea sa fac in asa fel incat sa imi pot recupera o parte din bani de la ceilalti doi proprietari care stau pe aceeasi parte cu mine, podul fiind proprietate comuna. Plecand de la premisa ca niciunul dintre cei doi nu vrea sa semneze vreun act si cu greu ii pot prinde sa stau de vorba cu ei, care sunt pasii de urmat ca sa fiu acoperit din punct de vedere legal in momentul cand voi cere sa mi se plateasca doua treimi din costul reparatiei?
Multumesc,
Razvan Anghelescu
Cel mai recent răspuns: mariah88 , utilizator 12:30, 29 Ianuarie 2025
Intr-adevar, nu suntem constituiti in asociatie.
Cat despre "schimbarea destinatiei si aspectului" nu poate fi vorba. Nu se schimba nici una, nici alta. Doar se repara ceea ce e deteriorat. De aia nu inteleg la ce imi trebuie autorizatie de construire.
Tocmai ca sa evit multele neplaceri pe care le enumerati, cauzate de reaua credinta a celorlalti proprietari, sunt pe forumul acesta. As vrea sa stiu ce e de facut in situatia data ca sa nu-mi mai ploua in casa si sa imi pot recupera banii pe reparatie. Nu ma pricep deloc, si de aia m-ar ajuta o lamurire amanuntita, adica ce si cum trebuie facut, pas cu pas.

Multumesc pentru raspunsuri.
Pai eu ce-am scris mai sus? Mai mult de-atat, ce pas cu pas mai doriti?
Mergeti pe legislatie, apelati la serviciile unui avocat, notificati-va vecinii. Daca acestia nu vor sa contribuie la costurile reparatiilor, abia atunci puteti investi singur si apoi sa emiteti pretentii.
Nu am inteles, este terasa sau sarpanta? Apoi o sarpanta nu se strica asa repede, cat de vechi este imobilul? Mai aveti garantie, ceva?

Inteleg multe, dar la un imobil cu doar 6 proprietari, drept sa va spun, nu ma asteptam la asa ceva...
Cand v-ati hotarat sa investiti niste bani intr-un apartament in acest imobil, ati stiut ce relatii o sa aveti cu vecinii dvs.?
Desi asteptati de la forum raspunsuri, mai intai dvs. ar trebui sa va clarificati niste aspecte acolo, pe plan local. Cum sa cumpar o locuinta intr-un imobil cu mai multe locuinte si sa nu stie fiecare ce responsabilitati are pe partile comune?
Va intreb inca o data:
Cum procedati daca se defecteaza instalatia de gaze, de apa, canalizarea, etc? Aveti ceva stabilit in acest sens?
Am primit si sfaturi despre facut expertize, obtinut certificat de urbanism, autorizatie de construire etc. La primarie, de exemplu, mi s-a spus ca orice as vrea sa fac trebuie un certificat de urbanism, pentru ca sunt parti comune si asa e legea... Asa sa fie? Care lege? La fel, mai sus, am primit sugestia sa obtin o autorizatie de construire. Scrie undeva in lege? De la altcineva, avocat, mi s-a propus, intai de toate o expertiza care sa ateste necesitatea reparatiei... De acee mi-e neclar. Ideea e ca ma duc la un avocat si il las sa se ocupe, dar voiam sa stiu cam ce presupune toata desfasurarea. E asa de simplu? Iau un avocat si imi recuperez banii, pur si simplu?
Apartamentul nu l-am cumparat, m-am nascut in el. E din '33 blocul. Vecinii s-au schimbat si acum ii am pe acestia. Reparatii la parti comune s-au mai facut, dar minore si cu scrasnit din dinti si, in general, cel care a dat banii initial, a dat mai mult pentru ca nu si-a recuperat cat anticipa. Fiecare a contribuit cu cat a vrut si a crezut de cuviinta. Un acoperis cu sarpanta si tigla, sageac, jgheaburi, burlane e mai scump si nimeni nu vrea sa auda...
rzvro a scris:

Cat despre "schimbarea destinatiei si aspectului" nu poate fi vorba. Nu se schimba nici una, nici alta. Doar se repara ceea ce e deteriorat. De aia nu inteleg la ce imi trebuie autorizatie de construire.

Nu va trebuie autorizatie daca nu schimbati forma si materialele (de ex. din tigla ceramica in tigla metalica).
Legea 50/1991 rep., Articolul 11
(1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor:
a)reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;

AdamGrecu, de unde era sa stie omul ce probleme o sa aiba? Zau asa...

rzvro, pe forum sunt mai multe discutii pe tema asta, o sa caut si o sa va pun link-uri.
Incercati si dvs. cu casuta de cautare in forum (de ex. cheltuieli reparatii acoperis).

La primarie, de exemplu, mi s-a spus ca orice as vrea sa fac trebuie un certificat de urbanism, pentru ca sunt parti comune si asa e legea... Asa sa fie? Care lege?

Acum am citit mesajul dvs. Ei trebuie sa va spuna care lege, intrebati-i. Daca nu va trebuie autorizatie de contructie n-aveti nevoie nici de certificat de urbanism.

Eu cred ca da, v-ar trebui un avocat macar pentru o notificare prin care sa-i anuntati ca daca nu sunt de acord sa alegeti impreuna o firma care sa va faca acoperisul o sa-i duceti in instanta pentru recuperarea tuturor cheltuielilor, deci inclusiv ale celor de judecata.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2015
Ares-3, moderator
Bună ziua! Locuiesc la et 3 într un bloc de 4 etaje. Deși apartamentul este pe mijloc , din august îmi curge apa în sufragerie pe peretele cu apartamentul vecin. Curge foarte rău pe jumătate din perete încât apa se strânge în mijlocul camerei . Ce mi recomandați în condițiile în care nu avem asociație de proprietari și proprietarii de la etajul 4 sunt indolenți și nu I au masuri de reparea acoperișului.

Alte discuții în legătură

Acoperis sarpanta Edu13 Edu13 Buna ziua. Acum 10 ani sora mea a cumparat un apartament la etajul 4, prevazut cu sarpanta construita de fostul proprietar impreuna cu vecinul de langa. Nu ... (vezi toată discuția)
Reparare acoperis,platim toti,mai putin 2 apartamente... mimozi mimozi sint proprietar al unui apartament de bloc si stau la ultimul etaj.vVecina s-a tot plins ca-i ploua in casa,drept urmare,s-a dus la asociatie sa se repare ... (vezi toată discuția)
Sarpanta fara autorizatie andrei83 andrei83 Buna ziua, As dori sa ma ajutati intr-o problema legata de un acoperis fara autorizatie existent pe terasa unui bloc de locuinte. Si anume, am cumparat un ... (vezi toată discuția)