avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu tatal copilului, necesitate acord iesire din tara minor

O familie cu un copil divorteaza. In urma divortului copilul este incredintat de comun acord doar mamei. In acest caz de cate ori mama a fost nevoita sa plece cu minorul din tara -nu a fost necesar- acordul tatalui copilului intrucat mama are sentinta de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti ramasa definitiva. Acum parintii au realizat ca le este mai bine impreuna si sau recasatorit, mama trecand din nou pe numele sotului-tatal copilului. Problema este ca la iesirea din tara impreuna cu minorul i s-a cerut acordul tatalui copilului pe motivul ca acestia sunt din nou casatoriti. Este legal acest lucru sau sentinta fiind definitiva ar trebui sa produca in continuare efect, chiar daca parintii s-au recasatorit ? Ar trebui sa apeleze la instanta cu privire la acest lucru?
Este foarte corect!

Sentinta respectiva nu are cum sa mai produca efecte la acest moment deoarece acestia s-au recasatorit.

Nu trebuie sa apeleze la instanta.
Tatal va trebui sa dea o declaratie notariala ca este de acord ca mama sa plece singura cu copilul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2015
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Unele persoane sunt de alta parere. Aveti cunostinta de un art.de lege care sa spuna ca acea sentinta este nula?Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2015
Justitiarul711, utilizator
Si eu ma intreb cum se poate ca tatal sa-si recapete dreptul de exercitare a autoritatii parintesti doar prin recasatorie. Mama s-a (re)casatorit cu un barbat care nu are drepturi in privinta copilului. Ca acel barbat este tatal n-ar trebui sa conteze; daca isi pastra numele de fata nu cred ca avea problema asta.

Imi pare rau ca nu pot sa-mi argumentez juridic opinia.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
Ares-3, moderator
Bănuiesc că problema e numele mamei, acelaşi acum, din nou, cu numele tatălui şi al copilului.
Doamna poate să-şi schimbe numele, pe cale administrativă, cu numele din hotărârea care-i acorda autoritate părintească unică.
Altfel, nu văd de unde ştiu poliţiştii de frontieră că mama e căsătorită sau nu, fiindcă la graniţă, nu se cere prezentarea certificatului de căsătorie.
Acum mama este din nou pe numele sotului. Isi doreste asta pentru a fi din nou cu totii pe acelasi nume. Nu incape invoirea ca si-ar schimba numele pe cale administrativa. Problema este daca acum tatal si-a redobandit sau nu autoritatea parinteasca. Eu personal inclin sa spun ca nu, deoarece mama se putea casatori cu oricine altcineva. Acum ca s-a intamplat sa fie fostul sot si tatal copilului este altceva, dar legal acea sentinta este definitiva. Poate avocatii in instanta au intalnit astfel de cazuri si ne pot impartasii un punct de vedere. Cu toate acestea numele a dat-o de gol intrucat in sentinta revenise la numele de fata iar acum avea din nou in buletin acelasi nume cu cel al copilului, mama fireste in acest caz aratand noul certificat de casatorie cu tatal copilului. Poate ca trebuia sa le ceara celor de la frontiera un punct de vedere in scris.
Martonze, in baza de date mama figureaza ca fiind casatorita, deci cei de la frontiera in urma unei simple verificari aveau de unde sa stie ca in prezent poarta un alt nume in urma casatoriei.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Al 2 a oara la divort cu o singura persoana myo myo Buna seara!, Sunt casatorita , a 2 a oara cu acelasi barbat. In timpul primei casatorii a rezultat un copil -acum are 14 ani- la primul divort mi-a fost mie ... (vezi toată discuția)