avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca exclusiva mama, recasatorire cu tatal copilului, necesitate acord iesire din tara minor

O familie cu un copil divorteaza. In urma divortului copilul este incredintat de comun acord doar mamei. In acest caz de cate ori mama a fost nevoita sa plece cu minorul din tara -nu a fost necesar- acordul tatalui copilului intrucat mama are sentinta de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti ramasa definitiva. Acum parintii au realizat ca le este mai bine impreuna si sau recasatorit, mama trecand din nou pe numele sotului-tatal copilului. Problema este ca la iesirea din tara impreuna cu minorul i s-a cerut acordul tatalui copilului pe motivul ca acestia sunt din nou casatoriti. Este legal acest lucru sau sentinta fiind definitiva ar trebui sa produca in continuare efect, chiar daca parintii s-au recasatorit ? Ar trebui sa apeleze la instanta cu privire la acest lucru?
Sa speram, dle av Laconschi, ca explicatia dvoastra nu va fi stearsa pe motiv ca nu e argumentata si nu aduce plusvaloare. Exact asa am explicat si eu, fiind necesara o actiune de repunere in drepturi a tatalui care, prin divortul amiabil, a renuntat voluntar la acestea. Totodata va trebui rezolvata si contributia la intretinere (pensia alimentara) neaparat cf Art 530 Alin 1 CC.
Ca atare si ca sa nu uitam intrebarea userului, politia de frontiera a gresit cerand acordul tatalui in conditiile date.
Totodata daca tatal recasatorit cu mama vrea reintrarea in drepturile PIERDUTE la divort, are nevoie de o noua hotarare judecatoreasca definitiva, data in baza schimbarii de imprejurari si in interesul superior al minorului.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
ContSters257745, utilizator
Multumesc tuturor forumistilor pentru atentia acordata. Am indrumat tatal pentru a se adresa instantei, cu toate ca acesta a parut mai degraba a se complace in situatia de fata, in sensul de a lasa toate responsabilitatile cu privire la minor pe umerii mamei.
shomo a scris:

Sotul-tata ar trebui sa initieze o actiune in justitie pentru repunerea in drepturi.


shomo a scris:

Dupa cum am spus insa, ... aceasta schimbare de imprejurari necesita o alta sentinta


shomo a scris:

Exact asa am explicat si eu, fiind necesara o actiune de repunere in drepturi a tatalui ...
...tatal recasatorit cu mama ... are nevoie de o noua hotarare judecatoreasca definitiva, data in baza schimbarii de imprejurari si in interesul superior al minorului.



Domnule shomo, aţi repetat de TREI ori acelaşi lucru. (başca in mesajele pe care vi le-am sters).

Acum, dacă tot vi se pare că trebuie să ne repetaţi de mai multe ori ca să pricepem, puteţi încerca, măcar odată, să ne lămuriţi de ce vă încrâncenaţi să priviţi căsătoria ca pe un cutremur, o ninsoare sau alte ...imprejurări (situaţii de fapt)?

Dacă qaţi putea privi situaţia juridică derivată din căsătorie în alt fel, poate că aţi înţelege că
autoritatea din speţă a incercat o interpretare mult mai adecvată şi care indeplineşte cerinţele compatibilităţii sale cu art 8 CEDO (era să zic o interpretare care ...dă mai mult de-o ceapă degerată pe starea civilă a omului şi pe...viaţa lui de familie, dar nu mai povestesc neaoş că nu v-a plăcut).
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
romascanu, moderator
Pai, dna Romascanu, de ce nu? Abia astept sa-mi explicati dvoastra avantajele casatoriei in bunul stat romanesc guvernat de bunele legi noi.
Altfel sunt absolut convins ca ta`majoru` de la frontiera era perfect familiarizat cu jurisprudenta CEDO, poate chiar mai perfect decat sunt unele jude, unele degaspcuri si unii avocati, nu neaparat de pe aici.
Continui insa sa raman mirat cum de se stie recomandarea CEDO mai bine decat imperativa lege..neaosha.

Iata ca imi place!
In acest caz se presupune ca omul in urma casatoriei si-a recastigat sotia si mama copilului sau, dar culmea nu si copilul. Mai mult decat atat daca isi supara consoarta aceasta va putea da fuga la instanta si il va putea acuza ca nu a achitat pensia alimentara pentru copilul lor. Interesant.:bow:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Al 2 a oara la divort cu o singura persoana myo myo Buna seara!, Sunt casatorita , a 2 a oara cu acelasi barbat. In timpul primei casatorii a rezultat un copil -acum are 14 ani- la primul divort mi-a fost mie ... (vezi toată discuția)