avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala inselaciune

Buna ziua,

Sunt de profesie designer si lucrez ca pfa. In urma cu cateva luni am avut proiect care nu s-a finalizat. Clientul mi-a dat un avans de 50%, dar din cauza unor neintelegeri (am fost implicata in alt proiect in acelasi timp si timp de doua zile nu am reusit sa fiu contactata de persoana respectiva, care s-a enervat si a inceput sa ma ameninte, sa ii returnez bani, ca nu mai vroia sa continuam proiectul) Trebuie sa mentionez ca chiar daca am avut o comunicare deficitaram nu am avut niciodata intentia de a nu termina proiectul, numai ca atunci cand mi-a cerut avansul inapoi mi s-a parut un gest foarte urat si nu am mai vrut sa continui colaborarea. Avand in vedere ca proiectul era in stadiu avansat in jur de 50%, am considerat ca si timpul si munca mea costa, asa ca am refuzat sa le returnez avansul.
Trebuie sa mentionez ca nu am incheiat cu ei nici un contract de prestari servicii si nici unul de colaborare. Drept urmare nici factura nu am emis pentru avans. Acum ma ameninta ca ma fac plangere penala pentru inselaciune împotriva mea si chiar pentru evaziune fiscala, pt ca nu au primit de la mine factura pentru avansul primit, chiar daca eu am intrebat si eu au zis ca nu doresc.
Cum sa procedez? Ma poate afecta cu ceva acest lucru avand in vedere ca eu am dovada ca le-am lucrat o parte din proiect (email-uri, poze cu ei in magazine cand am facut consultanta, proiectul de concept pentru jumatate din casa)?

Multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2015
Kristinaaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: savysb , utilizator 14:53, 14 Decembrie 2015
In cazul infractiunii de inselaciune, poate opera Împăcarea partilor, care inlatura raspunderea penala.

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

Succes.
Kristinaaa a scris:

Avand in vedere ca sunt acuzata de reavointa, pentru a fi clara, eu nu am fost cea care s-a agitat si care s-a impotrivit colaborarii si continuitatii proiectului. Dar mi se pare de prost gust sa ceri returnarea avansului cand proiectul este avansat intr-o proportie de 50%. Daca eram cu clientul la inceputul proiectului si el nu era multumit de consultanta mea, atunci returnam fara nici o problema avansul. Dar cand eu muncesc, ma duc cu ei in magazine, fac releveu, ridic casa in 3d si ii prezint amenajarea pentru jumatate din casa (lucruri pentru care am dovezi ca am muncit), nu mi se pare corect sa iti bati joc de munca cuiva si sa ceri returnarea avansului doar pentru ca ti s-a pus tie pata asa ca omul nu a putut sa raspunda intr-o zi la telefon. Iar faptul ca am inceput sa lucrez pentru un client nu inseamna ca sunt angajata exclusiv doar in proiectul acestuia si sunt la dispozitia acestuia 24h/24h, nu din reavointa ci pur si simplu ca timpul nu imi permite. Doar pentru ca orice client doreste totul cat se de repede si cat mai ieftin posibil (ma refer la lipsa contractului) , asta nu scuza lipsa de rabdare si intelegere, doar suntem cu totii oameni.

De la 2 zile ati ajuns la o zi. Mie mi se pare ca permanenta comunicare cu clientul ar fi rezolvat toate neplacerile. De prost gust mi se pare disparitia, chiar si pentru 2 zile. Nu cred sa se fi enervat oamenii aia daca le explicati clar ca pentru 2 zile o sa fiti ocupata si o sa reluati discutiile cand reveniti, pentru ca, daca tot se merge pe premisa ca oameni suntem, cred ca oameni ar fi fost si ei mai ales ca ati colaborat bine in prima parte a procesului. Acum pare totul o coteala romaneasca, "e de vina ala nu eu" ca pretext pentru absolvirea de responsabilitate. Eu unul am returnat 100% banii primiti in momentul in care nu am reusit sa duc la bun sfarsit un proiect (mi s-a intamplat de 2 ori, din motive tehnice care erau insa in partea mea). Clientii au insistat sa ma plateasca pentru cat am muncit insa eu am preferat sa merg pe principiul "munca pe jumatate terminata nu e munca deloc". Si pana in clipa de fata colaborez cu clientii aia si mereu ma platesc 100% upfront. De ce? Pen' ca am bunul simt sa nu-i fac sa se simta trasi in piept, asa cum e in cazul dumitale.
De bun gust e sa le dai banii inapoi cu textul "va rog sa ma scuzati pentru neplacerile create, chiar daca am facut aproape jumate din proiect, va returnez toata suma, astfel incat sa nu va simtiti pacaliti". Cam 70% sunt sigur ca or sa revina si or sa iti spuna "na ma, ia pentru cat ai muncit si sa nu mai aud de tine", insa tot e un caz fericit pentru ca va primiti banii pe cat ati muncit. N-as putea baga mana in foc in privinta reputatiei, un om pacalit simte nevoia sa imparta experientele neplacute mai des decat cele placute.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2015
savysb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans dat fara chitanta si fuga muncitori = inselaciune sau litigiu civil Lyvyoo Lyvyoo Buna ziua, Am inteles ca nu suntem singurii in situatia asta, dar prostia se plateste. Vreau sa va intreb daca poate fi considerata infractiune de ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala sau doar înșelăciune? Jwjwj Jwjwj Bună ziua În data de 04/ decembrie 2024 în urma unei discuții cu reprezentatul unei firme de confecții metalice am stabilit la efectuarea unui proiect, ... (vezi toată discuția)
Are voie un presedinte de asociatie de locatari sa dea amenzi? GEANINA I GEANINA I fratele meu a primit o amenda de la presedintele asociatiei de locatari pt a stat in casa scarii si a fumat....cand s-a dus sa plateasca amenda nu au vrut sa-i ... (vezi toată discuția)