avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... INCOMPATIBILITATI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

INCOMPATIBILITATI

In timp memoria se estompeaza si legile se modifica asa ca am reluat studierea legii 230 si a normelor... pentru reimprospatare :giggle:
Mai mult decat atat, membri asociatiei preseaza pentru reducerea cheltuielilor si mai ales a slariilor, ceea ce in final mi se pare normal dat fiind vremurile:(.
Incerc sa sintetizez cateva probleme pentru lamurire, dat fiind ca nu imi este clar cat de restrans poate fi un aparat administrativ in cadrul asociatiei.

Punctul 1
Comitet executiv (CE) - Administrator
Legea 230 impune angajarea unui administrator cu CIM dar nu precizeaza daca acesta poate sau nu sa fie acelasi cu un membru al CE, inclusiv Presedintele.

Sunt cele doua functii incompatibile sau nu?

Punctul 2
Administrator - Contabil - Casier
Legea 230 permite in cadrul asociatiilor care opteaza pentru contabilitatea in partida simpla cumulul de functii Administrator - Contabil si Administrator - Casier.
Daca tin bine minte functia de Contabil este incompatibila cu cea de Casier. Corect? :wassat: Ceea ce presupune ca nu poate exista cumulul Administrator-Contabil-Casier?

Punctul 3
Casierul
Legea 230 spune ca se poate angaja si un casier, cu alte cuvinte nu este obligatoriu, dar cine intocmeste registrul de casa si semneaza chitantele daca situatia de la punctul 2 de triplu cumul nu este posibila... probabil musai casier?

Punctul 4
CE - Administrator
Alin.(8), Art.17 (1588)
(8) Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze.

Dupa cum arata, obligatia angajarii unui Administrator este oarecum ocolita de exstenta acestui aliniat in care nu se precizeaza termenul, perioada maxima pentru care CE poate prelua atributiile Administratorului.
Gresesc undeva? :-/
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
RaDracones, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:42, 20 Ianuarie 2016
RaDracones a scris:
Am avut un vecin "de bine" (n-am sa o lungesc cu povestea) care a facut printre altele si o reclamatie la primarie.
La control tot ce a descoperit primaria a fost ca am folosit fondul de penalitati pentru a acoperii facturile care depaseau ca valoare fondul de rulment..

Sigur ca in urma unei reclamatii, cei ce vin in control au tendinta de a crede ceea ce este in reclamatie. Dar pot fi lamuriti in timpul verificarii si determinati sa constate ca sesizarea a fost nefondata, ca nu se adevereste ceea ce a reclamat cineva.
Dar in ceea ce priveste folosirea fondului de penalizari pentru plata facturilor, cei de la primarie au dreptate. Nu aveti voie sa diminuati (daca asta ati facut) fondul de penalizari ca si fondul de rulment, ca si fondul de reparatii, pentru a achita facturile curente. Ori poate am inteles eu gresit.
Spun asta pentru ca banii in contul bancar se vad in sold ca si soldul din casa, iar acest sold nu are miros sau culoare; acestia sunt bani si de aici se face orice plata cu aprobarea presedintelui asociatiei, cu verificarea ulterioara a cenzorului... Sper sa se inteleaga faptul ca plata unor datorii (servicii, utilitati, prestatii, salarii, impozite catre stat...) se face din contul bacar sau din soldul casei si nu din fonduri (rulment, reparatii, penalizari, chirii, speciale..). Daca cineva plateste o factura de apa si scade acesti bani din fondul de rulment, reparatii sau penalizari, este gresit, este incorect si nelegal.
Inca odata daca nu am inteles corect, e numai vina mea. Dar daca ati scazut banii din fonduri, repet, este gresit. Si, in aceasta situatie, cei ce verifica trebuie sa atraga atentia asupra acestei nereguli.

Cu alte cuvinte, se pot folosi banii cash pentru plata acestor facturi, din casa sau banca, fara a opera in scripte, la fonduri. Ulterior, prin incasari acest cash revine la locul de unde a fost folosit - in casa sau banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)
Contabilitate la asociatii de proprietari Mirela Cristea Mirela Cristea Pot angaja in calitate de presedinte , pe baza de contract prestari servicii, un contabil autorizat ( PFA ) pentru evidenta contabila a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Contabilul nu poate fi casier? teo30967 teo30967 intr-o asociatie de proprietari contabilul nu poate avea si functia de casier? eu stiu ca cei doi sunt salariati, activitatea contabilului e verificata de un ... (vezi toată discuția)