avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Legislatia in vigoare pentru magazine de tip cash&carry
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Legislatia in vigoare pentru magazine de tip cash&carry

Am incercat sa obtin o legitimatie de acces la un magazin de tip cash&carry, pe care il denumesc A. Am fost refuzat pentru ca "politica magazinului" este aceea de a elibera legitimatii de acces numai persoanelor juridice. Am verificat si intr-adevar si pe pagina web a magazinului scrie la fel.

Fiindca nu am inteles "politica magazinului A" am cautat informatii pe pagina web a unui alt magazin de tip cash&carry, pe care il denumesc B.
Acest magazin, dupa ce iti face invitatia:
"Vino in magazin cu actul de identitate si iti vom elibera pe loc legitimatie"

iti da si cuvenitele lamuriri, anticipand posibila intrebare:
<<"De ce trebuie să am legitimaţie pentru a putea cumpăra de la B?
Activitatea magazinelor de tip cash&carry este reglementată prin art. 4 al OG 99 din 2000, cu modificările și completările ulterioare, care defineşte comerţul cash&carry astfel:

„ comerţ de tip cash and carry/formă de comerţ cu autoservire pe bază de legitimaţie de acces - activitatea desfăşurată de comercianţii care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale autorizate conform legii şi persoane fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării şi/sau prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile, păstrând regimul diferenţiat de preţ tip engros/en detail;„

Prin posesia unei legitimaţii de cumpărare, clienţii sunt înregistraţi în baza de date a B și pot achiziționa produse din magazinele B.>>

Intreb:
Exista vreun act legislativ in vigoare, care sa ii dea dreptul magazinului de tip cash&carry denumit A sa excluda persoanele fizice (din articolul citat mai sus) si sa nu le permita accesul in magazin, prin urmare implicit sa refuze consumatorului fără un motiv justificat, conform prevederilor legale în vigoare, vânzarea unui produs sau prestarea unui serviciu?

Precizez ca in localitatea mea exista doar magazin de tip cash&carry denumit A.

Imi cer scuze daca am dat prea multe detalii.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2015
relav_2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: relav_2010 , utilizator 16:18, 27 Aprilie 2016
relav_2010 a scris:

am voie sa ignor CRPC si sa ma adresez direct ANPC?

In opinia mea, ar fi modificat informatia de pe site daca trebuia s-o luati ierarhic.
Apreciez ca incercati intai sa-i atentionati, sper s-o faca si cel la care veti merge :)
@ Ares-3

Revin la discuție pentru a va relata continuarea ispravilor celor de la care asteptam sa imi ofere Protectie.

Am așteptat (cu multă răbdare) un răspuns la acea Contestație depusă de mine la mijlocul lunii decembrie 2015. In 15 martie 2016, am dat telefon la CJPC ... întreband dacă mi-a fost trimis un raspuns la Contestatie. D-na comisar A... D... mi-a spuns ca nu știe, dar sa revin cu un alt telefon pentru a vorbi cu Comisarul şef adjunct. I-am explicat ca eu insist sa mi se trimita un raspuns in scris si de aceea nu voi mai reveni cu alt telefon.
După alte 2 săptămâni (în 01.04.2016), văzând că nu primesc nici un răspuns, am dat din nou telefon si am vorbit cu d-na Comisar Șef Adjunct, care incerca sa ma faca sa inteleg ca trebuie sa fiu persoana fizica autorizata pentru a putea face cumparaturi in magazinul A. Desi i-am citit (la telefon) noua formulare, mentionandu-i Legea... si Monit. Of., nu am reusit s-o conving. Mi-a cerut un ragaz de 10 minute, dupa care m-a sunat spunandu-mi ca voi primi un raspuns in scris.
Ieri am primit răspunsul, pe care îl citez în întregime:

<<Prin prezenta, vă informăm că Procedura Cadru de Preluare a Reclamațiilor nu stipulează preluarea de Contestații la răspunsurile reclamațiilor transmise de către petenți, deci documentul înregistrat la CJPC ... sub denumirea de „Contestație” va fi clasat.
Dacă răspunsul vă nemulțumește, puteți înainta procedura pe cale civilă în Instanță. >>

Este semnata olograf „Cu respect” de Comisarul Șef Adjunct A... O... și de Consilier Juridic C... M...

(Mă surprinde faptul că, în răspunsul formulat, au evitat să menționeze nr. de înregistrare și data înregistrării Contestației).

De data aceasta este evident ca trebuie sa ma adresez ANPC-ului. Mă pot gîndi si la un abuz în serviciu din partea celor de la CJPC?

relav_2010 a scris:

De data aceasta este evident ca trebuie sa ma adresez ANPC-ului. Mă pot gîndi si la un abuz în serviciu din partea celor de la CJPC?

Ati vazut... ati pierdut timp.
In niciun caz nu se poate numi abuz, nu era de competenta lor si gata.
@ Ares-3

Da, ati avut dreptate, de aceea m-am grabit cu petitia catre ANPC


Am primit răspunsul ANPC din 20.04.2016. (Eu le-am trimis petiția în 14.04.2016)

ANPC mi-a trimis răspunsul de mai jos, dar mărturisesc că nu m-a lămurit :

„Din analiza petiției dumneavoastră cât și din răspunsul nr. (... ) din 11.12.2015 emis de CJPC (...), vă comunicăm faptul că OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, prevede la art.4 lit. e) definiția comerțului tip cash and carry/forma de comerț cu autoservire pe bază de legitimatie:
<<e) comerț de tip cash and carry/formă de comerț cu autoservire pe bază de legitimație de acces – activitatea desfășurată de comecianții care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice, persoane fizice autorizate, asociații familiale autorizate conform legiiși persoane fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării și /sau prelucrării, precum și al utilizării acestora ca produse consumabile, păstrând regimul diferentiat de preț tip engros/en detail;>>
Din definiția comerțului tip cash and carry/forma de comerț cu autoservire pe bază de legitimație rezultă că acesta este destinat persoanelor fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, care au activitate comerciala de <<revânzare și/sau prelucrare>> categorie în care dumneavoastră nu vă încadrati, așa cum rezultă din motivatia (...).
Față de cele expuse, Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorului sustine răspunsul nr. (...) din 11.12.2015 emis de CJPC (...).”

Este semnată „cu stimă” , și olograf pentru Director General P.S.A.


Acum nedumeririle mele:
Mai sus, în paranteza antepenultimă din citat, este menționat numele magazinului A.

1). Eu am reclamat tocmai această motivație a magazinului A și, reclamand, am vrut să cunosc interpretarea pe care o dă ANPC-ul prevederii/definiției dată la art.4 lit. e) din OG nr. 99/2000 privind comercializarea... republicată. Dar ANPC nu are nici o opinie proprie, din moment ce afirmă doar: „Față de cele expuse...”, adică: „dumneavoastră nu vă încadrati, așa cum rezultă din motivatia (...).” Adica „motivatia” magazinului A, in ce priveste categoria de „persoane fizice”... !(?)
2). După cum se vede din răspuns, ANPC-ul a subliniat și îngroșat unele expresii, omițându-le tocmai pe acelea pe care le-am menționat în petiție: „precum și al utilizării acestora ca produse consumabile, păstrând regimul diferențiat de preț tip engros/en detail”. (?)

Va rog să-mi dați o sugestie în legătură cu vreun alt demers pe care să-l urmez, altul decât acela de a mă adresa justitiei. Este vorba de discriminare între diverse categorii de persoane
fizice?
Nu e discriminare si nici daca i-ati da in judecata nu vad cum ati putea sa obtineti ce doriti.
Legislatia le permite sa dea, sau nu, legitimatii persoanelor fizice.

Alte discuții în legătură

Cerere burgeduard burgeduard Doresc sa cunosc daca o asociatie de locatari prin reprezentantul ei legal, poate refuza semnarea si stampilarea unei adeverinte, pe motivul ca in acea ... (vezi toată discuția)
Controlori ratp j_condo j_condo Am si eu o mica dilema. Sunt din Ploiesti si am mers intr-o seara fara bilet (tinand cont ca statia din care am plecat avea inchis magazinul de bilete), iar ... (vezi toată discuția)
Daca nu am actul de identitate la mine pot fi amendat? biddy biddy sunt foarte curios daca atunci cand ma legitimeaza un organ al politiei,eu fiind in calitate de pieton,si nu am actele de identitate asupra mea pot fi ... (vezi toată discuția)