avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt portofel-prima abatere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt portofel-prima abatere

am furat portofelul unui coleg de serviciu,care continea suma de 50 ron si un card de salariu.am scos de pe card suma de 240 ron.totul s-a intamplat ieri dimineata.am aflat astazi ca a fost depusa o plangere la politie si in prezent se fac investigatii.mi s-a mai spus ca sunt asteptate la politie fotografiile facute de camerele din incinta bancomatului respectiv.care este pedeapsa pentru acest fapt,in cazul in care nu ma pot intelege cu proprietarul portofelului?va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:44, 1 August 2009
Corect, din punct de vedere judiciar, plangerea penala nu poate fi retrasa (sau nu se recunosc efecte de drept ale unui asemenea act).

Ramane insa faptul ca partea vatamata are dreptul sa inainteze la dosarul penal orice cerere sau inscris, inclusiv sa-l intituleze "retragerea plangerii penale", urmand ca organul de cercetare penala sa califice d.p.d.v. juridic acel inscris si sa stabileasca ce consecinte poate avea situatia de fapt care reiese din acel inscris.

Important, pentru faptuitor/invinuit/inculpat, este ca actul de vointa al partii vatamate sa fie exprimat neechivoc si sa ajunga la dosar, astfel ca politistul/procurorul sa aiba de ce se "agata" pentru a justifica o eventuala sanctiune administrativa.
Pedeapsa pentru furt este de la 1-12 ani, iar impacarea partilor nu poate avea loc deoarece furtul nu este o infractiune care prevede o astfel de situatie, urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca urmandu-si cursul chiar si din oficiu...se poate ajunge la o pedeapsa cu inchisoarea, insa neavand antecedente penale aceasta se poate suspenda conditionat, dandu-se si un termen de incercare in care nu trebuie sa mai savarsiti alte fapte prevazute de legea penala!
va multumesc tuturor. Am vorbit cu pagubitul si a spus ca el nu vrea sa faca nici o plangere penala. i-am spus ca ii dau banii si e de acord sa mearga la politie si sa depuna la dosar un inscris in care sa spuna ca si-a recuperat paguba si nu are nici o pretentie.
Angajati un aparator care sa va asiste la organele de urmarire penala pentru a scapa cu amenda administrativa in cazul in care victima stie sigur ca sunteti dumneavoastra si se vede clar pe inregistrare ; impacativa cu victima si inapoiatii banii.
A doua : e buna si ipoteza colegului Mihai Grigore , dar depinde ce probe sunt la dosar.
otto2007 a scris:

va multumesc tuturor. Am vorbit cu pagubitul si a spus ca el nu vrea sa faca nici o plangere penala. i-am spus ca ii dau banii si e de acord sa mearga la politie si sa depuna la dosar un inscris in care sa spuna ca si-a recuperat paguba si nu are nici o pretentie.

Daca e vorba de furt fara incidenta art 210 c. pen., nu scapati de sanctiunea penala dupa parerea mea.
Nu cred ca se va ajunge la amenda administrativa pentru simplul fapt ca se inapoiaza bunurile sustrase, dar nici imposibil nu ar fi.
Daca organele judiciare au fost sesizate e posibil sa se ajunga la o pedeapsa cu inchisoare cu suspendare.In acest sens, sanse ar fi.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Furt calificat B. Elena B. Elena Buna seara, As avea nevoie de putin ajutor in legatura cu doua cazuri. Ambele se clasifica la categoria furt. In primul caz este vorba de furt calificat, ... (vezi toată discuția)
Am furat un telefon badan87 badan87 am 18 ani,elev premiant...am furat telefonul mobil al unei colege...o alta colega m-a vazut ca l-am luat...si o alta i-a spus vatamatei ca am mai facut si alta ... (vezi toată discuția)
Citatie politie pentru un furt fara intentie Adi. P Adi. P Buna ziua, am decis sa postez si eu o intamplare a mea prosteasca, in cateva cuvinte si daca este cineva amabil sa imi dea un raspuns . Intr-o miercuri seara ... (vezi toată discuția)