avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventia civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventia civila

Buna ziua!
Va trebui sa plec in concediu de studii timpt de 4 / 6 luni si trebuie sa aduc inlocuitor pe locul meu.
Am inteles de la biroul de resurse umane ca, posturile fiind blocate, nu se pot face angajari pe perioada determinata, ci se pot incheia doar conventii civile, iar pentru conventia civila, cel "angajat": trebuie sa fie obligatoriu PFA. Exista si alta posibilitate de incheiere a conventiei civile? Infintarea unui PFA necesita timp si bani, iar dupa infiintare cumparat casa de marcat, registru de acte si alergat la depus impozite, iar dupa perioada de 4 sau 6 luni va trebui sa desfiinteze firma (alti bani, alta distractie). Deci acest efort nu este justificat.
Intrebarea este: Conventia civila nu se poate incheia fara PFA? mentionez ca este vorba de munca de birou.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:54, 25 Iulie 2009
In OUG 44/2008 la art. 17 alin. (1) se spune: “PFA […] nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza […] chiar daca colaborarea este exclusiva.”

Imi cer scuze si, totodata, va multumesc. Am citit pe sarite aceasta OUG care mi-a placut si pe care o consider un mare progres in liberalizarea fortei de munca.

In vechea legislatie, intr-adevar, exista interdictia de a desfasura activitati pentru o singura persoana juridica acest lucru fiind considerat activitate salariala.
:) deci s-au lamurit lucrurile

personal ma indoiesc ca si in vechea lege era o astfel de prevedere (ar contraveni multor principii de drept)
Exista doar posibilitatea ca prin contract cu PFA sa se presteze activitate similara cu relatia de munca, desi peronal sustin ca societatea are libertatea sa angajeze personal sau sa lucreze cu parteneri externi, cele 2 relatii avnd statut legal si implicatii diferite, chiar daca PFA se ocupa doar de o societate si chiar daca sta permanent la sediul ei, relatia este de colaborare si nu de munca. ;)
Dar asta este doar un comentariu personal.
Revenind la problema, una dintre conditile acceptarii incheierii unei conventii civile este ca activitatea desfasurata sa aiba un caracter ocazional,
O perioada de 4-6 luni, in care lipsiti dumneavoastra si in care inlocuitorul domneavoastra va desfasura activitatea, in mod regulat nu are un caracter ocazional, excluzand astfel posibilitatea incheierii unei conentii civile.
Cu atat mai mult cu cat, presupun , activitatea se va desfasura sub autoritatea angajatorului , nu va fi o colaborare de pe pozitii egale, fiind incidenta astfel legislatia muncii care impune incheierea unui contract individual de munca.
grace_r a scris:
[...] personal ma indoiesc ca si in vechea lege era o astfel de prevedere (ar contraveni multor principii de drept) [...]

Granita unde incepe aplicabilitatea Codului Muncii e stabilita prin lege si faptul ca In OUG 44/2008 e mentionat expres: “PFA […] nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza […] chiar daca colaborarea este exclusiva.” indica faptul ca pana atunci acest lucru se intampla.

Ma voi documenta in acest sens.
dcozma a scris:

Revenind la problema, una dintre conditile acceptarii incheierii unei conventii civile este ca activitatea desfasurata sa aiba un caracter ocazional,
O perioada de 4-6 luni, in care lipsiti dumneavoastra si in care inlocuitorul domneavoastra va desfasura activitatea, in mod regulat nu are un caracter ocazional, excluzand astfel posibilitatea incheierii unei conentii civile.
Cu atat mai mult cu cat, presupun , activitatea se va desfasura sub autoritatea angajatorului , nu va fi o colaborare de pe pozitii egale, fiind incidenta astfel legislatia muncii care impune incheierea unui contract individual de munca.

Bine ca ne-ai adus la subiect.

Dupa cum e prezentata problema nu se poate incheia o conventie civila ci numai un contract de colaborare cu SRL, PFA, II, IFsau un contract de munca.

Mai este o posibilitate (tare draga mie si foarte contestata de altii) cu aplicabilitate limitata (de aceea ceream mai multe amanunte): contractul de asociere in participatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea contractului individual de munca in conventie de prestari servicii sylvia71 sylvia71 Buna ziua, Lucrez la o asociatie de proprietari cu contract individual de munca si am dori sa schimbam in conventie de prestari servicii. As ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja ? Florin-E Florin-E 1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ? (vezi toată discuția)