avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"drum de servitute\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"drum de servitute"

In urma unei sentinte data de un tribunal din jud Alba am convenit cu cel cu care eram in proces sa-i acord o cale de acces cu piciorul prin proprietatea mea, cu toate ca respectivul mai avea o cale de acces cu orice mijloc de transport dar in partea nordica la o alta strada.
In urma cu un an respectivul s-a hotarat sa inprejmuiasca acea cale de acces cu toate cal-am atentionat sa nu faca acest lucru intrucat nu este proprietar pe acea cale de acces.
Care este calea legala pe care trebuie sa o urmez ?
Cu deosebit respect,
Cel mai recent răspuns: gomby49 , utilizator 20:54, 24 Decembrie 2015
Da, e a investitor sau a executantului. Executantul inseamna firma de constructie, aici nu avem. In acest caz... cine primeste amenda de la ISC? Eu pot sa chem ISC sa reclam ca pe terenul meui, acum circa un an (in care n-am actionat in niciun fel, e ca un fel de acord tacit... doar ca m-am razgandit) ati construit dv.?
Adica ori de cate ori va veni ISC la mine la teren ajunge sa spun ca viloiul de pe el a fost construit abuziv de un vecin? Si inspectorii ce fac, PV pe numele vecinului ca asa am zis eu?
E ireal asa ceva.

Raspundere civila exista, de-aia i-am zis omului sa mearga in instanta. S-a cam dus termenul de plangere penala.
Nu există sintagma de acord tacit în construcții.
Pentru plângerea penală lecturați DECIZIA ICCJ nr. 461/2014 care explică cum este cu prejudiciu continuu și prescripția. Deciziile ICCJ(și ale T.Suprem) sunt în general obligatorii pt. instanțe.
Domnule liamic, eu nu fac drept penal si indicatiile mele in domeniu sunt orientative.
Totusi, pentru ca am o vasta experienta in domeniul civil imobiliar, consider ca cele aratate de mine mai sus sunt intemeiate. In practica, se prea poate ca vecinul va sustine ca pe proprietar nu l-a deranjat gardul un an, fiecare isi va aduce martorul lui si NUPul rasare... Sigur, inca odata, nu e consultatia juridica asta.
In plus, nici nu cunosc toate detaliile cazului, insa nici nu prea pare tulburare de posesie, vazand ca omul acum are nevoie de teren, cand sa vanda. Adica pana acum nu a posedat terenul oare? N-am habar.
Ba mai mult, daca citim primul mesaj, imi miroase ca prin sentinta aia e constituit dreptul de servitute de trecere... asadar, sa nu ne mire daca, la studiu actelor, vedem ca vecinul are, de fapt, un drept legal de folosinta, anume trecerea cu piciorul... gol sau nu. :D

In dreptul civil exista acordul tacit si constructiile sunt parte din drept civil. Exista in constructii si produce efecte juridice, ca de exemplu daca constructorul e considerat de buna sau de rea-credinta. Asta influienteaza in mod direct cum anume si ce anume poate cere proprietarul fondului despagubiri de la constructor.
Daca nu e acord tacit, e dezinteresul proprietarului, adica acea chestiune de fapt din dreptul civil care duce la uzucapiune.

Decizia mentionata mai sus e o decizie civila, nu penala. Cum spuneam, exista raspundere civila si se pot cere despagubiri. Nu contrazice cu nimic cele aratate de mine.
Cu toată simpatia și cu tot respectul, în MO 674/2013 a fost publicat RIL admis - Procedura aprobării tacite NU ESTE APLICABILĂ în cazul autorizațiilor de construcții, certificatelor de urbanism și documentațiilor de urbanism. A se vedea în acest sens DECIZIA 13/2013 a ICCJ privind RIL cu privire la procedura aprobării tacite în construcții.
Prin urmare, cu privire la respectivul gard, trebuie să existe o AC eliberată pentru nr. cadastral respectiv, titular al unui drept real fiind utilizatorul ori cum așa ceva nu există , ...........
Buna seara,
Va multumesc, pentru sfaturi,in ceea ce priveste d-na sau d-ra
"AVLIL", am impresia ca nu a citit msj mele sau [editat] nu realizeaza ca eu in prezenta unor marori am atetionat sa intrerupa executarea gardului chiar cind a inceput explicandu-i ce inseamna "drum de servitute.
Imobilul respectiv pe care eu am nr.cadastral are proprietar unic in persoana mea.
Acum am posibilitatea sa-l instrainez dar din cauza acestui gard si a acelui drum prin care se micsoreaza suprafata imobilului, cumparatorul cere pe buna dreptate sa clarific aceasta situatie neplacuta.
Cu deosebit respect,
Ultima modificare: Vineri, 25 Decembrie 2015
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute / posesie adrian_mercan adrian_mercan Buna ziua. Ma confrunt cu o problema legata de servitute....sa ma fac inteles trebuie sa va explic despre ce este vorba ....locuiesc in mediul rural si ... (vezi toată discuția)
Drum de acces razvyqw0w razvyqw0w Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre ... (vezi toată discuția)
Servitute utilitati sollaris88 sollaris88 Buna ziua, Situatie oarecum particulare. Pe un teren care s-a dezmembrant utilitatile care deservesc imobilul meu acum trec pe proprietatea vecinului. ... (vezi toată discuția)