avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Atac in instanta refuzul redeschiderii dosarului?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Atac in instanta refuzul redeschiderii dosarului?

Procurorul de caz a clasat plangerea - fapta nu exista.
Procurorul general a respins plangerea impotriva ordonantei de clasare - retinand insa ca fapta nu e prevazuta de legea penala, si nu ca n-ar exista.

Am solicitat redeschiderea dosarului, administrarea de probatoriu, extinderea incadrarii si procurorul de caz complice.
Procurorul de caz mi-a respins cererea de redeschidere... in vadita incompatibilitate.

Pot sa atac la judecatorul de camera preliminara respingerea cererii de redeschidere??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:25, 31 Decembrie 2015
Va rog sa argumentati aceasta parere.
Deci sustineti inadmisibilitatea intrucat CPP nu prevede atacarea acelei ordonante.
Iar rationamentul prin analogie cu ordonanta de clasare nu ar fi valid, deoarece normele penale sunt de stricta interpretare?

Insa, pe de alta parte, nici nu se prevede explicit ca ordonanta de respingere a cererii de redeschidere a dosarului ar fi definitiva?

Cum se solutioneaza acest vid de reglementare??

IN alta ordine de idei retin ca, la inceput, nu se puteau ataca nici macar ordonantele de clasare... insa s-au atacat, pana la urma, in temeiul art. 21 Constitutie.
Acum a intervenit si RIL-ul...

Va rog sa dezvoltati pe aceasta tema!
Cititi art. 339 alin.5 c.p.p. si Decizia ICCJ nr. LVII (57) din 24 septembrie 2007 cu privire la plangerea formulata impotriva altor masuri si acte ale procurorului decat cele de netrimitere in judecata.
faceti plangere penala impotriva procurorului daca aveti probe, dar sa nu va asteptati sa si ajungeti undeva
patrascu razvan a scris:

Cititi art. 339 alin.5 c.p.p. si Decizia ICCJ nr. LVII (57) din 24 septembrie 2007 cu privire la plangerea formulata impotriva altor masuri si acte ale procurorului decat cele de netrimitere in judecata.


Am retinut din RIL:

In aceste conditii, din moment ce prin dispozitiile art. 278^1 din Codul de procedura penala este instituit, limitativ, controlul judiciar numai asupra temeiniciei solutiilor de netrimitere in judecata, in raport cu cercetarile efectuate in cadrul actelor premergatoare sau al urmaririi penale, este evident ca in cazul celorlalte acte sau masuri ale procurorului sau efectuate pe baza dispozitiilor date de el, un asemenea control din partea judecatorului nu mai poate avea loc.

Un atare mod de a se proceda se impune deoarece, pe langa ca nu este prevazut controlul judiciar decat asupra rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, precum si cu privire la dispozitia de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu, pentru toate celelalte acte sau masuri ale procurorului ori efectuate din dispozitia sa, cum sunt masurile preventive si cele asiguratorii, au fost reglementate proceduri specifice de verificare imediata de catre instanta (art. 140^2 si art. 168 din Codul de procedura penala) ori exista posibilitatea de a fi cenzurate indirect de instanta, fie in cadrul procedurii prevazute de art. 300 din Codul de procedura penala, referitoare la verificarea regularitatii actului de sesizare, fie cu ocazia cercetarii judecatoresti.

Deci ICCJ motiveaza inadmisibilitatea prin aceea ca actele individuale, din cadrul urmaririi penale, nu pot fi atacate direct individual in instanta, deoarece vor fi oricum supuse ulterior cenzurii indirecte, ODATA CU ordonanta de clasare.

Deci pare ca motivatia nu este incidenta si rezolutiei de neredeschidere a dosarului, intrucat aceasta nu urmeaza ulterior sa fie cenzurata indirect.
Procedati cum considerati dvs si ne tineti la curent cu rezultatul

Alte discuții în legătură

Conexare contestatii? aidu aidu Am formulat plangere in instanta, in temeiul art. 340 CPP, impotriva ordonantei de clasare a procurorului. Pana la momentul respectiv, procurorul superior ... (vezi toată discuția)
Ce cale să aleg: plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată sau urgentarea soluționării plângerii? Annddrei Annddrei Am făcut plângere în calitate de persoană vătămată împotriva măsurilor și actelor de neurmărire penală ( art. 336 și urmarea C.p.p. ) ale ... (vezi toată discuția)
Redeschidere urmarire penala osty31 osty31 Buna seara, Vreau sa va expun un caz : - o urmarire penala clasata de catre procurorul de caz dar infirmata de catre procurorul ierarhic ajunge la camera ... (vezi toată discuția)