avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare diferente apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare diferente apa

Am si eu o problema cu administratorul blocului si nu stiu cui as putea sa ma adresez.As dori o simpla informatie.

Locuiesc intr-un apartament cu 4 camere,fiind singura trecuta la intretinere ,mi se aduc pierderi de apa in fiecare luna 5,6,7 metri.Nu ma pricep foarte bine dar as vrea sa stiu cum se procedeaza si daca este normal acest lucru.Mi se pare nedrept.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:39, 2 Ianuarie 2016
ynocentta ati uitat sa spuneti ca aceste " pierderi " se decide in / de catre comitetul executiv si se aproba de/in adunarea generala , am gresit cu ceva ?
Raisa123 a scris:
Li se repartizeaza dar foarte putin in comparatie cu mine,gen 2,3 m.De exemplu am avut 17 metri consumati ,la care s-au adaugat 7 metri pierderi.

Poate ca este corect daca privim prin prisma consumului real. adica dumneavoastra consumati real 17 m.c iar alt proprietar consuma real doar 7 m.c. In situatia cand repartizarea diferentelor se face proportional cu acest consum real, cifrele pot fi corecte.
Apoi la fel de corect este si daca se repartizeaza diferentele proportional cu suprafata utila a apartamentelor. Un apoartament cu 4 camere, ca al dumneavoastra, are o suprafata utila de 3 ori mai mare decat garsoniera vecinului de pe aceeasi scara si iar este firesc sa vi se repartizeze de 3 ori mai multa apa din acea diferenta ce trebuie acoperita la factura.
Poate fi corect si daca diferentele se repartizeaza pe numar de persoane. Daca aveti 3 persoane trecute la intretinere, este normal sa vi se repartizeze pierderi de apa de 3 ori mai mari decat unui apartament in care locuieste doar una persoana.

Toate acestea se stabilesc de comitetul executiv, eventual printr-un regulament de gestionarea a apei care se aplica permanent pentru a nu fi tratamente diferite de la o luna la alta.
Iar asemenea diferente mari ca in cazul dumneavoastra pot apare foarte rar, in cazul unor avarii. In mod obisnuit, fara avarii, diferentele ar trebui sa fie foarte mici, poate sub 10% din consumul real. Adica la 10 m.c. consumati real poate apare totusi o diferenta de maxim 1 m.c.
Daca situatia prezentata de dumneavoastra se repeta, conducerea asociatiei trebuie sa determine cauzele si sa ia masuri de remediere.

Bineinteles ca nu este corect sa se calculeze consumul nejustificat de apa proportional cu suprafata utila a apt. Doar nu este apt. care foloseste apa ci, cei care locuiesc.
O garsoniera cu 7 suflete ar trebui sa plateasca mai putin consumul nejustificat de apa decit cei cu 4 camere dar care sint o singura persoana in apt? Absurd si sfideaza logica si bunul simt.

Din ce motive se inregistreaza plecarile si sosirile din imobil? Nu din cauza platilor pe numarul de persoana? Consumul nejustificat de apa se calculeaza pe numarul de persoane si atunci toti din imobil vor dori sa informeze exact consumul de apa, vor dori sa aibe apometrele in stare perfecta de functionalitate, vor face toate reparatiile necesare la instalatii, etc.
Se face cerere la presedintele de asoc. si se contesteaza suma cu precizarea consumului de apa nejustificat. Daca formula de calcul continua atunci nu o sa se rezolve nimic, dimpotriva sumele se vor ridica in timp.
Va salut Domnule Adriantot si va doresc un sincer " La multi ani " si sarbatori cu bine, nu doream sa mai intervin dar situatia de pe teren se prezinta astfel : au afisat listele de plata si ce am vazut in ceia ce priveste consumul de apa aproape ca iti piere cheful de sarbatori, la un consum cat arata apometrele pe scara de 230 m.c. apar " pierderi " pe scara de 83 m.c. inmultit cu 4 scara =332 m.c.inmultit cu 7.10 = 2357.2 lei , ce parere aveti stimate Domn Adriantot ? e mult e putin ?
Ati facut Dumneavoastra o analiza cam cum ar trebui sa se " imparta " eu le zic pierderi atata timp cat nu ai o avarie , dar situatiile prezentate nu trebuiesc votate in adunarea generala ? si inca ceva , aceasta situatie se repeta cam luna de luna este adevarat ca nu la acest nivel , va rog sa mi dati un sfat daca nu puteti aici , pe privat .
La toti moderatorii si utilizatorii care folosesc acest forum , le doresc :
UN CRACIUN FERICIT !
Asa cum am mai spus, daca situatia se repeta, trebuie sa existe o explicatie. Eu va pot explica dar nu este cazul acum pentru ca am explicat de multe ori, ca gestionarea corecta a consumului de apa poate duce asociatia la pierderi minime. Noi nu mai avem diferente si pierderi de apa de 6-7 ani. Cititi regulamentul de grestionare a consumului de apa din partea dreapta a acestei pagini din "Documente utile".
Iar presedintii si membrii de comitet care nu sunt in stare sa gestioneze eficient problema apei, sa fie inlocuiti cu altii. Se apropie primul trimestru din 2016 cand fiecare asociatie este obligata prin lege sa convoace adunarea generala. Fructificati aceasta ocazie si puneti oamenii potriviti la loc potrivit.
Multumesc de urari!
Sarbatori fericite!

Alte discuții în legătură

Nereguli consum de apa in bloc. pierderi de cel putin 30mc lunar. adrian_adri adrian_adri Buna ziua. As dori cateva sfaturi in legatura cu o situatie cu care ma confrunt de cateva luni. In fiecare luna, la consumul de apa declarat mi se adauga ... (vezi toată discuția)
Cati litri de apa are voie sa puna asociatia de proprietari in plus fata de consumul real al unui apartament alimacri49 alimacri49 Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari pune lunar in plus fata de consumul real al unui ap. cate 500 l de apa/persoana si nu pe ap. Pt.luna dec. a pus ... (vezi toată discuția)
Plata consumurilor de apa rece si calda cu 40% mai mult nsc0 nsc0 Buna seara, Am o problema cu asociatia de locatarii care de mult timp imi trece la intretinere, consumuri de apa rece si calda marite ~ cu 40% fata de cit ... (vezi toată discuția)