avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventie civila
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventie civila

Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:02, 26 Decembrie 2015
Vi s-a raspuns!
Pentru lucrari ocazionale intocmiti contract prestari servicii, conventia civila de altadata.
ynocentta a scris:

Este necesar incheierea de contract prestari servicii
Conventiile civile au disparut ca denumire din Noul Cod civil, iar contractul individual de munca=CIM, este singura varianta prin care un salariat poate lucra pentru un angajator. Totusi, reglementarile legale permit incheierea unui contract de prestari servicii ce poate aduce beneficii pentru ca reduc mult din contributiile ..,


Codul civil nu a reglementat niciodata denumirea de conventie civila. Vedeti Legea 130/1999 .

Conventiile civile nu reduc contributiile.
Si eu tind sa fiu de acord cu Cornel Vasile; chiar daca se incheie un contract de prestari servicii impozitul si contributiile sociale sunt aceleasi ca si la contractul individual de munca, fiind munca dependenta, reglementata prin Codul fiscal:



ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază

La CIM angajatorul, adica asociatia de proprietari, plateste contributiile pentru angajat si angajator.

La contractul de prestari servicii care poate fi incheiat fie cu o persoana care lucreaza permanent in asociatie, dar independent, sau pentru o lucrare ocazionala cu un PFA sau cu o firma, contributiile si le plateste persoana respectiva, nu asociatia.
Bineinteles ca isi va fixa o suma care sa cuprinda si contributiile pe care si le plateste acesta la stat, iar asociatia ii va plati suma ceruta pe contract, incluzand si aceste contributii, fara a mai avea alte obligatii financiare.

Mai este posibil ca asociatia sa intocmeasca contract civil cu o persoana fizica oarecare pentru o lucrare ocazionala. In acest caz asociatia plateste impozitul si CASS-ul pentru aceasta persoana. Deci sumele platite la stat sunt mult mai mici in comparatie cu CIM-ul.

Ocazional nu inseamna dependent si nici permanent.
Activitatile ocazionale sunt reglementate prin legea zilierilor nr. 52 din 2011, actualizata.

[ link extern ]

Domeniile unde pot fi folositi zilieri este specificat aici:



Art. 11. (1) Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;
e) recuperarea materialelor - grupa 383;
f) comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
g) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor-grupa 823;
h) publicitate - grupa 731;
i) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica-spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
j) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice) ;
k) activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141.
l) hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului direct sau prin unitatile din subordinea acestuia) ;
m) activitati ale bazelor sportive - diviziunea 9311;
n) activitati ale cluburilor sportive - diviziunea 9312.
(2) Activitatile de manipulare marfuri si activitatile de curatenie si intretinere se presteaza numai in domeniile de activitate prevazute la alin. (1) .



Dupa cum se vede, asociatiile de proprietari nu sunt mentionate.

Alte discuții în legătură

Contracte de prestari servicii flori1981 flori1981 buna ziua cine imi poate spune si mie care este legea care prevede incheierea de contracte de prestare service va multumesc (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii contabile nefertiti_g nefertiti_g Buna ziua, Pot incheia o conventie civila cu un contabil,pentru o luna, pentru semnarea si depunerea bilantului? multumesc, (vezi toată discuția)
Se mai pot incheia ccps in asociatiile de proprietari ? eugarizan eugarizan Asi dori sa stiu daca in Asociatiile de proprietari se mai pot incheia aceste Conventii civile de prestari servicii - CCPS - daca da , va rog enumerati ... (vezi toată discuția)