avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Responsabilitatile postasului
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Responsabilitatile postasului

Buna seara,
tocmai am aflat ca ieri am primit o carte pe care o comandasem dupa ebay, dar postasul mi-a lasat cartea in scara blocului, langa cutiile postale, si mi-a disparut, fiind probabil furata, daca nu cumva s-a evaporat. Daca nu m-as fi dus eu la posta sa intreb nu as fi aflat niciodata si continuam sa astept cartea ca prostul. Intrebarea mea este daca postasul are voie, conform legii, sa lase corespondenta oamenilor in afara cutiei postale, unde i se nazureste lui, in scara blocului, pe trotuar in fata casei, langa un pom in padure etc. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 07:04, 29 Decembrie 2015
Daca cartea a venit ca plic simplu , postasul este obligat sa il lase in cutia postala . Daca cutia este prea mica si plicul nu incape tr sa introduca plicul, atat cat ii permite cutia ( nu sa forteze cutia postala) si nici nu are obligatia de a va anunta . Daca cartea a venit ca plic recomandat atunci se schimba treaba . Este obligat sa vi l dea prin semnatura iar daca nu va gaseste acasa tr sa va lase aviz sa va duceti la Posta sa l ridicati dumneavostra .
asa, si daca nu e recomandata i-o lasa unde vrea postasul, nu ? atat te duce pe tine capul ? Si destinatarul, cetateanul cu drepturi, platitor de taxe care ajung si in buzunarul postasului, trebuie sa viseze ca a venit postasul si i-a lasat un pachet prin cine stie ce loc ... si apoi ii ramane sa se roage la Dumnezeu sa ajunga acolo inaintea vreunui hot ca sa nu ramana fara corespondenta... Bravo, cu oameni ca tine si ca postasul meu ajungem departe ...
Am gasit, pentru cei interesati, raspunsul in decizia nr.2858/2007 privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea serviciilor postale; Anexa 1; pct 3 regulile aplicabile furnizarii serviciilor postale; pct 3.10 predarea trimiterii postale catre destinatar; pct 3.10.1 - "Predarea trimiterii postale se realizeaza NUMAI!! in unul dintre urmatoarele moduri:
a) La orice recipient ( cutia postala de la adresa destinatarului, casuta postala, post-restant etc.) in care destinatarul este de acord sa primeasca trimiteri postale.
b) la adresa indicata de expeditor, personal catre destinatar sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala
c) la punctul de contact deservit de personal, personal catre destinatar sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala, dupa transmiterea prealabila a unui aviz care sa anunte sosirea trimiterii postale.

Cu alte cuvinte, postasul nu are dreptul sa lase corespondenta oamenilor unde vrea el!
trascka a scris:

Am gasit, pentru cei interesati, raspunsul in decizia nr.2858/2007 privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea serviciilor postale; Anexa 1; pct 3 regulile aplicabile furnizarii serviciilor postale; pct 3.10 predarea trimiterii postale catre destinatar; pct 3.10.1 - "Predarea trimiterii postale se realizeaza NUMAI!! in unul dintre urmatoarele moduri:
a) La orice recipient ( cutia postala de la adresa destinatarului, casuta postala, post-restant etc.) in care destinatarul este de acord sa primeasca trimiteri postale.
b) la adresa indicata de expeditor, personal catre destinatar sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala
c) la punctul de contact deservit de personal, personal catre destinatar sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala, dupa transmiterea prealabila a unui aviz care sa anunte sosirea trimiterii postale.

Cu alte cuvinte, postasul nu are dreptul sa lase corespondenta oamenilor unde vrea el!


a) La orice recipient, dar sa fie asigurat acel recipient, sa nu umble oricine prin el, sau sa aiba "gaurele" prin care avizul sa poata cadea (nu este decat un biletel care poate fi sustrs foarte usor din cutia postala, de obicei cu o alta corespondenta aflata in interior exact de catre posesorul cutiei postale care din greseala nu o poate sesiza ca fiind aviz postal (nu are prezenta stampila oficiului postal, este doar scris de postas ca v-a vizitat cu o trimitere voluminoasa).Nu chiar orice recipient, ar trebui sa aiba dimensiuni rezonabile, mai ales ca firmele isi fac singure "veacul" prin cutiile postale ale oamenilor, introducand tot felul de pliante care nu lasa loc si de corespondenta postala. Obligatia dumneavoastra este de a va ASİGURA cutia postala, sa nu fie lasata deschisa, sa nu aiba precum am spus taieturi, goluri, sa fie la indemana operatorului postal, SA VA GOLİTİ cutia postala.
Casuta postala= va faceti abonament la un oficiu postal si va ridicati de acolo corespondenta si se recomanda exact ca in cazul dumneavoastra, adica atunci cand stiti ca veti primi corespondenta voluminoasa care nu incape in cutia postala de acasa.

Corespondenta simpla nu trebuie sa depaseasca o anumita greutate, dati-va seama ce ar fi ca un slabanog de postas sa care pe umar doar trei "carti" de cate 300 gr fiecare pe o distanta destul de lunga si cu alta corepsondenta plus bani la gramada in geanta, nu?
Pentru carti este recomandata folosirea mesageriei si nu a corespondentei simple.
b si c: anuntati oficiul postal ca veti primi obiecte voluminoase sa vi le retina la ghiseu. Nu anuntati, etse problema dumneavoastra ca nu v-ati asigurat viitorul continut (ca si un e-mail, nu va puneti o parola strong este problema dumneavoastra, sunt copii care se joaca "de-a scosul din cutiile postale, sau chiar batrani curiosi).
Este posibil ca postasul:
-sa va fi avizat, iar avizul sa nu fi fost observat de dumneavoastra sau s afi cazut pe hol cand ati deschis cutia, sau sa va fi fost luat de acolo de altcineva;
-sa va fi pus acea carte in cutia postala, iar altcineva sa v-o fi luat-o (daca poate intra in cutia postala, v-o poate lasa acolo, atata timp cat dumneavoastra nu ati facut cerere de retinere la post restant sau la casuta postala)
Daca nu era de buna credinta, nu gaseati a doua carte , asa cum spuneti, "inghesuita", dar nu este vina lui ca nu aveti un "recipient" mai mare care sa va primeasca si corespondenta "mica" si cea "voluminoasa" basca reclamele de la hipermarketuri si alte firme gen curatetnie, etc. care ne inunda cu ofertele lor in cutiile noastre.
Este obligatia dumneavoastra sa va asigurati cutia postala si sa o goliti cat mai des, mai ales in preajma sarbatorilor cand volumul de lucru este mare.
İn caz ca veti primi mai des acest gen de obiecte voluminoasa, va recomnad inchirierea unei casute postale sa nu mai intampinati acest gen de probleme.
Toti suntem platitori de taxe, dar daca am fi si atenti cu obligatiile noastre, ar fi super!
Nu mi-e clar de unde aveti confirmarea ca pe 23 dec ati primit acea carte, nefiind trimitere inregistrata? Si ca v-a fost furata de pe scara blocului?
Sarbatori fericite!
P.S: Oricum ii ia bani din salariu pe vreo trei luni d ezile, chiar daca este vinovat sau nu.

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Decembrie 2015
tarkan, utilizator
In primul rand, hai sa vorbim pe lege nu pe pareri personale ca ce ar putea face unul si altul dupa parerea fiecaruia dintre noi ! In al doilea rand, confirmarea ca am primit cealalta carte o am chiar de la postas, pentru ca atunci cand am fost la posta sa depun reclamatie ca mi-a distrus cutia postala, acesta a zis, de fata cu directorul sau dirigintele sau ce dracu e si ala, ca si ieri, adica in 23 dec, am mai avut o carte pe care a lasat-o afara deoarece nu avea loc in cutie. Daca el nu ar fi zis asta, as fi asteptat cartea si in ziua de azi ! Cat despre "recipientul" meu, va asigur ca era in stare perfecta, era inchis cu lacatul, era goala pentru ca am verificat-o zilnic, nu avea nici o gaura, in afara de gaurile pe care le are cam orice cutie postala ca sa se vada din afara daca ai ceva inauntru, dar prin alea e fizic imposibil sa cada ceva, si oricum, dupa cum am zis, nu mi-a lasat niciun aviz care sa cada, a recunoscut omul ca mi-a lasat-o afara! Recipientul meu are masurile la fel ca alte milioane de recipiente din intreaga lume, e o cutie normala, nu ma obliga nicaieri legea pe mine sa imi fac o cutie cat casa! Daca imi comand o canapea (un exemplu aiurea, dar vreau sa ma fac inteles) sunt obligat de lege sa am nu doar o cutie in care sa incapa canapeaua ci care sa aiba si un orificiu prin care aceasta sa poata fi introdusa? Pentru ca in cutia mea incapea cartea, dar fiind sub lacat, nu putea sa o bage prin orificiul ala destul de stramt! Cat despre B si C...iarasi, haideti sa vorbim pe lege, eu v-am aratat decizia legala prin care postasul era obligat sa imi lase macar un aviz si sa isi ia cartea inapoi la posta. In decizia asta si nicaieri in lege nu am gasit ca eu as fi obligat sa ma duc sa anunt la posta ca astept ceva. As fi recunoscator daca mi-ati arata dumneavoastra unde scrie ca eu trebuie sa anunt oficiul postal ! In concluzie, nu este posibil ca postasul sa ma fi avizat si avizul sa se fi pierdut intr-un fel sau altul, nu este posibil sa imi fi pus acea carte in cutia postala si aceasta sa-mi fi fost furata din cutia postala pentru ca el insusi a recunoscut ca neavand loc in cutie a lasat-o afara, dar apropo de asta ati spus, citez "daca poate intra in cutia postala, v-o poate lasa acolo, atata timp cat dumneavoastra nu ati facut cerere de retinere la post restant sau la casuta postala" ..v-as intreba - Si daca n-are loc, o lasa afara, in mijlocul scarii?
Nu stiu de unde stiti dumneavoastra ca nu am fost eu atent cu obligatiile mele! Eu am fost foarte atent, cutia mea era perfecta pana in momentul in care mi-a indoit tembelul usa! Era goala, era de o marime normala, ca o cutie normala cum probabil aveti si dumneavoastra, era inchisa cu lacatul, nu avea nici o taietura, gaura etc... Era in stare PERFECTA!
Doar ca bineinteles ca acea carte nu avea loc prin orificiul prin care se introduce corespondenta, in cazul asta, idiotul ar fi trebuit sa actioneze cum scrie la punctul C ! sa duca acea carte inapoi si sa-mi lase aviz sa ma duc sa mi-o iau singur! Nu ma intereseaza pe mine ca ii place sau nu, ca e grea cartea sau usoara, ca e gras sau slabanog sau musculos... daca nu-i place meseria lui sa-si dea demisia, nu e treaba mea!
Multumesc,
La multi ani ! Sarbatori Fericite!

Alte discuții în legătură

Realizarea comunicarii in cazul refuzului primirii sau neridicarii de la oficiul postal Bittermann Bittermann Procedura civila nu reglementeaza cazul in care comunicarea unei scrisori recomandate cu continut declarat nu se realizeaza pe motivul neridicarii de oficiul ... (vezi toată discuția)
Atributiile postasului sovarroxana sovarroxana buna ziua,as dori sa stiu exact ce sarcini de serviciu are postasul si daca e obligat sa vina sa mi aduca somajul acasa sau macar sa ma anunte ca a sosit la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori sa stiu daca exista undeva stipulat dreptul ... Lumyna Lumyna Buna ziua! as dori sa stiu daca exista undeva stipulat dreptul destinatarului de a refuza o corespondenta nedorita? situatia este urmatoarea: am in familie un ... (vezi toată discuția)