avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Responsabilitatile postasului
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Responsabilitatile postasului

Buna seara,
tocmai am aflat ca ieri am primit o carte pe care o comandasem dupa ebay, dar postasul mi-a lasat cartea in scara blocului, langa cutiile postale, si mi-a disparut, fiind probabil furata, daca nu cumva s-a evaporat. Daca nu m-as fi dus eu la posta sa intreb nu as fi aflat niciodata si continuam sa astept cartea ca prostul. Intrebarea mea este daca postasul are voie, conform legii, sa lase corespondenta oamenilor in afara cutiei postale, unde i se nazureste lui, in scara blocului, pe trotuar in fata casei, langa un pom in padure etc. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 07:04, 29 Decembrie 2015
Eu mi-am dar cu parerea pt ca stiu cum se lucreaza la Posta, nu pt ca atat ma duce pe mine capul . In legatura ca ti a fortat cutia ai dreptate , dar in legatura ca nu ti a lasat aviz...... Fiind plic simplu nu este obligat sa lase aviz, indiferent de volum , greutate , incape sau nu in cutie, aici tine de fiecare postas in parte si cat de mult il intereseaza de corespodenta . Sper sa rezolvi ceva cu reclamatia dar nu prea as crede... SARBATORI FERICITE si LA MULTI ANI!!
Da, imi cer scuze, nu trebuia sa spun asta! Cat despre faptul ca "tine de fiecare postas" si ca "nu era obligat sa lase aviz" ...aici nu tine de postas, pentru ca ei au niste reguli pe care trebuie sa le urmeze! Eu banuiam ca exista un proces de livrare a corespondentei, dar nu eram sigur! L-am gasit insa si daca te uiti mai sus ai sa vezi ce spune regulamentul ! Si anume " Predarea trimiterii postale se realizeaza NUMAI!! in unul dintre urmatoarele moduri:
a) La orice recipient ( cutia postala de la adresa destinatarului, casuta postala, post-restant etc.) in care destinatarul este de acord sa primeasca trimiteri postale.
b) la adresa indicata de expeditor, personal catre destinatar sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala
c) la punctul de contact deservit de personal, personal catre destinatar sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala, dupa transmiterea prealabila a unui aviz care sa anunte sosirea trimiterii postale."
NUMAI-ul respectiv e foarte important ! Asta inseamna ca nu lasa loc de interpretari si nu le da posibilitatea postasilor sa faca cum vor ei, deci nu are cum sa tina de fiecare postas! Postasul trebuie sa faca NUMAI ce scrie in procesul asta, nu ce vor ei sau cum au ei chef! Cat despre obligativitatea de a-mi lasa aviz, spune foarte clar la punctul C ( daca nu s-a aplicat punctul a care spune sa lase corespondenta in recipient, iar scara blocului e exclusa, nu-i recipient sau punctul b care spune ca sa mi se dea personal la adresa mea, adica sa-mi bata la usa) ca trebuie sa ia trimiterea postala inapoi la punctul deservit de personal, adica oficiu postal si acolo sa fie predat destinatarului DUPA TRANSMITEREA PREALABILA A UNUI AVIZ CARE SA ANUNTE SOSIREA TRIMITERII POSTALE! Si procesul asta se refera la trimiterile postale altele decat recomandate, ramburs, cu valoare declarata sau confirmare primita ! Deci pentru corespondenta standard!
Inca o data imi cer scuze pentru ce am zis !
La multi ani!
trascka a scris:

sa fie predat destinatarului DUPA TRANSMITEREA PREALABILA A UNUI AVIZ CARE SA ANUNTE SOSIREA TRIMITERII POSTALE! Si procesul asta se refera la trimiterile postale altele decat recomandate, ramburs, cu valoare declarata sau confirmare primita ! Deci pentru corespondenta standard!


Banuiesc ca doriti sa vi se dea dreptate, nicidecum sa va informati din moment ce va bazati doar pe acel "numai" format din trei a, b, c.
Este mult de despicat firul in patru, de a descrie situatiile intalnite (este o cartulie care se numeste İnstructiunea de Corespondenta İnterna care are vreo 250 de pagini, plus celelalte de mesagerii tot asa de voluminoase, asa ca permiteti-mi sa va spun ca in aceasta afirmatie nu aveti dreptate.
"Personal" este o indicatie postala care este scrisa pe trimiterea inregistrata (are tracking number si se plateste o taxa pentru ea), nu se aplica si corespondentei simple (si avizul de instiintare tot corespondenta simpla este). Nu confundati predarea cu indicatia speciala Personal pentru trimiteri inregistrate.
La volumul mare de trimiteri neinregistrate nu ar fi posibila distribuirea lor plus alte sefvicii oferite per zi nici in doua saptamani daca ar fi ca postasul sa viziteze fiecare usa cam 5 minute toata distanta (am zis per zi).
Deci, nu se aplica concluzia dumneavostra precum ca pentru orice corespondenta simpla postasul este obligat sa sune la fiecare usa si sa incerce predarea cu orice pret "personal"
Sa imi permiteti s ava pun cateva intrebari esentiale pentru a intelege mai bine situatia si a va indruma mai corect:
-Trimiterile respective la care faceti referire era externa sau interna?
- Trimiterile era cu tracking number? (va intreb pentru ca pe ebay se da un tracking number din cate stiu, si vin sub forma de colet postal supus vamuirii in functie de tara si continut declarat (sau nevamuit), nicidecum sub forma de scrisoare simpla, indiferent de continut, plata facandu-se cu PayPal in general pe baza unor licitatii).
- continutul depasea cu mult cutia postala?
- continutul spuneti ca era o carte, nu un calendar, pliante sau corespondenta scrisa? Ce greutate avea si la ce interval de zile vi se remit acele trimiteri postale? (inregistrate sau neinregistrate, sa puteti face diferenta intre punctele a , b si c v-am specificat, in legatura cu acel "personal").
-vi s-a remis si factura pentru achizitonarea acelui continut?
Am facut aceasta asociere pentru ca spuneati ca ati platit taxe postasului, incerc sa inteleg situatia cat mai exact si in vederea despagubirilor.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2015
tarkan, utilizator
Pentru colet se lasă aviz.
Nu se lasă decât la destinatar sub semnătura.
----- Trimitere poştală – bun adresat, aflat în forma finală în care urmează să fie transportat şi livrat la adresa indicată de expeditor.


În această categorie sunt incluse trimiterile de corespondenţă, cărţile, cataloagele, ziarele, periodicele, coletele poştale care conţin bunuri cu sau fără valoare comercială şi mandatele poştale pe suport hârtie.
-----Trimitere poştală înregistrată – trimitere poştală care face obiectul unui serviciu care are drept particularitate eliberarea de către furnizor expeditorului a unui document care atestă data depunerii, precum şi, de regulă, plata tarifului.
Astea sunt definitiile ANCOM pt trimitere postala ( la care face referire paragraful meu ) si trimitere postala inregistrata. Acum, daca intri aici : [ link extern ]
si te duci la anexa 1, pct. 3.10; 3.10.1 lit. a,b,c ai sa vezi ca toate mentioneaza denumirea trimitere postala si nicaieri, ABSOLUT NICAIERI nu se mentioneaza denumirea de trimitere postala inregistrata, iar la pct.3.10.7.1. Furnizorul are obligaţia de a păstra la punctul de contact deservit de personal, în vederea predării, trimiterile poştale care nu au putut fi predate destinatarului, cu condiţia avizării acestuia. REPET : Daca scrie trimitere postala inseamna ca se refera la TRIMITERE POSTALA nicidecum la trimitere postala inregistrata, deoarece sunt doua lucruri diferite si daca vrei sa te referi la unul din ele ii pui denumirea asa cum trebuie, nu poti sa ii zici Gheorghe cand de fapt te referi la Vasile! sper ca e clar chiar si pt cei ca tine!

Alte discuții în legătură

Realizarea comunicarii in cazul refuzului primirii sau neridicarii de la oficiul postal Bittermann Bittermann Procedura civila nu reglementeaza cazul in care comunicarea unei scrisori recomandate cu continut declarat nu se realizeaza pe motivul neridicarii de oficiul ... (vezi toată discuția)
Atributiile postasului sovarroxana sovarroxana buna ziua,as dori sa stiu exact ce sarcini de serviciu are postasul si daca e obligat sa vina sa mi aduca somajul acasa sau macar sa ma anunte ca a sosit la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori sa stiu daca exista undeva stipulat dreptul ... Lumyna Lumyna Buna ziua! as dori sa stiu daca exista undeva stipulat dreptul destinatarului de a refuza o corespondenta nedorita? situatia este urmatoarea: am in familie un ... (vezi toată discuția)