avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune modalitati de despagubire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune modalitati de despagubire

mama a decedat de un an jumate , tata traieste si eu locuiesc cu el ,nu am facut inca succesiunea mai am un frate cat are dreptul din apartamentul parintilor atata timp cat eu i-am ingrijit si cum l-as putea desplati daca e cazul tata cred ca ar face daca e posibil ca eu sa am o parte mai mare as vrea si eu sa-l desplatesc dar pe moment n-am bani astept sfaturi multumesc mult
Cel mai recent răspuns: musca cornel , utilizator 18:38, 29 Iulie 2009
musca cornel a scris:

nu prea am inteles daca apartamentul valoreaza 40000 euro cat trebuie sa-i dau fratelui


Calcul matematic simplu....exact 7500 euro!
B-)
si alte modalitati:donatie,intretinere cu drep viager etc...
Toate sunt atacabile fiindca fratele dvs este mostenitor rezervatar si are exact aceleasi drepturi ca si dvs!B-)
spuneti ca nu ati dezbatut succesiunea dupa mama dvs.
dar ati fost la notar in termenul legal de 6 luni, calculat de la data decesului mamei, pt a face acceptarea succesiunii ??
daca nu ati acceptat succesiunea dupa mama dvs , imi pare rau, se prezuma ca sunteti strain de aceasta mostenire ..iar sfaturile colegilor mei nu stiu in ca masura v-ar mai folosi .
daca ati acceptat totusi succesiunea , va trebui sa o dezbateti la notar . daca se dezbate in termen de doi ani de lad ecesul lui de cujus, sunteti scutit de impozitul de 1% .
iar in ce priveste partea succesorala cuvenita fratelui dvs , acesta poate renunta la aceasta cota , dvs avand obligatia de a-i plati sulta .
dar binenteles, la decesul tatalui dansul va avea dreptul la succesiunea dupa dansul .
dar la fel, ar putea renunta in favoarea dvs , platindu-i sulta .
sau tatal dvs ar putea face acte de dispozitie sau liberalitati in favoarea dvs ., acte desigur, sunt atacabile in instanta .
@Mihai... pentru a ataca acel contract de vanzare -cumparare cu clauza de iontretinere trebuie sa se faca dovada ca de fapt este o donatie mascata.
Pentru ca, incalcarea rezervei succesorale se poate invoca numai in cazul modalitatilor de instrainare a bunului gratuit (donatie, testament....)
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)