avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatia coproprietarilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatia coproprietarilor

Buna ziua!
A-si vrea sa intreb care sunt obligatiile coproprietarilor?
Mai precis: dupa moartea tatalui meu in 1974 am mostenit imobilul impreuna cu trei frati. Eu locuiesc in imobil respectiv. Acum, cand vrem sa iesim din indiviziune pot deduce din valoarea actuala a imobilului o suma cu titlu de intretinere, reparatii?
Fratii mei au parasit imobilul in jurul anul 1978! Impozitele au fost platite integral de mine si am si facut investitii deloc neglijabile! Ei vor sa impartim valoarea actuala a imobilului!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:54, 29 Iulie 2009
In cadrul actiunii de partaj succesoral, se va evalua intregul imobil la valoarea de piata a acestuia la data efectuarii expertizei dar tinand cont de dotarile imobilului si configuratia acestuia la data decesului defunctului tata, expertul trebuind sa nu ia in considerare investitiile efectuate de dv. si cu privire la care veti face dovada. Aceste investitii nu fac obiectul partajului averii succesorale, deoarece in urma dezbaterii succesorale, fiecare dintre mostenitori a dobandit o cota ideala din acest imobil, astfel ca prin aceasta actiune, fiecare va dobandi fie parte determinata din bun, fie sulta daca nu primeste bunul in natura, respectiv daca bunul nu este comod partajabil in natura sau daca ceilalti coproprietari nu doresc bunul in natura ci doar sulte. Avand in vedere faptul ca dv. ati locuit efectiv in imobil si ati efectuat anumite investitii acestuia, ati achitat taxele si impozitele aferente, puteti solicita fratilor comostenitori in cadrul acestui proces, sa va achite cota parte ce le revenea din acestea, dar numai pentru ultimii 3 ani, pentru celelalte sume intervenind prescriptia dreptului de a le solicita. ;)
Multumesc pentru raspunsuri!
Asa este daca nu ai cunostinte juridice!
Partea proasta e ca nu s-au tinut cont de starea imobilului la data decesului si de dotarile existente la vremea respectiva!
Imobilul a fost extins, dotat cu apa, canalizare, baie, gaz, valoarea acestuia crescand foarte mult!

Asa cum am mentionat anterior, toate investitiile si dotarile efectuate de dv. imobilului nu vor fi luate in considerare de catre expert daca solicitati acest lucru instantei de judecata. Totul este sa le puteti dovedi cu inscrisuri sau cu martori, interogatoriile paratilor.
Va recomand sa angajati un avocat.
Succes! ;)
Încercaţi să invocaţi uzucapiunea prin intervertirea posesiei într-o posesie utilă. Dacă aveţi argumentele şi dovezile necesare, aţi putea obţine o hotărîre favorabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna popd_ms popd_ms Buna ziua, Am o problema si m-am gandit ca voi gasi cateva idei utile pe acest forum. In urma unei succesiuni, a ramas un imobil/teren aferent/anexe, ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Partaj. nickwolfy nickwolfy Dupa decesul parintilor suntem 4 frati copropietari la imobilul unde au locuit parintii. Primul frate cu cota de 31/40 si ceilalti trei cu cota de 3/40 ... (vezi toată discuția)