avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau vanzare-cumparare

Buna seara!
Acum cativa ani am cumparat un imobil pe numele tatalui meu, deoarece nu eram in tara in acel moment. Acum as dori sa transcriu acest imobil pe numele meu, astfel incat sa nu fac cheltuieli inutile cu taxe notariale exagerate, dar in acelasi timp sa nu fac loc la ambiguitati cu privire la dreptul de proprietate. De aceea asdori sa pun mai multe intrebari...
Daca fac donatie, este posibil sa fie atacata ulterior intr-un scenariu pesimist de alti mostenitori, soara, mama, etc. ???
Daca, pot fi incheiate definitiv "socotelile"cu ceilalti mostenitori, printr-o declaratie notariala a acestora, in care sa confirme ca au fost despagubiti de mine???
Singura solutie inatacabile este tot contractul de vanzare-cumpare, cu toate costurile ce decurg de aici???
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BogdanChirovan , utilizator 17:37, 20 Ianuarie 2016
Nu e necesar niciun proces, Doamne fereste. Se intocmeste pur si simplu un contract la notar. Va prezentati la notar, ii expuneti situatia; eventual tatal da inainte o declaratie autentica ca a luat bani de la dvs. si a cumparat imobilul cu ei si nu are cum sa-i inapoieze; se semneaza contractul prin care in loc de bani va cedeaza imobilul pe care l-a cumparat cu banii respectivi; se inregistreaza in cartea funciara si gata. Actele de care aveti nevoie sunt aceleasi ca si la vanzare-cumparare imobil. (extras de CF, certificat fiscal, adeverinta de la asociatiei, certificat energetic - daca are etc. Taxele, la fel.
Acest contract de cedare a imobilului pt banii imprumutati cum este taxat ?

Fiind act translativ al dreptului de proprietate, la fel ca la vanzare. De altfel, am mentionat in post-ul precedent ca sunt necesare aceleasi acte ca la vanzare si se achita aceleasi taxe.
Ok. Multumesc! Am inteles.

Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
BogdanChirovan, utilizator
O declaraţie se poate da de către ceilalţi succesibili, inclusiv art. 1091 alin.4 din Codul civil, prevede faptul că această prezumţie ( relativă) de donaţie deghizată operează doar dacă cei care o invocă nu au consimţit la înstrăinare. Or, această consimţire poate lua forma unei declaraţii care nu este altceva decât o excepţie de la art. 956 care interzice orice act sau pact asupra unei moşteniri nedeschise. E o nuanţă interesantă finalul art. 1091 alin.4, pentru că dacă au consimţit la înstrăinare nu mai pot invoca prezumţia din textul amintit.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
ContSters379164, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie Betarice Betarice Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul incheierii unui CONTRACT DE DONATIE CU REZERVA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER intre mine si tatal meu, fratele meu ar ... (vezi toată discuția)