avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul de a permite legatura cu minorele
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul de a permite legatura cu minorele

Buna ziua
Am o problema cu fosta sotie si anume ca nu-mi permite accesul la informatie dar si la a lua legatura cu fetele noastre. Mi-a blocat numarul meu sa nu mai pot contacta copii telefonic si nici nu-mi raspunde la sms-uri toate astea in ciuda faptului ca eu am o relatie extraordinar de buna cu fetitele mele in varsta de 4 si respectiv 5 ani, iar fetele vor sa vb cu mine insa ea, fosta nu le da voie! Ultima data cand abia..abia...abia..dupa insistentele mele prin sms mi-a raspuns. Am vorbit la telefon cu cea mare iar primul lucru care mi l-a zis a fost: -Tati cand ne iei la tine!?!??
Efectiv nu vrea sa comunice mai ales ca este vorba despre copii. Nu mi se pare normal sa-si bata joc de mine. Sunt cazuri cand ele mamele insista la fostii soti sa vorbeasca cu copii iar ea face fix invers. Precizez ca inca de la putin timp de cand s-a intentat divortul am avut probleme de comunicare cu ea pe tema copiilor ba chiar mai mult a trebuit sa fac un alt dosar in instanta pentru a mi se acorda un program de vizita pana la finalizarea divortului. Ba mai mult nu l-a respactat si am facut plangere penala impotriva ei pentru nerespectarea unei decizii judecatoresti.Custodia este comuna iar programul de vizita este in prima si in a treia saptamana din luna. Divortul este finalizat de anul trecut.
Mi se pare normal sa ma interesez de copii cum sunt..ce fac etc insa ea.. face ce face. As dori o sugestie din partea dumneavoastra in acest sens sa-mi spuneti ce as putea face.
Va multumesc si astept raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
iuliancta2014, utilizator
Dar nu e vorba doamnă de a da cu subsemnatul la DGASPC ci de a informa aceasta instituție acest caz dar și altul destu de urat și anume faptul ca de exemplu fosta soacră influențeaza copilele să nu mai asculte de mine dar si un alt aspect pe care nu vi l-am spus cum că in acea casa se petrec lucruri nu prea ok avand in vedere ca fetițele mele locuiesc acolo intr-un mediu in care ele sunt manipulate impotriva mea. Mai mult de atât pe lânga faptul că fetițele mi-au semnalat cum că bunica lor le obligă/influențează sa nu asculte de mine dar in acelaș timp ele mi-au povestit neîntrebate dealtfel cum au văzut o ceartă defapt o bătaie intre fosta soție și mama acesteia in cat și-au rupt una celeilalte imbrăcămintea de pe ele iar fetițele mi-au spus ca fosta soție le-a zis să nu spună la nimeni ce au vazut dar cu toate acestea cum vă spuneam fetițe mi-au pivestit totul. Vă spun că am rămas uluit!!! Deci despre ce vorbim?! Faptul ca semnalez această chestiune la DGASPC este o problemă? Ca să nu vă mai spun ca întâmplător m-am întâlnit cu fetițele in cartier și erau însoțite de fosta soacră, lor le era efectiv teamă să vorbească cu mine! Acest lucru l-am sesizat și altă dată cand mergând și eu la grăiniță după terminarea programului la fel, fosta soacră era cu ele iar ele parcă erau speriate/amnințate să nu mă bage in seamă să nu vorbească cu mine insa atunci când sunt doar cu mine ele au un comportament extraordinar de afectuos cu mine, ne jucăm, dansăm, colorăm și defiecare dată ele nu ezită să-mi spună că mă iubesc foarte mult. Dovadă că ele sunt manipulate sau nu știu cum să mă exprim de către cei din casă de acolo! Păcat...foarte păcat! :( Mai ales ca tata când știi că iți pasă de ele și observi neputința unei instituții, insă sper ca medierea instituției cu fosta să o facă să înțeleagă ca nu este ok. Deasta vă intreb, vă cer o părere! Ca să nu zic că dacă era invers pfff...imediat erau soluții.




proastasatului a scris:

Si eu revin cu aceiasi precizare: Nimeni nu da cu subsemnatul la DGASPC. Acesta nu e organ de ancheta.
Daca oferiti aceasta informatie dna Unparinte va rog sa citati textul de lege care ii da dreptul dgaspc-ului sa ceara cuiva sa dea cu subsemnatul, poate ne luminam si noi, caci altfel informatia e complet eronata si din pacate o repetati.


Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
iuliancta2014, utilizator
DOMNULETĂTIC, AVEȚI SUPRTUL LEGAL PRIN CARE SĂ ACȚIONAȚI ÎN LITERA ȘI ÎN SPIRITUL LEGII:
Suportul legal[modificare]
Art. 379. din Noul Cod Penal (sau articolul 307 din Vechiul Cod Penal) cu privire la Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului spune următoarele:

Reținerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimțământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredințat minorul potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta persoanei căreia i s-a încredințat minorul prin hotărâre judecătorească spre creștere și educare, de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinți să aibă legături personale cu minorul, în condițiile stabilite de părți sau de către organul competent.
Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 15 din legea 272/2004 PREVEDE URMĂTOARELE MODALITĂȚI DE REALIZARE A LEGĂTURILOR PERSONALE CU MINORELE:
(1) In sensul prezentei legi, relațiile personale se pot realiza prin:
a) întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relații personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele sau de către alta persoana la care copilul nu locuiește în mod obișnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informații copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menține relații personale cu copilul;
f) transmiterea de informații referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau școlare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menține relații personale cu copilul.
(2) Transmiterea informațiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum și a dispozițiilor speciale vizând confidențialitatea și transmiterea informațiilor cu caracter personal.

Dacă încalcă cele de mai sus aveți dreptul legal să-i faceți părintelui rezident plângere penală la politie și chiar și direct la parchet, deși asta trebuie să rămână ultima opțiune.

AVEȚI LEGEA ÎN MÂNĂ SĂ O DETERMINAȚI PE MAMA FETIȚELOR SĂ LE RESPECTE DREPTURILE COPILULUI AI CĂRUI PĂRINTI AU DIVORȚAT:

Consecințele juridice ale nerespectării repetate a hotărârii instanței.
Acțiunea părintelui-doi de a boicota în mod repetat a programul de legături personale al părintelui-unu cu minorii poate constitui un motiv de deschidere a unui proces de re-încredințare minori. Se recomandă instanțelor judecătorești ca în aceste cazuri să penalizeze pe părintele în culpă prin următoarele (după caz):

Amendă administrativă/civilă cu penalități pe zi de întârziere (la primele 2 abateri)
Amendă penală (la a treia abatere)
Trimitere în judecată pentru orice abatere ulterioară + posibilitatea părintelui necustodian de a cere daune morale
Acordarea custodiei copilului către părintele-doi
În sfârșit mă lămurește și pe mine cineva!
Vă mulțumesc



[editat citat]
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
Singura lacună a legii este că nu prevede obligaţia ca cetăţeanul (indiferent de calitatea sa , de mama sau tata) să fie posesorul unui telefon, mobil sau fix.
În plus, art.15 spune "se pot realiza", adică indică posibilitatea, nu obligaţia; este o mică diferenţă de nuanţă.
Dacă rămâne la alegerea unuia dintre părţi, ar putea alege, bunăoară, litera e din art. 15 :D
iuliancta2014 a scris:

Atunci cum facem in condițiile in care copilele sunt minore și atat timp cat sunt la ea, ea este in masura să imi furnizeze informații despre ele și nu directoarea unei grădinițe sau educatoarea, mă gândesc că nu la ele locuiesc copii...sau trebuie sa maturizez copilele obligat forțat începând să am discuții cu ele având in vedere că au vârsta de la 4 și 5 ani pentru simplul fapt ca ea nu este in stare sa comunice sau/și intenționat face astfel de lucruri?!


Aveti o problema: doriti sa obtineti informatii despre ce se intampla cu fetele dvs cand nu sunt la dvs.
Problema aceasta poate fi rezolvata cum insistati dvs: telefonand mamei (care, ne-am lamurit cu totii, nu doreste sa vorbeasca cu dvs).
Sau poate fi rezolvata in alte moduri.
Ce informatii doriti sa obtineti despre fete de la mama lot si nu reusiti sa le obtineti de la alte persoane?

Alte discuții în legătură

Program vizita minor impiedicat de mama Fane_S Fane_S Buna ziua ! As dori sa va intreb , ce as putea face in cazul meu , in legatura cu vizita copilului meu , pe care nu mi-l lasa fosta sotie , eu avand drept de ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca in comun Adrian37 Adrian37 Buna ziua as vrea sa stiu daca fosta mea sotie are dreptul sa plece de la domiciliu cu copilul pe o perioada nedeterminata , fara sa ma anunte. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Program de vizita nerespectat de parintele nerezident guest3333 guest3333 Exista posibilitatea de sanctiune dpdpv legal a parintelui nerezident care nu isi respecta programul de vizita? De ex. parintele nerezident are de sambata de ... (vezi toată discuția)