avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul de a permite legatura cu minorele
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul de a permite legatura cu minorele

Buna ziua
Am o problema cu fosta sotie si anume ca nu-mi permite accesul la informatie dar si la a lua legatura cu fetele noastre. Mi-a blocat numarul meu sa nu mai pot contacta copii telefonic si nici nu-mi raspunde la sms-uri toate astea in ciuda faptului ca eu am o relatie extraordinar de buna cu fetitele mele in varsta de 4 si respectiv 5 ani, iar fetele vor sa vb cu mine insa ea, fosta nu le da voie! Ultima data cand abia..abia...abia..dupa insistentele mele prin sms mi-a raspuns. Am vorbit la telefon cu cea mare iar primul lucru care mi l-a zis a fost: -Tati cand ne iei la tine!?!??
Efectiv nu vrea sa comunice mai ales ca este vorba despre copii. Nu mi se pare normal sa-si bata joc de mine. Sunt cazuri cand ele mamele insista la fostii soti sa vorbeasca cu copii iar ea face fix invers. Precizez ca inca de la putin timp de cand s-a intentat divortul am avut probleme de comunicare cu ea pe tema copiilor ba chiar mai mult a trebuit sa fac un alt dosar in instanta pentru a mi se acorda un program de vizita pana la finalizarea divortului. Ba mai mult nu l-a respactat si am facut plangere penala impotriva ei pentru nerespectarea unei decizii judecatoresti.Custodia este comuna iar programul de vizita este in prima si in a treia saptamana din luna. Divortul este finalizat de anul trecut.
Mi se pare normal sa ma interesez de copii cum sunt..ce fac etc insa ea.. face ce face. As dori o sugestie din partea dumneavoastra in acest sens sa-mi spuneti ce as putea face.
Va multumesc si astept raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
iuliancta2014, utilizator
Buna seara
As dori sa va mai intreb ceva. In hotararea de divort scrie asa:
-Stabileste program vizitare minore prin legaturi personale ale reclamantului cu minorele, inclusiv prin luarea minorelor la domiciliul reclamantului, astfel: si apoi se detaliaza programul de vizita. Custodia este comuna.
Intrebare!
Pot sa imi vad minorele de exemplu la gradinita cand merg sa intreb de bunul lor mers..etc.. serbare, sedinte cu parintii?! Ce se intelege mai exact din ce am scris mai sus asa cum este redactat in hotarare? Pentru ca cineva imi spunea ca sa am voie sa le vad cand merg la gradinita trebuia sa apara scris in hotarare insa din moment ce custodia este comuna deci se intelege ca judecatorul a concluzionat prin probele care le-am adus in instanta ca intradevar am o legatura foarte ok cu minorele drept pt care nu s-a pus problema a nu avea legaturi personale cu acestea sau eventuale interdictii.
As dori sa ma lamuriti!
Va multumesc frumos
AVEŢI TOT DREPTUL DE A VIZITA COPII(fetele) la grădiniță/școală.

De asemenea conform Legii 272/2004 aveţi tot dreptul de a primi informări detaliate cu privire la programul copilului, sa fiţi notificat cu privire la serbări, excursii si orice alte evenimente.
De asemenea aveţi dreptul (daca cereţi in scris o singura data) să fiţi notificat cu privire la orice informaţii relevante despre copil (daca de exemplu acesta e bolnav, daca lipseşte într-o zi de la grădiniţă, etc.).
Instituţia de învăţământ (grădiniţa in acest caz) nu are dreptul de a va împiedica relaţiile personale cu minorele indiferent de “ordinele” părintelui custodian (care e parinte custodian).

Vă citez aici JURISPRUDENȚĂ dintr-o sentinţa explicativa emisa in anul 2012 de către Tribunalul Bucureşti:

"In privinţa posibilităţii reclamantului de a-şi vizita copilul la grădiniţă, instanţa reţine, în baza art.16 din legea nr.272/ 20004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului,că limitarea sau restrângerea dreptului părintelui ori a copilului de a avea legături personale se poate face numai din dispoziţia instanţei de judecată şi numai dacă există motive temeinice de natură a pune în pericol dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului. Altfel spus, cât timp nu există o decizie a instanţei de judecată prin care să se îngrădească exercitarea dreptului părintelui separat de copil de a menţine legăturile personale cu acesta, nici celălalt părinte şi nici vreo altă persoană (fizică sau juridică) nu poate limita acest drept. Prin urmare, nu este necesară o hotărâre judecătorească care să prevadă dreptul reclamantului de a-şi vizita copilul la grădiniţă sau de a se interesa de situaţia copilului, ci dimpotrivă, în condiţiile în care nu există o restricţie în acest sens impusă pe cale judecătorească, indiferent de poziţia părintelui care are copilul în îngrijire, nici o persoană nu poate limita aceste drepturi ale tatălui, sub rezerva normelor care reglementează accesul persoanelor în instituţia de învăţământ respectivă. Instanţa are în vedere şi faptul că hotărârea judecătorească anterioară reglementează exclusiv raporturile dintre părinţi şi copil şi nu exclude reclamantului din cauza de faţă exerciţiul dreptului prevăzut de art.43 alin.3 C.fam, sub imperiul căruia a fost pronunţată hotărârea. Aşadar, instanţa constată că, indiferent de acordul sau dezacordul pârâtei, directoarea grădiniţei trebuia să permită reclamantului să o viziteze pe fiica sa şi să-i dea informaţiile necesare cu privire la situaţia copilului."

AVEM JURISPRUDENȚĂ SIMILARĂ - IATĂ și CURTEA de APEL CONSTANȚA:

"Cererea de vizitare a copiilor la şcoală nu se circumscrie conţinutului noţiunii de legături personale cu minorul, ci vizează dreptul şi obligaţia părinţilor de a se îngriji de învăţătura şi de pregătirea profesională a copilului. Părinţii copilului au dreptul să stabilească felul învăţăturii şi pregătirii profesionale a copilului. Părintele căruia nu i s-au încredinţat minorii este îndreptăţit să aibă acces în şcoală pentru a obţine informaţii de la conducerea şcolii cu privire la situaţia şcolară a copiilor săi, iar refuzul nejustificat al şcolii de a furniza relaţiile solicitate poate fi cenzurat (C.A. Constanţa, s. civ., min. şi fam., confl. mun. şi asig. soc., dec. civ. nr. 6/FM/2009)".

SIMILAR și LEGEA 272/2004:

Părinţii sunt îndrituiţi să aleagă felul educaţiei ce urmează să fie dată copilului lor, au obligaţia să îl înscrie la şcoală şi să asigure cu regularitate frecventarea cursurilor şcolare; calitatea de reprezentant legal al copilului îi conferă părintelui dreptul de a supraveghea modul în care se desfăşoară educaţia copilului şi dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării în cadrul procesului instructiv educativ şi de a se adresa în acest sens conducerii unităţii de învăţământ; şcoala nu poate să se substituie părinţilor, educaţia morală şi comportamentală fiind atributul exclusiv al familiei (art. 47, art. 48 din Legea nr. 272/2004).
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspunsul detaliat care imi va fi de mare ajutor. Tocmai am avut saptamana trecuta probleme cu fosta soacra cand m-am dus la gradinita sa vorbesc cu educatoarele iar ea nu mi-a permis nici macar sa ma apropii de copii ba chiar i-a spus educatoarei celei mici ca am venit acolo pentru ca am un tupeu nesimtit punandu-ma astfel intr-o postura foarte urata fata de de doamna educatoare drept pentru care dupa ce mi-a adresat cuvinte jignitoare fata de copii am decis ulterior sa-i fac plangere la politie pentru ca nu era prima data cand avea astfel de iesiri mai ales fata de copii, plangere insotia dealtfel si de o inregistrare audio. Deasta va intrebasem pentru ca mergand la Sectia de Politie de care apartin, domnul politai a inteles perfect cum stau lucrurile urmand probabil zilele astea sa o citeze pe fosta soacra insa imi spunea ceva de genul ca daca nu se specifica in hotarare ca am voie sa merg la gradinita, nu am acest drept. Evident ca l-am contrazis aratandu-i hotararea in care scrie clar ca am dreptul la legaturi personale cu fetele ca doar nu trebuia sa enumere domnul Judecator toate modalitatile prin care se intelege acest aspect gen..gradinita, scoala etc insa ma pusese putin pe ganduri desi avand in vedere ca am custodie comuna si stiu foarte bine ce relatie am cu fetele este clar ca am acest drept si nimeni nu are dreptul sa-mi-l ingradeasca. Pacat ca pe unii ai deranjeaza faptul ca ma interesez de copii si ca am o relatie foarte buna cu ele si intentionat fac astfel de lucruri. Urat, foarte urat!!! ...si mai au si par' alb in cap! (ma refer la fosti socrii..dar si la fosta sotie)




Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Trebuie făcută distincţie între "dreptul de a obţine informaţii","dreptul de a se îngriji de învăţătura şi pregătirea profesională a copilului" şi întreruperea procesului educativ, adică pătrunderea în incinta şcolii la ora 10 de exemplu, intratul în clasă şi povestit cu profesorul, cu educatoarea sau cu învăţătoarea.
Părinţii, indiferent dacă au autoritate părintească comună sau unul din ei are autoritate părintească unică, au dreptul, aşa cum stipulrează legea şi aşa cum confirmă motivaţiile unor instanţe, să obţină informaţii despre propriul copil la toate instituţiile care au legătură cu copilul lor:instituţie de învăţământ, instituţie sanitară.
E drept, sunt unii părinţi mai zeloşi şi se interesează zilnic la şcoală, chiar şi în absenţa cadrului didactic...
Daca esti parinte si treci pe la scoala copilului tau, in masura in care nu deranjezi ora (si dl n-o deranja, ca daca soacra era acolo, putem concluziona ori ca ora era deja deranjata, ori ca era sfarsitul programului) si nu incalci regulamentul unitatii de invatamant (regulament pe care l-ai acceptat cand ai inscris copilul acolo), poti sa treci sa vorbesti cu copilul tau. N-ai nevoie de nici o hotarare judecatoreasca in care sa se specifice asta.
Asa cum poti sa iti saluti copilul cand il intalnesti pe strada desi nu e specificat in hotararea judecatoreasca.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
mirebire, utilizator

Alte discuții în legătură

Program vizita minor impiedicat de mama Fane_S Fane_S Buna ziua ! As dori sa va intreb , ce as putea face in cazul meu , in legatura cu vizita copilului meu , pe care nu mi-l lasa fosta sotie , eu avand drept de ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca in comun Adrian37 Adrian37 Buna ziua as vrea sa stiu daca fosta mea sotie are dreptul sa plece de la domiciliu cu copilul pe o perioada nedeterminata , fara sa ma anunte. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Program de vizita nerespectat de parintele nerezident guest3333 guest3333 Exista posibilitatea de sanctiune dpdpv legal a parintelui nerezident care nu isi respecta programul de vizita? De ex. parintele nerezident are de sambata de ... (vezi toată discuția)