avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - vreau sa plec cat mai repede, fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - vreau sa plec cat mai repede, fara preaviz

Va salut,

mi-am mai prezentat cu ceva timp in urma problemele cu angajatorul - le puteti citi mai jos.

Intre timp am castigat prin concurs un alt post, mult mai bun din toate punctele de vedere, si as vrea sa "scap" cat mai repede de actualul angajator - pana la 1 august mai exact. #-o

Pe fondul unei sesizari la ITM, pot sa inchei C.I.M. ? Daca nu, exista alta metoda ?
Sunt obligat sa stau 15 zile in preaviz ?

Situatia e chiar comica... Ma invart de 2 zile sa imi depun demisia si nu am la cine - "sefu" e plecat in concediu, la fel si secretara.Resurse umane nu avem.


Iata neregulile pe care le-am constatat:
- sunt platit la negru - am 540 de lei pe cartea de munca, restul pana la 1000 de lei ii primesc la negru.
- lucrez sambata si duminica si mi se ofera zilele de luni si miercuri liber, in conditiile in care contractul de munca prevede program de luni pana vineri.
- contractul de munca prevede o fisa a postului care fie nu mi-a fost inmanata, fie nu exista.
- in zilele libere sau dupa program fac ore suplimentare care nu sunt pontate..
- fac ore de noapte care nu sunt pontate sau recuperate
- nu exista un regulament de ordine interioara, dar angajatorul a incercat sa ma penalizeze 10% din salariu timp de o luna, pe motiv disciplinar. I-am cerut copie dupa decizia ce mi-a fost adusa la cunostinta, dupa verdictul comisiei de disciplina (care n-a existat) si s-a razgandit.
- turele mele sunt conform nevoilor angajatorului, si pot dura si 14 ore. Ele nu sunt "definite" - nu am o ora de inceput si una de sfarsit. De asemenea, nu avem o condica si nu primim un fluturas de salariu.

Astept cu interes raspunsurile voastre!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:50, 9 Ianuarie 2019
Iata cateva obligatii din CIM pe care angajatorul nu le respecta, si pe care as vrea sa le invoc::

"Atributele postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la CIM." - nu exista fisa postului.

"H. Durata muncii:
1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 8 ore / zi, 40 de ore / saptamana.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: de la ora 9.00 la ora 17.00 (ore zi / ore noapte).
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / contractului colectiv de munca."

- regulament interior nu exista (nu am semnat unul), iar programul de munca nu este respectat niciodata - lucrez de luni pana duminica, oricand intre 9 dimineata si 24 (nu stiu cum pot dovedi asta).

H. - Punctul 2 este incredibil:
"2. O fractiune de norma de _______ ore/zi (cel putin 2 ore/zi), ______ ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: _________ (ore zi/noapte)
b) Programul de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contract. col. de munca aplicabil."

- spatiile respective chiar sunt goale. Iar acest punct 2 vine in contradictie cu pct. 1. Probabil ca au semnat si stampilat un contract generic, pe care nu s-au deranjat sa il editeze.

"c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii 'producerii' unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora."

- cum am spus, nu e saptamana in care sa nu ies din program / sa fac ore suplimentare.

"J. Salariul:
1. Salariul de baza lunar brut este de 540 lei.
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ______________________
b) indemnizatii __________________
c) alte adaosuri _________________"

- spatiile sunt goale. contractul e semnat si stampilat de firma. :))

"L. Alte clauze:
a) perioada de proba este de _______________
b) perioada de preaviz in cazul concedierii este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii sau contr. col. de munca.
c) perioada de preaviz in cazul concedierii este de 15 zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii sau contr. col. de munca."

- b si c iar se bat cap in cap, facand referire la aceeasi lege. Codul muncii cere 15 zile calendaristice.

"M. Drepturi si obligatii generale ale partilor:
1. Salariatul are in principal urmatoarele drepturi:
g) dreptul la repaos zilnic si saptamanal
h) dreptul la concediul de odihna 'annual'
i) dreptul la egalitate de sanse si de tratament.
j) dreptul la sanatate si securitate in munca."

- nu exista repaos zilnic. Cealalta persoana cu aceeasi functie are program fix de la 15 la 23, fara sa lucreze sambete si duminici. Deci, dreptul la egalitate de sanse si de tratament pica.

Ce abateri credeti ca pot invoca pentru a intrerupe CIM, fara ca ele sa poata fi "demontate" usor de angajator sau, eventual ulterior in instanta ? Pot sa ma leg de ambiguitatea contractului, de faptul ca e facut "cu picioarele" ?
Daca imi depun demisia pe fondul nerespectarii CIM, angajatorul trebuie sa o aprobe ? Sub ce forma imi inregistreaza demisia/ce document imi dea ca sa ateste ?


Intentia mea e sa demisionez fara preaviz, pt. nerespectarea contractului, in cazul in care astazi nu incheiem contractul cu lichidare la zi, incepand cu 01.08. Daca nu o sa am succes, nu am sa ma prezint si am sa fac sesizare la ITM.

@ Migai Grigore: Din pacate semnez 2 state de plata - unul alb si unul negru. Ma refeream ca nu primesc o dovada ca sunt platit - fluturas, nici pontaj.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
Catalin P, utilizator
Litera H - nu se completeaza pt ca sunteti angajat cu norma intreaga si spatiul liber e pt norma partiala.acel spatiu liber se bareaza pt a nu se completa.Nu e nici o neregula aici!

Cazurile de ore suplimentare la care se refera contractul sunt acele ore in care ,printr-o decizie interna,sunteti chemat la lucru din motive f bine intemeiate si sunteti platit corespunzator pe statul de plata.Exista momente cand nu sunt terminate lucrari la timp sau ceva asemanator,cand se solicita timp suplimentar,dar,repet,se face nota interna de instiintare si se platesc corespunzator.

Salariul de baza brut este discutabil.Se aplica in functie de studiile angajatului si de pregatire.Salariul minim brut pe economie este de 600 lei si se indexeaza in functie de pregatire ,dupa cum urmeaza:Potrivit ITM, coeficienţii minimi de ierarhizare, pe categorii de salariaţi sunt:

1. Muncitori:
- >necalificaţi = 1 (salariu minim 600 de lei) – grupa 9 din COR (codul începe cu 9) – muncitori necalificaţi şi ucenici
- >calificaţi = 1,2 (salariu minim 720 de lei) – grupele 5,6,7,8 din COR (ex. lucrători servicii şi comerţ, lucrători din agricultură, silvicultură şi pescuit,

2. Personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
-> liceală = 1,2 (salariu minim 720 de lei) – grupa 4 din COR (ex. funcţionari administrativi, de birou, contabilitate, secretari, op. calculator, casieri etc)
-> postliceală = 1,25 (salariu minim 750 de lei) – grupa 4 din COR dacă are studii postliceale (ex. postliceal de contabilitate primară)

3. Personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
-> şcoala de maiştri = 1,3 (salariu minim 780 de lei) – grupa 3 din COR (ex. tehnicieni, maiştri şi asimilaţi)
- >studii superioare de scurtă durată = 1,5 (salariu minim 900 de lei) – grupa 1 şi 2 din COR (colegiu, subingineri)

4. Personal încadrat pentru funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de:
-> studii superioare = 2 (salariu minim 1200 de lei) – grupa 1 şi 2 din COR studii superioare de lungă durată (ex. ingineri, econom., jurişti, profesori etc.)
Coeficienţii de salarizare se aplică la salariul minim negociat pe societate (care nu poate fi mai mic de 600 de lei). Pentru o încadrare corectă, se va solicita nivelul studiilor solicitat la ocuparea postului.

Perioada de proba este de 15 zile,in cazul concedierii este de 20 zile si in caz de preaviz este de 15 zile.Pentru functiile de conducere concedierea e de 30 zile si preavizul de 30 zile.

Legat de cadrul legal al demisiei va pun la dispozitie urmatorul raspuns,din Codul muncii:
ART. 79 – Definire; refuzul inregistrarii demisiei; dreptul de a nu motiva demisia; preavizul; demisia fara preaviz
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
legat de asa-zisele amenzi care vroia sa vi le impute:ART. 263 – Prerogative disciplinare; definirea abaterii disciplinare
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a ancalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

ART. 264 – Sanctiunile disciplinare
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

ART. 265 – Interzicerea amenzilor disciplinare; aplicarea sanctiunilor
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

ART. 266 – Modul de stabilire a sanctiunilor disciplinare
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) amprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

ART. 267 – Cercetarile disciplinare prealabile
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

ART. 268 – Aplicarea sanctiunii disciplinare; decizia de sanctionare
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomindata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Pentru neregulile angajatorului ,sanctiunile sunt urmatoarele,cu conditia de a va adresa ITM:
a) (Legea 371/2005 de aprobare a OUG 65/2005) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
h) (OUG 65/2005, modificata apoi de Legea de aprobare 371/2005) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
i) (OUG 65/2005, modificata apoi de Legea de aprobare 371/2005) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;

ideal ar fi sa va semneze lichidarea la zi cu acordul partilor.daca acest lucru nu e posibil,atunci ar trebui sa o prezentati in forma scrisa cu numar de inregistrare si data,ca sa puteti demonstra bunele intentii de a comunica angajatorului.
Repet,daca nu va puteti intelege amiabil,adresati-va ITM
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
Lelia Ionescu, Contabil
Multumesc pt raspunsuri,
Iata cum vreau sa formulez demisia:

Domnule Director, Subsemnatul X, angajat in cadrul societatii Y., in functia Z, va rog sa imi aprobati lichidarea la zi incepand cu data de 01.08.2009.

Daca nu se accepta, voi inmana urmatoarea:

Subsemnatul X, angajat in cadrul societatii Y, in functia Z, va aduc la cunostinta prin prezenta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr. 1079283 din data 18.12.2008, in baza art. 79 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie fara preaviz, pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin contractul individual de munca.

Ce parere aveti ?
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
Catalin P, utilizator
Prima cerere nu este de demisie ci de incetare contract cu acordul partilor, cf art 55 lit b Codul muncii, (asa ar trebui sa mentionati in loc de "lichidarae la zi")

A doua cerere, de demisie fara preaviz, mai trebuie sa adaugati art 79 alin 8 si sa mentionati expers ce obligatii nu au fost respectate (pe scurt)- de exemplu neacoradre repaus saptamanl, neplata ore suplimentare, etc..
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Prima formulare:

Subsemnatul X, angajat in cadrul societatii Y, in functia Z, va rog sa imi aprobati incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor, conform art. 55 lit. b din Codul Muncii, incepand cu data de 01.08.2009.

Iata a 2a varianta:

Subsemnatul X, angajat in cadrul Y., in functia Z, va aduc la cunostinta prin prezenta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr. X din data X, in baza art. 79, alin. 8 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie fara preaviz, pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin contractul individual de munca, incepand cu data de 01.08.2009.
Obligatiile contractuale nerespectate sunt: nerespectarea programului de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea dreptului la egalitate de sanse si de tratament, neincadrarea corespunzatoare a salariului cu functia ocupata conform clasificarii ocupatiilor din Romania, incadrarea cu un salariu brut de 540 de lei, in conditiile in care salariul minim pe economie brut este de 600 de lei.

Alte discuții în legătură

Demisia? cristins cristins buna ziua. daca cineva isi depune demisia in ziua de....este obligat sa mai stea cele 15 zile de preaviz? si daca nu se prezinta 3 zille lucratoare consecutiv ... (vezi toată discuția)
Demisie utc utc Un salariat si-a dat demisia pe motiv ca nu a primit sporurile si nu i-au fost platite ore suplimentare,dar la incheiera contractului i s-a spus ca are sal ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ancadaniela75 ancadaniela75 Buna ziua! Sunt noua pe acest forum si as avea si eu o intrebare. Avand in vedere ca mi se va reduce drastic salariul de luna viitoare pot sa-mi dau demisia ... (vezi toată discuția)