avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind renuntarea la urmarirea penala sunt neconstitutionale

Miercuri, 20 ianuarie 2016, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.318 din Codul de procedură penală şi a constatat că acestea sunt neconstituţionale.
Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.
Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 13:19, 15 Ianuarie 2018
In anul 2013 au fost solutionate prin 18^1 C.P 1968 un numar de 159.268 cauze, in anul 2015 au fost soluţionate prin renunţare la urmărire penală 134.436 de cauze.
Parerea mea este ca aceasta institutie nu poate sa dispara, trebuie doar schimbat ceva in functie si de motivarea CCR, altfel, o sa fie jale, instantele vor fi sufocate, puscariile la fel.
Lipsa de interes public oricum e motivata si prin lipsa antecedentelor ceea ce probabil conduce la condamnari cu suspendare.

Arestul la domiciliu nu e o solutie si pentru condamnati?
Arestul la domiciliu e o masura preventiva care se poate dispune doar in faza de urmarire penala si judecata, pana la o hotarare definitiva.
Eu nu cred ca se va ajunge la situatia de a fi condamnati cei care comit furturi din hipermarket.
Numarul lor este foarte mare si ar insemna ca rata infractionalitatii prin condamare sa inregistreze cresteri extraordinare.

Legiuitorul poate interveni sa rezolve problema.

In Germania se aplica ameda administrativa cam in aceleasi circumstante ca si in vechea legislatie romana.

La noi inspiratia a fost franceza cumva...
In penal nu imi pare deloc grozava legislatia franceza.

Sa se ajunga la trimiterea in judecata prin rechizitoriu ce hotarare se poate adopta de catre instanta?

Multi fac aceste fapte aiurea si persoanele lor chiar nu prezinta niciun pericol public concret pentru societate.
Ar insemna ca un numar de cateva sute de mii sau cateva milioane de oameni sa aiba cazier.
Daca ar avea cazier ar avea probleme la angajare.
Ar insemna haos.

Eu cred ca aplicarea unei sanctiuni care sa nu fie penala ar constitui solutia care sa rezolve vidul legislativ actual.
Ca sa ajunga la instanta cateva sute de mii de oameni imi pare o incarcare enorma a judecatorilor.

Daca retin eu bine s-a atacat in trecut la CCR pe acest aspect al raspunderii si sanctiunii administrative si s-a respins.


In Italia arestul la domiciliu este si o modalitate de executare a pedepsei daca retin eu bine.
Deci, acolo nu este doar o masura preventiva.

Insa, ar fi exagerat sa le dea arest la domiciliu acestor oameni care au gresit si ei...ca le faceau cu ochiul produsele din rafturi...

Daca ar fi sa adoptam teoria conspiratiei, am putea sa ne gandim ca marile magazine au facut un mare efort sa estompeze aceste furturi marunte dar care ii afecteaza destul de tare sub aspect patriminial.

Cine a invocat exceptia de neconstitutionalitate?
Decat sa se modifice din nou institutia infractiunii si sa se reintroduca trasatura pericolului social, s-ar putea supune controlului judecatorului de camera preliminara oportunitatea trimiterii in judecata, din moment ce clar procurorul nu mai poate aprecia asupra acestui aspect, pentru ca s-ar considera ca infaptuieste justitia.

Dupa ce analizeaza legalitatea sesizarii si a administrarii probelor ar putea aprecia asupra necesitatii trimiterii sau nu in judecata.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla? Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Art. 318 C. proc. pen. a fost declarat neconstitutional. Ce se intampla cu dosarele solutionate cu \"renuntare la urmarirea penala\"? Eu am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Codul penal și codul de procedură penală, modificate în acord cu directivele europene și cu decizii ale curții constituționale pronunțate în perioada 2014-2016 Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Guvernul a modificat și completat, astăzi, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de ... (vezi toată discuția)
Am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din cpp intr-un dosar care de abia acum se judeca eusaisapte eusaisapte am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din CPP intr-un dosar care de abia acum se judeca Mai are rost sa sustin cererea dupa ce va fi abrogata, sau la ... (vezi toată discuția)