avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind renuntarea la urmarirea penala sunt neconstitutionale

Miercuri, 20 ianuarie 2016, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.318 din Codul de procedură penală şi a constatat că acestea sunt neconstituţionale.
Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.
Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 13:19, 15 Ianuarie 2018
Cred ca nu înțelegeți ce ar însemna vreo 2 milioane de procese în plus.
Dacă sunt cu cate 100 de cauze pe zi la instanta judecătorii trebuie sa lucreze cu cel puțin 4 ore mai mult ca sa nu zic cu 10 ore în plus pe zi.
Știți ce ar însemna că fiecare avocat sa pledeze 30 de minute înmulțit cu 100?

Soluția propusa de mine nu numai ca e și constituțională dar îndrepta și o mare aiureala făcută de cei care au facut legea în sensul ca se aduna bani la buget.

În caz contrar, costurile statului vor fi ridicate pentru a trimite dosarul la instanta.
Sunt costuri enorme în total.

Nu aveți habar cate dosare exista...
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu are judecatorul de camera preliminara cum sa mai aprecieze asupra necesitatii trimiterii in judecata, de vreme ce dosarul este deja trimis in judecata prin rechizitoriu de procuror, el poate in situatia in care procurorul dispune renuntarea la urmarire penala, sa confirme sau nu ordonanta de renuntare, asta e varianta pe care o vad posibila.
Sau daca aceasta institutie va disparea complet, la infractiunile care prezinta o gravitate redusa, judecatorul va renunta la aplicarea pedepsei.
Sau asa. Oricum, in mod inevitabil cauza ajunge in fata unui judecator, fie el de camera preliminara care confirma, fie instanta, care nu are alta varianta decat sa dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei, lucru care oricum inseamna resurse in plus.
Da, obligatoriu dacă nu se introduce vechiul art 18 indice 1 se va muta la judecător dar ar fi dezastru pentru ca sunt mult prea multe cazuri.
Și asa este o înghesuială teribila și acum fără aceștia care ar ajunge aiurea la instanta.

Legiuitorul a greșit când a ignorat precedentele constituționale.

Pentru infracțiune doar instanta are dreptul de a hotărâ.
Nu s-au documentat deloc.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Știți ce ar însemna că fiecare avocat sa pledeze 30 de minute înmulțit cu 100?

100 x 130 lei = 13000 lei? :)

Daca dumneavoastra pledati 30 de minute, nu inseamna ca ceilalti avocati o fac :) Avocatul meu din oficiu a pledat in timp record: "Las apararea judecatorului". Ceilalti n-au pledat mai mult de 2 minute :)

...revenind la subiect, mai avem de asteptat. De abia au ajuns cu redactarile la 17.12.2015

[ link extern ]
eusaisapte, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce se intampla? Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Art. 318 C. proc. pen. a fost declarat neconstitutional. Ce se intampla cu dosarele solutionate cu \"renuntare la urmarirea penala\"? Eu am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Codul penal și codul de procedură penală, modificate în acord cu directivele europene și cu decizii ale curții constituționale pronunțate în perioada 2014-2016 Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Guvernul a modificat și completat, astăzi, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de ... (vezi toată discuția)
Am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din cpp intr-un dosar care de abia acum se judeca eusaisapte eusaisapte am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din CPP intr-un dosar care de abia acum se judeca Mai are rost sa sustin cererea dupa ce va fi abrogata, sau la ... (vezi toată discuția)