igna marcela a scris:
Buna ziua,in 2007 am incheiat un antecontract de vanzare cumparare cu o firma constructoare.Pana in iunie 2008 am achitat in proportie de 95% respectivul apartament,care la aceea data trebuia sa-mi fie deja predat.La aceasta data inca nu sint predate apartamentele,nu exista CF,iar la tribunal s-a deschis inceperea procedurii de insolventa.Ce pot face eu in acest caz?Ce se intampla cu banii pe care eu i-am achitat pe acel apartament?
Batalie mare, problema este ca nu aveti posesia imobilului. Legea insolventei cere sa aveti posesia asupra bunului pentru a dobandi realizarea dreptului la incheierea contractului de vanzare cumparare. Ca sa produca efectele juridice dorite, posesia trebuie sa fie continuua, neviolenta, cunoscuta de cel caruia i se opune si sa exprime dorinta de a dobandi proprietatea. In continuare depinde in ce relatii sunteti cu reprezentantii debitorului insolvent si in ce relatii puteti fi cu administratorul/lichidatorul judiciar.
Pregatiti restul de plata stabilit prin antecontractul de vanzare cumparare. Notificati conducerea debitorului insolvent, daca nu s-a deschis procedura si nu s-a numit un administrator/lichidator judiciar, sau pe acesta din urma daca s-a numit, si ii cereti sa va predea imobilul sau sa va permita accesul in imobil asa cum s-a obligat prin antecontract, termenul de predare fiind depasit din culpa promitentului vanzator. Va mutati in apartament, duceti niste lucruri acolo, montati usa. Angajati un avocat si ii spuneti sa formuleze o cerere catre administratorul/lichidatorul judiciar, intemeiata pe dispozitiile art. 93 ind.1 din Legea nr. 85/2006 a insolventei (asa cum a fost modificata prin legea nr. 277/2009), cerere prin care sa solicitati aducerea la indeplinire a obligatiei asumate de promitentul vanzator anterior deschiderii procedurii insolventei. Dovediti ca puteti plati pretul integral, prin depunerea sumei ramase de plata intr-un cont la dispozitia debitorului insolvent si ca datorita culpei promitentului insolvent nu s-a realizat predarea la termenul la care s-a obligat, daca nu obtineti posesia. Aratati ca pretul integral stabilit prin antecontractul de vanzare cumparare nu este inferior valorii la care se tranzactioneaza imobile similare la momentul actual. Sustineti ca bunul imobil care trebuia sa va fie predat si vandut nu este esential in realizarea unei proceduri de reorganizare judiciara (aceasta confirmare ar fi bine sa o obtineti de la administratorul judiciar sau de la administratorul special daca a fost desemnat de adunarea asociatilor/actionarilor debitorului insolvent) sau este indeplinita daca debitorul nu a solicitat aprobarea pentru depunerea unui plan de reorganizare.
Sumele pe care le veti cheltui cu litigiul si obtinerea dreptului de proprietate asupra apartamentului, care vor excede obligatiile dvs. de plata stabilite prin antecontractul de vanzare cumparare, cum ar fi realizarea schitei imobilului, onorariul expertilor si avocatului, costurile intabularii in CF, sunt creantele dvs. impotriva debitorului nascute dupa data deschiderii procedurii, si veti solicita sa va fie restituite in cadrul procedurii insolventei.