avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... art.46 ( 3 )din H.G. nr. 1588/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

art.46 ( 3 )din H.G. nr. 1588/2007

Doresc un raspuns la urmatoarea intrebare :
Ce a vrut / dorit sa spuna legiuitorul cand a dat definitia la cota parte indiviza si anume : " ... si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu " la ce spatiu / spatii face referire in aceasta definitie ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: asproprac , utilizator 15:13, 26 Martie 2024
eugarizan a scris:
- Ce a dorit legiuitorul in acest art .46 ( 3 ) din H.G. 1588/2007 sa spuna referitor la spatii ? si citez : " sau spatii cu alta destinatie dacat aceea de locuinta " si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu "
Care ar fi concret acele spatii ?

Spatiile cu alta destinatie sunt, de regula spatiile comerciale, magazine, banci....de la parte sau mezanin.

..... dar si apartamente transformate in birouri, cabinete, ateliere etc in care se desfasoara o activitate oarecare.
Multumesc ambilor moderatori , dar Domnule Adriantot spuneti Dumneavoastra ca de regula
"spatiile cu alta destinatie sunt : magazine , banci , spatii comerciale ... de la parter sau mezanin " dar de fapt aceste boxe care sunt " proprietate individuala " , ce fel de spatii sunt ? le putem incadra la parte comuna ? adica acel proprietar isi tine acolo tot de ce nu are nevoie in apartament , ca asa fac o gluma dar este adevarat , eu imi tin pe balcon sticlele de vin si el isi tine butoiul acolo !sau unii si au demolat debaralele din apartament si au facut inca o camera , iar eu care nu detin acea boxa din diverse motive care erau la timpul respectiv , sa contribui la partea comuna unde se stie ca multe cheltuieli intr o asociatie sunt pe cota parte indiviza .
Poate ca eu gresesc modul cum gandesc , dar va rog sa ma intelegeti ca nu sunt inca lamurit atata timp cat C.P.I.-ul meu este egal cu acel proprietar care detine asemenea boxa , firar sa fie de boxa caci totul a pornit decand a pus acele " pierderi de apa pe c.p.i. care sunt foarte mari , cate 2 m .c de apa rece si 1 m.c apa calda uneori si peste cele consumate .
Pentru ca inainte aceste " pierderi " se calcula pe numar persoane si de cand s a schimbat conducerea , au schimbat si sistemul pentru ca unii stau la 2 camere si locuiesc 4 persoane si ii avantajeaza si detin si boxe , nu mai intru in detalii caci am mai vorbit despre acest caz
Va multumesc
@elga50, spune:
.... dar si apartamente transformate in birouri, cabinete, ateliere etc in care se desfasoara o activitate oarecare

Da, de la caz la caz. Un avocat locuieste in apartamentul sau, cu familia sa si tot acolo si-a stabilit sediul biroului sau de avocatura. Are apartament cu 3 camere si primeste clientii in hol si o camera. Considerati-l cum vreti sau mai bine in ambele feluri: apartament de locuit si totodata spatiu cu alta destinatie. Nu are nici o importanta pentru ca in relatia cu asociatia nu s-a schimbat nimic sau aproape nimic si este tot proprietate individuala.
Pe cand o boxa folosita la mica intelegere sau inchiriata de la asociatie, are cu totul alt regim, nu este locuinta si nici spatiu cu alta destinatie ci este spatiu comun sau in proprietatea comuna.
@eugarizan,
Sa nu amestecam notiunea de proprietate cu aceea de folosinta.
Daca boxa este in proprietatea individuala a cuiva sigur ca trebuie sa suporte cheltuielile pe CPI aferente si acelei boxe pe langa CPI-ul apartamentului.
Dar daca boxa e inchiriata de la asociatie ori folosita la mica intelegere, este clar in proprietatea comuna si nu este obligatoriu ca cel ce foloseste boxa sa suporte ceva cheltuieli decat daca se stabileste asa prin contract cu asociatia sau tot la mica intelegere.
Asa ca pentru a avea cheltuielile repartizate corect, in primul rand trebuie stabilit statutul fiecarui spatiu, modul de dare in folosire unui vecin cu drepturi si obligatii stabilite printr-un contract de inchiriere...
Noi avem spatii (uscatoare) inchiriate pe care asociatia incaseaza luna de luna chiria. In unele cazuri am adaugat suprafata acestora la suprafata apartamentului iar in alte cazuri nu. Sigur ca difera de la caz la caz valoarea chiriei, amplasarea spatiului, vecinatatea cu apartamentul (unele sunt perete in perete cu apartamentul, altele la subsol, pe trasa...). Le tratam pe fiecare conform legislatiei (care este generoasa si ne ofera multe posibilitati) si in avantajul fiecarei parti: cineva foloseste in exclusivitate aceasta proprietate comuna care este a tuturor iar asociatia incaseaza chirie ce se repartizeaza in fondul de reparatii beneficiind astfel toti proprietarii.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
Adriantot, moderator
Domnule Adriantot acum ati pus punctul pe i , multumesc incaodata .

Alte discuții în legătură

Boxele pot fi considerate parte comuna ? eugarizan eugarizan Buna ziua Pentru ca in bloc a inceput reabilitarea si prima lucrare se executa este subsolul unde unii proprietari au boxe cumparate odata cand au ... (vezi toată discuția)
Cota % - calcul Almaris Almaris Conform legii, cota % se calculeaza insumand suprafetele utile ale apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie. Ce se intelege prin spatiu cu alta ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)