avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa cumpar o casa si nu are actele in regula
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa cumpar o casa si nu are actele in regula

Buna ziua, vreau sa cumpar un imobil -o curte de 283 mp-contine o casa P+1 si o casa batraneasca compusa din 4 camere, imobilul a fost cumparat de actualul proprietar la randul lui in 2012, la vremea respectiva in contracul de vanzare cumparare a fost prinsa doar casa batraneasca adica cele 4 camere iar casa p+1 nu a fost trecuta deloc in actul de vanzare cumparare cu toate ca era finalizata. Acum la cumparare am vrut sa facem cadastrul si intabularea casei P+1 dar cei de la cadastru ne-au spus ca nu pot face acest lucru,ar trebui ca primul proprietar sa vina la notar sa semneze un act aditional adica la contractul de vanzare cumparare din 2012 sa fie prins si actul de finalizare al casei P+1.Am fost la primul proprietar si acesta ne-a spus ca nu va semna nimic ba mai mult ne va actiona in instanta sa ii dam bani pe casa P+1(intre actualul proprietar si vechiul proprietar fiind niste conflicte). L-am anuntat pe actualul proprietar iar acesta ne-a spus ca ar mai fi o varianta sa mearga la primarie sa depuna acte de constructie .... ca si cum ar fi construita de el. Primul proprietar ne-a spus ca nu se poate sa se faca act peste act. Vreau sa va intreb cine are dreptate, daca actualul proprietar scoate actele ca si cum ar fi construit-o el iar primul proprietar ne va actiona in judecata va avea castig de cauza? ma gandesc ca vecini pot fi martori sa spuna cine a construit casa de altfel ma gandesc ca primul proprietar cand a vandut si nu a adus toate actele la notar cu gandul de a santaja mai tarziu. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: heiheihei , utilizator 01:43, 2 Februarie 2016
Prin contract s-a instrainat exact ceea ce scrie in contract, (casa batraneasca).
Daca era construita sau macar inceputa la momentul semnarii contractului, inseamna ca asa s-a dorit.
Daca acum, cel care vrea sa va vanda dvs., vrea sa faca declaratii false ca el ar fi construit-o, este rau destul. Fals, inselaciune, dvs. complice stiind toate cele de mai sus, si totusi acceptand ca sa aveti un folos.
Singura rezolvare: Vanzarea de catre primul proprietar si a cladirii noi (fie pe alti bani, fie fara bani, acesta recunoscand ca pretul incasat deja la prima tranzactie a acoperit si aceasta casa).
Ambii propietari, si primul si actualul sunt in culpa. Primul, a construit casa fara sa aiba autorizatie de construire, fara sa-i faca receptia si sa o intabuleze, si sa o declare la fisc, actualul, a cumparat pe hartie doar casa batraneasca, pe o suma minima, probabil - taxele notariale, taxa pe vanzare, au fost mai mici, apoi a fost de acord sa detina o casa cativa ani, fara acte, fara impozite, fara sa aiba contracte de utilitati legale - daca acea casa nu exista, toate astea sunt doar pt casa batraneasca, cu bransament comun...Cred ca trebuie sa aveti grija cu cumpararea aceasta.
Pe de alta parte, consider ca varianta cu declararea casei cu etaj de catre actualul propietar e o solutie, pt ca in acte, de la fostul, el a luat doar casa batraneasca, deci, conform actelor, acela a instrainat doar casa veche, deci, cea noua, nu a existat, scriptic, nicaieri.
Dar, ar fi un fals, deci, ilegal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016
CRM2013, utilizator
Ar mai fi o solutie. Cumparati cu actele asa cum sunt, daramati casa construita fara acte si scapati de orice bataie de cap. Vechii proprietari nu vor putea niciunul dovedii ca acolo exista o casa si sa o intabuleze sau sa o revendice si vor avea nevoie de acordul dumneavoastra pentru autorizatie de constructie (ca sa construiasca alta pe terenul dumneavoastra).
Presupunand ca aceasta nu este o solutie, este recomandat sa asteptati pana cand casa noua este trecuta in acte si eventualul ligitiu intre actualul si vechiul proprietar este transat intr-o instanta de judecata. Altfel riscati o actiune in instanta atat din partea vechiului proprietar cat si din partea actualului proprietar, avand aceleasi pretentii.
Oricum faceti, sa va asigurati ca sunteti cumparator de buna credinta iar in cazul in care va asumati un risc, sa cereti o reducere proportionala din pret.
Nu va recomand sa demolati.

Ca sa demolati legal aveti nevoie de unele documente pe care sincer, nu stiu de unde ati putea se le luati.
ACTE NECESARE PENTRU AUTORIZATIE DE DESFIINTARE SAU DEMOLARE
Solutia este urmatoarea:actualul proprietar poate face declaratie de imopunere la fisc pentru a plati impozit pe constructia P+1 si va mentiona anul constructiei real chiar daca va plati din urma o diferenta de impozit ori o amenda . Dvs. cumparati ceea ce are el in cat , nu puteti mai mult, deoarece nu detine autorizatie de constructie. Vechiul proprietar nu mai are nici un drept, si orice actiune a ljui e sortita esecului, deoarece a vandut intreg imobilul, a primit pretul si a predat imobilul pierzand posesia. Dupa ce veti deveni proprietar veti formula o actiune in contradictoriu cu cel de la care ati cumparat pentru a se pronunta o hotarare de accesiune a constructiei.,Se va efectua o expertiza de identificare a imobilului , se vor audia martori, si veti deveni proprietar . Hotararea tine loc de act de proprietate.

Alte discuții în legătură

Cumparare casa fara intabulare si receptie Anca8181 Anca8181 Buna ziua, Vreau sa cumpar o casa construita in 2009 dar pentru care nu s-a facut receptia si intabularea (numai mansarda la interior nu este finalizata); a ... (vezi toată discuția)
Construire casa dor_ados dor_ados am cumparat un teren cu o casa construita pe el(aceasa este batraneasca si nu are acoperis cei care mi-au vandut nu au acte de proprietate pe constructie iar ... (vezi toată discuția)
Achizitionare casa fara intabulare in vederea demolarii Brezae Brezae Sunt interesat sa achizitionez o casa batraneasca care nu este intabulata. Intrebarea mea este: Mai este necesara intabularea acesteia, de vreme ce doresc sa o ... (vezi toată discuția)