avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare casa parinteasca -drepturi familie, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare casa parinteasca -drepturi familie, mostenitori-URGENT!!!!

Vreau sa supun atentiei dvs situatia mea si sa va solicit consiliere juridica in aceasta privinta.
Suntem 3 frati.Parintii nostri au in proprietate o casa si un teren.Alaturat casei parintesti ,eu am construit propria mea casa,in curtea parintilor.
Mama noastra a decedat in urma cu 3 ani iar in prezent ,tatal nostru ,in varsta de 85 ani,se afla imobilizat la pat.De intretinerea parintilor m-am ocupat numai eu si sora mea,fratele meu nevizitandu-si parintii macar in ultimii 20 ani.
Eu si sora mea am dori sa vindem casa parinteasca ,plus casa construita de mine.Am dori insa sa gasim o modalitate care sa il excluda pe fratele nostru intrucat nu gasim de cuviinta sa impartim cu el absolut nimic,dat fiind ca nu si-a vizitat parintii vreme de 20 ani si nici nu a contribuit in vreun fel la intretinerea lor in toti acesti ani.
Ce modalitate de abordare a problemei imi sugerati?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Laurentiu Colta , utilizator 06:26, 27 Octombrie 2019
:DAstept cu nerabdare revenirea dvs dle profesor!B-)
Am revenit :)

Procedura notarială este în esenţa ei una necontencioasă. Aşa fiind, notarul nu poate instrumenta nicio procedură notarială în lipsa tuturor părţilor (în persoană sau prin reprezentant). Nici procedura succesorală nu poate face abstracţie de acest principiu.

Notarul nu poate stabili că o persoană este străină de succesiune prin neacceptare (nu renunţător prin neacceptare...) prin simpla trecere a termenului de opţiune succesorală. Dacă vom analiza prevederile L.36 din 1995, CAPITOLUL V Procedura actelor notariale SECTIUNEA I Dispozitii comune (aplicabile tuturor actelor notariale, inclusiv celor în materia succesiunii), vom vedea că

Art. 43.

Toate actele notariale se îndeplinesc la cerere. (la cererea părţilor, nota mea)
Înscrisurile redactate de parti sau, dupa caz, de reprezentantii lor legali sau conventionali, vor fi verificate cu privire la îndeplinirea conditiilor de fond si forma, notarul public putându-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare, cu acordul partilor.
Înscrisurile referitoare la actele notariale se redacteaza potrivit vointei partilor si în conditiile prevazute de lege.

Înscrisurile vor fi redactate citet, îngrijit si fara prescurtari; mentiunile în cifre se vor înscrie si în litere, iar locurile goale se vor completa prin tragere de linii.

În cadrul lucrarilor de îndeplinire a actelor notariale, notarul public stabileste identitatea, domiciliul si capacitatea partilor, în afara cazurilor în care se solicita dare de data certa, întocmirea de copii legalizate sau acordarea de consultatii juridice notariale.

Art. 45.

Notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l încheie, sa verifice daca scopul pe care-l urmaresc este în conformitate cu legea si sa le dea îndrumarile necesare asupra efectelor lui juridice.


Apoi, consider că prevederea din art.78, potrivit căreia procedura notarială se poate suspenda, printre altele, dacă au trecut 6 luni de la deschiderea succesiunii si, desi au fost legal citati, succesibilii nu s-au prezentat ori au abandonat procedura succesorala, este, de fapt, una imperativă, dacă o coroborăm cu cea din art. 81, potrivit căruia

În succesiunea în care exista bunuri, s-a realizat acordul între mostenitori si s-au administrat probe îndestulatoare, notarul public întocmeste încheierea finala a procedurii succesorale.

Încheierea finala va cuprinde, pe lânga mentiunile comune încheierilor notariale, numele, prenumele si ultimul domiciliu al defunctului, data decesului, numele, domiciliul si întinderea drepturilor tuturor mostenitorilor si legatarilor, bunurile si datoriile succesiunii, taxele de timbru, onorariul, precum si alte date care au fost necesare la solutionarea cauzei.


Notarul nu se poate substitui instanţei pentru ca, citînd pe unul dintre moştenitori, să soluţioneze dosarul succesoral în lipsa acestuia, considerînd neprezentarea sa ca fiind o abdicare, o renunţare la dreptul de a moşteni. Caracterul necontencios al procedurii nu îi permite o astfel de soluţie.

Poate că ar fi necesar să dezvolt puţin ideea. Cred însă că esenţa a ceea ce voiam să spun se poate decela din expunere.
Avand in vedere ca " traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"-sper ca aceasta fraza nu a fost inregistrata la OSIM-:D si conform principiului "poti sa sustii orice, important este sa convingi", cred ca ne aflam in prezenta unei "remize".
:dance3:
dreptul la mostenire nu se pierde.Chiar daca unul dintre mostenitori nu a acceptat succesiunea , acesta poate veni cu foarte multe motive cum ca nu ar fi fost instiintat. deci el are intotdeauna dreptul la actiune. Si chiar daca optati petru un artificiu de a vinde impreuna cu sora, oricum cand va descoperi fratele dumneavoastra veti fi probabil obligat sa ii dati partea de mostenire ce i se cuvine fratelui dumneavoastra. Si daca mai dati si niste declaratii false in fata notarului ca nu stiti unde locuieste sau nu aveti cum sa luati legatura cu el e posibil sa va treziti si cu dosar penal iar fratele pe langa partea lui de mostenire sa va ceara si alte daune.
Nu ne dorim nici pe departe sa eludam legea.
In pofida raspunsurilor primite si care depasesc sfera de cunoastere si intelegere a unei persoane care nu are pregatire juridica(ba chiar alocuri unii domni au transformat-o in controversa) am inteles ca fratele nostru nu poate fi exclus,ca i se cuvine 1/8..etc.
Intrebarea mea este : totusi,un act de vanzare cumparare intre tatal meu,singurul in viata si una dintre noi, cele doua surori,ar rezolva problema?Acest act de vanzare-cumparare ar exculde calitatea de mostenitor a fratelui?Ar putea ataca in instanta acest act de vanzare-cumparare,revendicad o parte?
O alta intrebare : un act de donatie catre una din fiice ar rezolva problema?
Sau un testament in favoarea unuia sau altuia dintre copii?
Si ultima intrebare: in ultima instanta,exista vreo posibilitate legala ca tatal nostru sa solicite decaderea din drepturi a fratelui nostru?Precizez aici ca batranul se afla imobilizat la pat dar ESTE in deplinatatea facultatilor mintale.Precizez deasemenea ca a exprimat textual dorinta de a NU il vedea pe acest copil al dansului nici in ultima clipa a vietii,caci i-a provocat multa suferinta.
V-as ruga ,daca este posibil,sa primesc raspunsuri cat mai concrete la aceste intrebari.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Redeschidere act succesiune dapidupi dapidupi In anul 1992 tatal meu a deschis un act de succesiune pentru bunurile parintilor lui care erau decedati. Bunurile au fost impartite intre fratii bunicilor si ... (vezi toată discuția)
Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)