Am o speta..este vorba de un acident rutier.....in cuprinsul procesului verbal in locul starii de fapt reale(cea ca nu s-a acordat prioritate de trecere), a fost mentionat ca nu s-a respectat obligatia de a semnaliza la schimbarea directiei de mers.
Initial cel vatamat a fost de acord cu aceasta mentiune fapt pentru care a semnat procesul verbal la rubrica martor.
Problema a intervenit la asigurari care au trecut dosarul la suspecte deoarece daunele nu se potrivesc cu cele mentionate in procesul verbal.
Termenul de 15 zile, de contestatie nu a trecut.Are si martori pt a dovedi starea reala.
Problema treneaza asupra calitatii procesuale active.
Ceva solutii?:-/
Ok..dar dupa cum stim prezumtia de legalitate si temeinicie opereaza de plin drept in favoarea p-v de contraventie odata ce a trecut termenul de 15 zile. Prin urmare acesta dupa cele 15 zile capata puterea actului autentic. Eu stiu ca nu exista nici un fel de actiune care sa constate starea de fapt contrara unui act autentic.
Parte vatamata sunt...doar prin comiterea contraventiei mi se aduce o vatamare. Intinderea vatamarii deocamdata prin starea de fapt gresit retinuta este una mult limitata si cu atat mai mult necorespunzatoare. In cazul in care plangerea mea s-ar admite atunci se poate stabili si intinderea reala a vatamarii. nu?
In cazul in care eu nu as avea calitate sa fac plangere contrav, atunci cum imi pot recupera prejudiciul?
In ceea ce priveste semnarea procesului verbal nu cred ca este o problema deosebita, poate invoca mai multe variante, dar totusi exista in instanta si martori semnatari care vin si spun ca ,contraventia nu s-a produs si a semnat ca asa i-a spus politistul sa faca!
E gresit rationamentul meu?
Eu una cred ca prevederile art .31. se refera stric la Art. 23. - (1) In cazul in care prin savarsirea contraventiei s-a cauzat o paguba si exista tarife de evaluare a acesteia, persoana imputernicita sa aplice sanctiunea stabileste si despagubirea, cu acordul expres al persoanei vatamate, facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal. (2) Daca nu exista tarif de evaluare a pagubei persoana vatamata isi va putea valorifica pretentiile potrivit dreptului comun.
Prejudiciu se recupereaza pe drept comun, prin administrarea tuturor mijlocelor de proba admise de lege.
Eu consider ca prevederile art.31 nu se pot referi stricto sensu la prevederile art.23, deoarece si eu care nu ma incadrez in prevederile art.23 sunt persoana vatamata. Cu atat mai mult in cazul in care eu as dori sa obtin despagubirea pe dreptul comun ,din start sansele mele sunt nule deoarece un act autentic reglementeaza aceeasi stare de fapt.
In opinia dvs. ca persoana vatamata ce sunt este normal sa suport prejudiciul adus de alta persoana?
Ori ce alta posibilitate legala am sa imi recuperez acest prejudiciu?
Dar daca dv. in calitate de persoana vatamata, intr-un accident auto , exact cum e cazul dv. nu ati avea calitatea de martor, deci nu ati avea cunostinta de continutul procesului verbal de contraventie, ce anume ati contesta ? Asta bineinteles intr-un caz normal in care pv este semnat de un martor? Cum procedati dv. acum cand, doriti sa contestati pv de contraventie? cum il prezentati, cum demonstrati faptul ca, continutul acestuia va vatameaza drepturile ?
Pai in primul rand la accidentele auto p-v se comunica si partii vatamate(accidentate), vatamarea este dovedita prin stabilirea daunelor la autoturism si totodata prin stabilirea sanctiunii in sarcina celuilalt conducator. Se obisnuieste ca conducatorul vatamat sa fie trecut la rubrica martor doar pentru a se stabili fapt ca este de acord cu cele constatate(dar asta nu este o chestiune absoluta, poate fi probat contrariul ,ex:eroare). Il prezint deoarece am o copie comunicata de catre agentul de politie, iar vatamarea drepturilor o demonstrez odata cu refuzul asigurarilor de a plati si in al doilea rand cu martori care vor veni si vor zice care a fost starea de fapt reala, si totodata pot administra si o expertiza auto care va arata exact modul in care au fost lovite masinile....