avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti

Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait in concubinaj din 2009 pana in 2014. Din septembrie 2014 eu si fiica mea locuim fara el. In acest moment eu si fiica mea ne schimbam domiciliul in alt oras, tatal urmand sa ramana in orasul unde am locuit cu totii. In acest context, tatal ma ameninta cu faptul ca nu este de acord sa mut copilul din oras, ca am nevoie de semnatura lui pentru asta si ca imi va face proces pentru obtinerea custodiei.
Va rog sa imi spuneti, in momentul de fata, care este statutul nostru legal fata de copil? Cine si cum are custodia? Care sunt, conform legii, obligatiile si indatoririle noastre ca parinti? Am nevoie de acordul scris al tatalui pentru a-mi schimba domiciliul in alt oras? Dar pentru a o muta la gradinita/scoala?

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Rog participantii la discutie sa-si controleze exprimarea.
Ajut_Copii, pentru dvs. e ultimul avertisment neoficial.

Multumesc.
Domnule Ajut-Copiii mama nu are domiciliu fortat si nici nu e arestata la domiciliu, pana la majoratul copilului! "Incuviintarea" tatalui nu exista decat in visele dvs, caci mama nu e nici macar sub control judiciar, si chiar si asa, are nevoie de incuviintarea procurorului, nu de a tatalui!
Mama se muta punct si daca mutarea impieteaza asupra programului de vizitare, tatal, parintele nerezident care are drept de vizitare, se adreseaza instantei pentru a solicita un nou program de vizitare, daca noua adresa nu-i convine!
Ambii parinti au obligatii, chiar si incomode! mama creste zilnic copilul si cand copilul e "in crize", tatal bate un drum mai lung ca sa-si vada copilul.Care e drama? Trebuie adus copilul de capastru in batatura tatalui ca sa nu se osteneasca tatal cu drumurile?
Da, unii tati cred ca este de domiciliu forțat vorba.
E enervanta aceasta idee și încalcă drepturi și libertăți fundamentale.

Alegerea domiciliului în mod liber este garantata de constituție.
Excepțiile sunt în cazurile penale.

Nicidecum ca ar trebui acordul tatălui copilului.
Este neconstituțională o interpretare ca nu se poate muta cu minorul decât cu acordul prealabil al tatalui.
Este exclus și sub aspect logic și legal a se susține ca dacă vrea sa se mute trebuie sa lase copilul celui care nu se muta...
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este exclus și sub aspect logic și legal a se susține ca dacă vrea sa se mute trebuie sa lase copilul celui care nu se muta...

Poftim? Imi faceti favoarea sa imi explicati de ce nu e logic (asa, apriori) sa lase copilul celui care nu se muta?
Discutăm discuţii.De la apariţia noului CC, cu a lui autoritate părintească comună prost implementată la noi, mulţi părinţi nerezidenţi au impresia că mamele opiilor lor le sunt subordonate şi trebuie să le ceară acordul pentru orice.
Ce este de mirare ca un părinte care-şi creşte singur copilul şi vrea să se mute în altă localitate vrea să-şi ducă şi copilul ? sau copilul este consemnat la domiciliul tatălui?
Susţin că multe prevederi din Codul Civil şi din Codul de procedură civilă , privind minorii, trebuiesc ajustate, modificate, tocmai în interesul superior al minorului.

Alte discuții în legătură

Domiciliu minor ContSters205298 ContSters205298 Hotararea Instantei: Autoritatea parinteasca asupra minorului se exercita in comun de ambii parinti,domiciliul minorului la mama (oras). Intrebare: Tatal ... (vezi toată discuția)
La 14 ani-autoritate parinteasca crisjila crisjila Buna ziua, Locuiesc in Franta impreuna cu sotia,ea are 2 copii,impreuna Avem un bb de o luna si eu mai am un baiat care face 14 ani in mai. Nu am fost ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)