avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti

Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait in concubinaj din 2009 pana in 2014. Din septembrie 2014 eu si fiica mea locuim fara el. In acest moment eu si fiica mea ne schimbam domiciliul in alt oras, tatal urmand sa ramana in orasul unde am locuit cu totii. In acest context, tatal ma ameninta cu faptul ca nu este de acord sa mut copilul din oras, ca am nevoie de semnatura lui pentru asta si ca imi va face proces pentru obtinerea custodiei.
Va rog sa imi spuneti, in momentul de fata, care este statutul nostru legal fata de copil? Cine si cum are custodia? Care sunt, conform legii, obligatiile si indatoririle noastre ca parinti? Am nevoie de acordul scris al tatalui pentru a-mi schimba domiciliul in alt oras? Dar pentru a o muta la gradinita/scoala?

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Draga ”Ajut_Copii”, cred ca interperati gresit situatia. REMIZA se foloseste la jocuri, ori cand vine vorba despre copii, nu ne jucam. Daca nu are hotarare judecatoreasca, doamna se poate duce oriunde cu copilul fara sa ceara aprobari nimanui.
25Maria23 => eu nu interpretez "greșit" situația, INTERPRETEZ LEGEA cum este ea acum în NCC, suntem pe un forum juridic.

"Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului". - (Art. 496 din NCC, Alin. 2.)

Exercitarea autorităţii părinteşti:

Art. 505 din Noul Cod Civil. - Copilul din afara căsătoriei.

(1) În cazul copilului din afara căsătoriei a cărui filiaţie a fost stabilită concomitent sau, după caz, succesiv faţă de ambii părinţi, autoritatea părintească se exercită în comun şi în mod egal de către părinţi, dacă aceştia convieţuiesc.
(2) Dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc, modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă, fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ.
(3) Instanţa sesizată cu o cerere privind stabilirea filiaţiei este obligată să dispună asupra modului de exercitare a autorităţii părinteşti, fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ.

Drepturile şi îndatoririle părinteşti:

Art. 497 din Noul Cod Civil - Schimbarea locuinţei copilului.

(1) Dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.

Drepturile şi îndatoririle părinteşti:

Art. 496 din Noul Cod Civil. - Locuinţa copilului.

(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Dupa ce ne-ati citat textele de lege le-ati si inteles dnule Ajut Copii?
Unde scrie in ce ati citat dvs ca mamei ii e interzis sa se mute cu copilul in absenta acordului tatalui? si care ar fi sanctiunea daca o face? Caci daca nu avem sanctiune, nu avem obligatie! Unde scrie macar forma prin care trebuie cerut si primit acordul?
Legea spune ca mama trebuie sa obtina acordul prealabil al tatalui. Dar nu spune ca daca nu-l obtine ii e interzis sa se mute sub sanctiunea........ Prin urmare, despre ce vorbim?
Ba mai mult, la alin 2, spune ca neintelegerile se rezolva de catre instanta de tutela. Nu scrie insa, ca pana la pronuntarea instantei mama si copilul ar fi obligati sa ramana la prezentul domiciliu.
Dvs mama va puteti muta cu copilul, dupa care, fie dvs, daca doriti, fie tatatl, veti formula o actiune in instanta de la noul dvs domiciliu in vederea stabilirii unui nou program de vizitare, avand in vedere ca s-au schimbat conditiile (adica locuiti in alt oras).
Restul....., batem campii cu gratie!
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
proastasatului, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliu minor ContSters205298 ContSters205298 Hotararea Instantei: Autoritatea parinteasca asupra minorului se exercita in comun de ambii parinti,domiciliul minorului la mama (oras). Intrebare: Tatal ... (vezi toată discuția)
La 14 ani-autoritate parinteasca crisjila crisjila Buna ziua, Locuiesc in Franta impreuna cu sotia,ea are 2 copii,impreuna Avem un bb de o luna si eu mai am un baiat care face 14 ani in mai. Nu am fost ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)