avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cu ce Casa de Pensii se judeca pentru refacerea unei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cu ce Casa de Pensii se judeca pentru refacerea unei decizii de pensionare

Buna seara,

Daca o persoana a fost integrata gresit in grupa a II-a de munca, avand dovezi ca apartine grupei I si a contestat in termen decizia Casei de Sector,dar Casa Municipiului nu catadicseste sa ii raspunda la acea contestatie, iar de la Casa Nationala i-au zis ca habar nu au cand i se va raspunde la petitie (dar clar peste cele 45 zile), pe care dintre Case sa o cheme in judecata? Intentioneaza sa se reprezinte singura, caci are toate actele doveditoare.
In cazul in care, sa zicem, printr-o neasteptata schimbare de atitudine, Casa Nationala i-ar rezolva problema, poate renunta la judecata?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2016
GaryMoore, utilizator
Nu intentionez sa dau dovada de incapatanare, caci sunt aici sa ma lamuresc, nu sa demonstrez. Insa, de ce nu as chema si CNPP-ul, prin Comisie, daca a inteles sa nu raspunda? Nu cumva Municipala s-ar putea "spala pe maini", dovedind ca a inaintat contestatia si ca nu mai este de competenta/raspunderea ei soarta acestui dosar?
1. CNPP-ul- ca sa o forteze instanta sa raspunda
2. CM-ul- ca sa dea o noua decizie (rectificativa).
(Daca CNPP-ul respinge contestatia, intre timp, ramane sa ne judecam doar cu CM-ul).
Zic si eu...

Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
GaryMoore, utilizator
1. - Daca aveti timp si nervi buni puteti da in judecata CNPP pentru ca nu v-a raspuns la contestatie dar aceasta este o cauza de contencios administrativ si nu va rezolva problema dvs.
- Eventuala castigare a procesului nu va aduce nici un beneficiu.

2. - Dvs dati in judecata Casa de Pensii a Mun. Bucuresti pentru anularea deciziei de pensie.
- Decizia de Pensie nu a fost emisa de CNPP ca sa o puteti actiona pe ea in judecata.

3. Tineti cont de ce v-a spus colega mea care este specialist in domeniu.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu ne intereseaza sa ne judecam cu CNPP in contencios. Ne intereseaza sa intre omul in dreptul lui firesc, pentru care a contribuit o viata.
Am inteles argumentele dvs.
Multumesc frumos tuturor pentru sprijin!
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
GaryMoore, utilizator
Un eventual litigiu cu C.N.P.P. nu este de competența instanței de contencios adminsitrativ. Temeiul legal al unui astfel de litigiu este art. 153, lit. f) din Legea nr. 263/2010, deci va judeca o astfel de cerere tot tribunalul și tot o secție de asigurări sociale. Niciun litigiu vizând pensia nu mai ajunge de foarte mult timp la secțiile de contencios administrativ ale instanțelor.

Puteți să chemați și C.N.P.P. în judecată, alături de casa de pensii, ca să fie obligată să vă răspundă, însă puteți la fel de bine să vă judecați doar cu casa de pensii exact pe ce doriți. În această situație C.P.M.B. nu are cum să se spele pe mâini. Faptul că a înaintat contestația dvs. Casei Naționale nu are nicio relevanță. Ea este emitentul actului care vă vatămă, deci ea trebuie să răspundă în instanță.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Moderatorii acestei rubrici din forum au dreptate. Consultati si decizia nr. 956 din 13 noiembrie 2012 prin care Curtea Constitutionala s-a pronuntat in ceea ce priveste accesul la instanta judecatoreasca a pensionarilor care au depus contestatii la CCC si nu au primit hotararea in termen de 45 de zile prevazut de lege.

Alte discuții în legătură

Comisia centrala de contestatii nu a raspuns la contestatia mea impotriva deciziei de pensie cris_kiri cris_kiri Buna ziua! Ma numesc Cristina si va scriu in numele mamei mele. Anul trecut in luna ianuarie si-a depus dosarul in vederea pensionarii pentru limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Revizuire pensie ContSters203305 ContSters203305 Buna seara, Am formulat o cerere de revizuire a pensiei catre CJP. Au trecut 45 zile ,nu am primit niciun raspuns si as vrea sa ma adresez tribunalului. Va ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg solutia data pe scurt la un dosar solutionat la primul termen, de catre curtea de apel Jean_53 Jean_53 Am facut apel nefiind multumit de sentinta Instantei de fond, iar solutia pe scurt data pe internet in portalul justitiei, suna asa: \"Solutia pe scurt: ... (vezi toată discuția)