Buna ziua, am o nelamurire in privinta unei probleme, la noi in bloc pe coloana principala care trece prin camere, s-a facut o reparatie ( tin sa precizez ca de la vecina de deasupra mea s-a spart teava de caldura intre plafonul de la etajul unu catre etajul doi, eu stand la parter si eu am fost cea inundata , acum trebuies sa platesc si o reparatie a coloanei principale plus ca trebuie sa-mi fac reparatiile in casa atat zugraveala cat si istalatia electrica, din cauza inundatie nu mai am curent si trebuie schimbat) s-a facut acea reparatie intre vecina de la etajul unul si vecina de la etajul doi, s-a inlocuit mai mutin de 1 m de teava, acea reparatie acum se percepe cu 500 lei, 100 lei de proprietar, eu sau celalti proprietari suntem obligati sa platit acea reparatie ? In cazul de fata daca e asa ar trebui ca in momentul in care schimb ceva la coloana principala trebuie sa participe toti locatarii de pe acel tronson ? Tin sa precizez ca pe la mine in casa trec toate tevile atat de la calorifer cat si de la coloana principala de caldura .
Asociatia nu este vinovata ca se sparg tevile comune decat poate atunci cand acestea pot fi verificate liber. Tevile din apartamente sau tevile acoperite de pereti nu pot fi verificate.
Haideti sa ne intelegem cu privire la daunele produse apartamentului autoarei topicului.
- daca nu era acea avarie, apartamentul doamnei nu avea nicio problema, nu trebuia reparat, cred ca sunteti de acord si doamna nu ar mai fost nevoita sa ne ceara ajutorul pe forum;
- sa presupunem ca proprietara apartamentului si-ar fi asigurat apartamentul la o firma de asigurari - as vrea sa va ganditi serios la acest aspect - in sarcina cui ar trebui puse cheltuielile cu reparatul, zugravitul, refacerea instalatiei electrice?; raspunsul este extraorduinar de simplu - va las pe dvs. sa il aflati;
- oricum, in regulamentul intern al as. prop. ar trebui "prinse" si asemenea intamplari - insa va dau doar doua exemple privind niste obligatii:
HG nr. 1588/2007, art. 12 - Despre obligatiile proprietarilor
........... e) să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, dacă ei sau alte persoane care acţionează în numele lor au provocat daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu;
A cui a fost vina? "Vorba" utilizatirului cyan - avaria ii avarie, nu a produso niciun proprietar, da? In sarcina cui cade reparatia si tot ce mai este pe-acolo? In sarcia as. proprietari fara nicio discutie !!
Obligatiile comitetului executiv
Art. 17 - (1)
.............. ş) ia toate măsurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei în care se efectuează reparaţii la părţile comune, urmând ca sumele aferente reparaţiilor respective să fie suportate de toţi proprietarii, proporţional cu cota indiviză.
Ce sfat ii dau autoarei acestui topic:
- mergeti urgent la asociatie si solicitati repararea de imediata si aducerea apartamentului la starea de dinainte de producerea avariei, asa cum este stipulat mai sus - art. 17 - (1), lit. ş); in notificarea facuta sa specificati ca daca intr-un termen de 5 zile nu se efecueaza aceste reparatii, va veti ocupa dvs. de acest lucru, insa va trebui ca toate cheltuielile facuta sa fie acoperite in facturi, bonuri fiscale, chitante pentru a putea fi decontate; decontarea se poate face de catre as. prop. - de buna voie sau obligati de catre o instanta de judecata !!!
- daca asociatia refuza efectuarea reparatiilor (raspuns scris), nu va ramane decat calea instantei de judecata; sa nu va impacientati ca trebuie sa mergeti in instanta - nu este greu de loc; puteti angaja si un avocat, insa la nivelul acesta nu cred ca este nevoie; va trebui doar sa completati o cerere de chemare in judecata la care trebuie sa cereti obligarea asociatiei de proprietari de a va deconta cheltuielie cu reparatiile; anexati in copie, desigur, notificarea initiala adresata as. prop., raspunsul negativ din partea lor, copii dupa facturi, bonuri fiscale, chitante privind efectuarea reparatiilor;
- daca puteti, efectuati reparatiile printr-o firma care va poate emite documente justificative legale privind costul reparatiilor;
Pare greu, dar trebuie sa creati un precedent in aceasta diectie.
O avarie accidentala inteleg a fi aceea prin care o teava ascunsa privirii ajunge atat de deteriorata incat cedeaza.
O avarie provocata inteleg a fi situatia in care, lucrandu-se la instalatia de apa dintr-un apartament, de exemplu, instalatorul sa provoace craparea tevilor in alt loc decat acela al interventiei.
Conducta pluviala
Tiberiu11
Buna ziua,
De cand a inceput sa ploua afara, a inceput sa ploua si la mine in hol.Initial am crezut ca este indudatie de la vecina de la etajul 4, dar si ... (vezi toată discuția)