buna ziua!va rog sa-mi dati si mie un raspuns!pana pe data de 18 iulie 2009 am fost in concediu pt.cresterea copilului pana la varsta de 2 ani!intre timp firma la care am lucrat a facut concedieri de personal,postul meu a fost restructurat,bla bla bla.am inteles ca beneficiez de indemnizatie de somaj,intrebarea mea este cat timp am la dispozitie ca sa depun actele de somaj?e un timp limita?am inteles de la administratorul firmei unde am lucrat ca a depus carnetul meu de munca la itm si ca acolo poate sta si 15 zile lucratoare pana mi se va da.in asfata de carnetul de munca mai trebuie sa mai iau ceva de la firma vreo adeverinta ceva?imi trebuie si decizia prin care mi s-a suspendat cim pt cei 2 ani?va intreb toate astea caci eu sunt din ph si firma e din bucuresti si cand m-o chema sa-mi iau carnetul de munca sa iau si ce imi mai trebuie sa nu fac mai multe drumuri.multumesc mult pt raspuns si pt rabdare!o zi buna!cu stima,cornelia radoi
multumesc mult pt.sfaturi.totusi mai am ceva sa va intreb,iertati-mi insistenta pe acest subiect.am depus cerere la angajator prin care am solicitat adeverinta pt.somaj cu stagiul de cotizare la somaj pe cele 12 luni lucrate inaintea intrarii ccm si nu m-a refuzat dar d-na de la personal ma poarta pe drumuri de pe o zi pe alta,ba vino azi ba nu am timp de ea acum etc.intrebarea mea este daca exista vreo norma legala ceva prin care se specifica in cat timp de la solicitarea edeverintei trebuie sa o am.si inca ceva daca nu o pot avea in termen de 30 de zile de la incetarea cim(din cauza angajatorului)mi se va respinge dosarul la somaj?astept raspuns!cu stima si multumiri,cornelia radoi
Daca depuneti dosarul pentru indemnizatie de somaj in termen de 30 de zile de la incetarea contractului, veti beneficia de indemnizatie cu ziua urmatoare incetarii. Daca veti depasi cele 30 de zile, veti beneficia de indemnizatie cu data depunerii dosarului la ALOFM.
Ca sa urgentati pe dna contabila, puteti intocmi o adresa scrisa ( luati numar de inregistrare de la angajator), in care solicitati eliberarea de urgenta a adeverintei. Mentionati faptul ca va veti adresa in caz contrar AJOFM pentru savarsirea contraventiei prevazute la art. 113 litj din Legea 76/2002.
Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei
Acte necesare
cuchio
ce acte imi sunt necesare pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj . pana azi am fost in preaviz . cartea de munca si adeverinta posibil sa ... (vezi toată discuția)