avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii-reducerea salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii-reducerea salariului

Buna ziua! va rog sa imi precizati , exista un cadru legal care sa prevada ca angajatorul poate sa reduca definitiv salariul unui angajat prin anularea unui spor salarial ,obtinut pe baza de decizie? Conform art.41 Legea 53/2003 nu este permisa modificarea unilaterala a CIM-ului salariatului. Angajatorul invoca un act de control care ar stipula ca acest spor este acordat nu ilegal,dar ar duce la o stare de incompatibilitate a salariatului.In acest caz angajatorul ,daca decide anularea acelui spor nu este obligat,pentru a nu afecta drepturile salariale si astfel a nu incalca codul muncii, sa acorde salariatului in compensare, de exemplu clase de salarizare? Care ar fi actul ce ar reglementa acest lucru? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 22 Martie 2016
I.C.C.J. , R.I.L., Decizia nr.16 din 12 noiembrie 2012 cu privire la calcularea termenului de 30 de zile in care trebuie aplicata sanctiunea disciplinara conform dispozitiilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii, respectiv momentul de la care incepe sa curga acest termen
Publicata in Monitorul Oficial nr. 817/2012 - M. Of. 817 / 5 decembrie 2012

"Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012."

Din punctul de vedere al naturii juridice, termenul de 30 de zile este un termen de prescripţie, iar termenul de 6 luni este de decădere.

Puteti contesta decizia, daca nu au fost respectate termenele prevazute de art.252 alin.1 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul emiterii deciziei de concediere codulmuncii codulmuncii Buna dimineata. De cand va intra in vigoare noua modificare a alin. (1) de la art. 252 c.m. si anume faptul ca angajatorul este obligat sa emita decizia de ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara care dureaza de doua luni aida33 aida33 Angajatorul ia cunostinta de o posibila abatere disciplinara , in baza unei sesizari inregistrate in 06.08.108, , emite decizia de convocare a comisiei de ... (vezi toată discuția)
Sancționarea angajatului Silentios1 Silentios1 Buna ziua, Se da ziua de 16 august, am fost anunțat că ca am comis o greșală si ca voi fi sancționat. Pe data de 17 am primit convocatorul si tot pe 17 ... (vezi toată discuția)