Ma gandesc ades la nimicnicia noastra cea de toate zilele; dar cand disperarea ma copleseste, din adanc, intai timid, apoi tot mai impunator, razbate-un gand: din aceasta specie a facut parte si Wagner... Ce lume minunata suntem !
“Înţeleptul îşi găseşte liniştea minţii împăcându-se cu sinele şi cu Lumea, adică închinându-şi simbolic mintea mult prea iscoditoare în faţa măreţului necunoscut şi conştientizând că singurul lucru pe care-l ştie sigur este acel socratic “ştiu că nu ştiu nimic” şi că afară de nimicul pe care nu-l ştie, restul nesfârşitei cunoaşteri posibile îi va rămâne departe”
Mordechai Buxbaum, “Dialoguri cu Umar”, dialogul 13, punctul de divergenta, comentariul
…
“Ironizează şi râzi de ceea ce altora li se pare foarte serios, foarte solemn, ori foarte sigur. Ironizarea celor care se iau prea în serios, ori îşi închipuie că ceea ce cunosc ei are proprietatea de a fi “serios” este primul pas spre trezire. Voi începe chiar cu mine.”
Mordechai Buxbaum, “Dialoguri cu Umar”, dialogul 36
...
Moartea de care trebuie sa te temi cel mai tare este moartea sinelui si mintii tale petrecuta, dupa vorba poetului, "inainte ca trupul sa-ti moara".
Mordechai Buxbaum, “Dialoguri cu Umar”, dialogul 13, comentariul la punctele de divergenta