avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dreptul la studii al copiilor cetateni straini
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dreptul la studii al copiilor cetateni straini

Buna ziua, de ceva vreme cumnata mea se confrunta cu o problema. A fost casatorita in Spania cu un cetatean spaniol si au avut un copil. Dupa divort, copilul a revenit cu mama in Romania. Copilul este cetatean spaniol, are certificat de nastere si chiar buletin ( in Spania buletinul se elibereaza de la 3 ani din cate am inteles ). Problema este ca la scoala i s-a spus mamei ca acest copil nu poate fi inscris la studii pentru ca nu detine un CNP romanesc. Care sunt pasii de urmat si ce trebuie sa facem pentru ca acest copil sa poata fi inscris la studii? Mentionez ca mama nu vrea sa renunte la cetatenia spaniola a copilului. Astept raspunsuri. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:52, 15 Martie 2016
In opinia mea, diferenta nu este intre a avea teoretic o cetatenie si a o avea practic, ci intre a o avea pe deplin si a nu o avea deloc, nu mi se pare ca exista situatii intermediare. Consecintele faptului ca cineva a avut un stra-strabunic polonez sunt analizate pe [ link extern ]

Alt exemplu: Ernest Augustus al IV-lea de Hanovra a dobandit cetatenia britanica dupa ce legea in baza carora stramosii sai primisera (de voie sau de nevoie) cetatenia britanica fusese abrogata. Detalii pe [ link extern ]

In ce priveste cetatenia spaniola, cei care au dobandit cetatenia spaniola prin nastere pot avea si cetatenia romana daca specifica autoritatilor spaniole faptul ca doresc sa-si pastreze cetatenia spaniola in trei ani de la dobandirea cetateniei romane. Nu stau aici sa despic firu-n patru daca asta se aplica sau nu celor care au dubla cetatenie prin nastere, prudent ar fi ca parintele sa specifice autoritatilor spaniole faptul ca minorii isi pastreaza cetatenia spaniola chiar daca ar face-o degeaba (adica in cazul in care nu s-ar pune problema de pierdere a cetateniei spaniole).
D-le tgeorgescu imi pare rau ca va dezamagesc dar Ares-3 are perfecta dreptate, in sensul ca atata timp cat copiliul nu are certificat de nastere transcris practic in sistemul registrului national de evidenta a persoanelor acesta nu exista, deci...trageti dvs. concluzia singur.
Spuneti-le asta americanilor obligati sa-si efectueze serviciul militar in Coreea pentru ca au avut bunic coreean.

Pe timpul razboiului rece SUA a incheiat tratate cu unele din tarile blocului comunist ca sa previna astfel de efecte (cum ar fi stra-strabunic polonez a transmis cetatenia fara ca respectivii cetateni americani sa-si dea seama ca sunt cetateni polonezi si o data intrati in R.P. Polona nu ar mai fi avut dreptul sa o paraseasca fara aprobare din partea regimului comunist, fiind tratati conform dreptului international ca simpli cetateni ai R.P. Polone). Detalii pe [ link extern ]

Cetatenia romana poti s-o ai chiar daca trei generatii de ascendenti nu si-au facut vreodata acte romanesti.

Inca o data, in privinta unei cetatenii exista doua situatii: o ai sau n-o ai. Iar unde legile romanesti prevad ca o ai nu exista tocmeala. Singurul drept prevazut de lege cu privire la asta este renuntarea la cetatenia romana. Acordarea prin nastere a cetateniei romane nu este optionala (nu se face la cererea proprie sau a parintilor).
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2016
tgeorgescu, utilizator
Art.22 alin.2 din legea cetateniei 21/1991 prevede ca>Cetăţenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedeşte cu certificatul său de naştere, însoţit de buletinul ori cartea de identitate, după caz, sau paşaportul oricăruia dintre părinţi. Daca acest copil despre care discutam nu are certificat de nastere el nu exista pentru statul roman. Nu spune nimeni ca nu are cetatenia romana- teoretic vorbind- dar cum o dovedeste din moment ce singurul act care ar putea sa demonstreze cetatenia sa conform legii romane este certificatul sau de nastere. Haideti sa nu-i mai debusolam pe forumisti, discutand discutii. E clara treaba, trebuie ca parintii sa solicite transcrierea certificatului de nastere. Atat. Ce treaba are SUA sau Coreea in discutia noastra nu stiu.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
Justitiarul711, utilizator
Nu neg ca daca se pune problema cetatenia trebuie dovedita. Insa eu daca pierd toate dovezile ca as avea cetatenie romana voi ramane in continuare cu cetatenie romana. Daca pierd certificatul de nastere, cartea de identitate si pasaportul nu se cheama ca mi-am pierdut cetatenia.

Dvs. problema pe care o numiti "cetatenie din punct de vedere teoretic" vi se pare lipsita de importanta. Juristilor si diplomatilor americani li s-a parut suficient de importanta pentru a negocia tratate pe tema ei cu dusmanul de clasa.

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)
Interzicere iesire din tara copil cu dubla cetatenie nitucornel nitucornel Azi fiica mea a vrut sa iasa din tara cu copilul ei de 4 ani si nu a fost lasat sa iasa din cauza ca.. nu are si acordul tatalui care este spaniol . Copilul ... (vezi toată discuția)
Naționalitate română și spaniolă andririsa andririsa Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea ... (vezi toată discuția)