avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dreptul la studii al copiilor cetateni straini
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dreptul la studii al copiilor cetateni straini

Buna ziua, de ceva vreme cumnata mea se confrunta cu o problema. A fost casatorita in Spania cu un cetatean spaniol si au avut un copil. Dupa divort, copilul a revenit cu mama in Romania. Copilul este cetatean spaniol, are certificat de nastere si chiar buletin ( in Spania buletinul se elibereaza de la 3 ani din cate am inteles ). Problema este ca la scoala i s-a spus mamei ca acest copil nu poate fi inscris la studii pentru ca nu detine un CNP romanesc. Care sunt pasii de urmat si ce trebuie sa facem pentru ca acest copil sa poata fi inscris la studii? Mentionez ca mama nu vrea sa renunte la cetatenia spaniola a copilului. Astept raspunsuri. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:52, 15 Martie 2016
tgeorgescu a scris:

Daca pierd certificatul de nastere, cartea de identitate si pasaportul nu se cheama ca mi-am pierdut cetatenia.

Corect, dar ca sa le pierdeti trebuie mai intai sa le aveti. Deci nicio legatura cu ce discutam.

Iar aici gresiti:

Cetatenia romana poti s-o ai chiar daca trei generatii de ascendenti nu si-au facut vreodata acte romanesti.


Fara unul dintre aceste documente
Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici, străbunici), foşti cetăţeni români.

nu se poate redobandi cetatenia romana.
Deci n-ajunge ca solicitantul sa spuna ca un ascendent sau mai multi au fost cetateni romani ci trebuie s-o si dovedeasca.
Dupa umila mea parere intr-un astfel de caz n-ar fi vorba de "redobandire", ci de constatarea (sa zicem la 50 de ani) ca respectivul a primit cetatenia romana prin nastere. Nu cunosc precis ce ziceau legile comuniste despre copiii cetatenilor romani nascuti in strainatate, dar daca e suficient de batran se poate sa fi apucat situatia dinaintea legilor comuniste.
Ma intreb eu ce rost au toate aceste presupuneri, de legi comuniste, americani sau coreeni? Omului care a lansat intrebarea nu-i folosesc la absolut nimic. Personal nu ma intereseaza cine e dusmanul de clasa al diplomatilor americani si nici de unde vine ploaia. Haideti sa incercam sa ne rezumam la prezent si sa vedem cum putem sa-i sfatuim pe oameni strict pe ce cumoastem fiecare dintre noi fara a-i traversa prin istorie sau a bate campii de pe un continent pe celalalt. Daca cetateanul si-ar fi pierdut actele ar inseamna ca deja se afla in sistemul roman de informatii, asa el inca este inexistent din punct de vedere legal pentru autoritatile romane. Concluzia este ca fiecare trebuie sa aiba acte romanesti, de abia atunci putem afirma ca putem adauga inca un roman la nr. din ce in ce mai mic de romani adevarati. Iar inscrierea la scoala se va face pe baza certificatului de nastere.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
Justitiarul711, utilizator
tgeorgescu a scris:

Dupa umila mea parere intr-un astfel de caz n-ar fi vorba de "redobandire", ci de constatarea (sa zicem la 50 de ani) ca respectivul a primit cetatenia romana prin nastere.

Termenul folosit in legislatie referitor la cei care au avut ascendenti romani dar nu detin cetatenia romana si o vor este redobandire, nu constatare :) Discutam semantica sau pe lege?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2016
Ares-3, moderator
Corect, aia care nu o au o primesc la cerere ("redobandire"). Doar pentru aia care o au din nastere, n-au pierdut-o niciodata, dar n-au facut niciodata acte romanesti e vorba de constatarea faptului ca ei au deja cetatenia romana.

Ca sa explic la ce ii este utila aceasta informatie: copiilor nu le poate face cetatenie. Ei au deja cetatenia romana, tot ce la poate face sunt acte romanesti.

Deci daca ar fi fost vorba de pierdut cetatenia spaniola dupa implinirea celor trei ani, ar fi pierdut-o deja, din moment ce aveau cetatenia romana din nastere. Simplul fapt ca isi fac acte de identitate intr-o tara in care ei sunt deja cetateni nu conteaza drept primirea de bunavoie a unei alte cetatenii, deci nu este temei sa piarda cetatenia spaniola.

In concluzie: le poate face linistita acte romanesti, nu apare niciun pericol de a pierde cetatenia spaniola din cauza asta.

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)
Interzicere iesire din tara copil cu dubla cetatenie nitucornel nitucornel Azi fiica mea a vrut sa iasa din tara cu copilul ei de 4 ani si nu a fost lasat sa iasa din cauza ca.. nu are si acordul tatalui care este spaniol . Copilul ... (vezi toată discuția)
Naționalitate română și spaniolă andririsa andririsa Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea ... (vezi toată discuția)