avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela parinte - schimbarea parintelui rezident
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela parinte - schimbarea parintelui rezident

Buna seara, ma numesc Alexandra, am 16 ani si as avea o problema de familie. Povestea mea este urmatoarea: parintii mei sunt divortati de cand aveam 4 ani, tutela a ramas mamei mele iar de 5 ani ea s-a mutat la actualul meu tata vitreg. Relatia dintre noi doua este una din ce in ce mai grea, am fost si data afara din casa si am stat aproape 2 ani la o matusa, adica ea a devenit din ce in ce mai violenta, imi vorbeste foarte urat, de exemplu, de curand mi am facut un iubit, si am inceput sa iesim, mergeam la suc, la film, dar eu plecam de acasa dupa ce faceam toata treaba casnica ( curatenie, mancare si dupa ce stateam cu sora mea vitrega, mama e somera si se trezea zilnic dupa ora 12 ) ea a inceput sa imi interzica iesirile pe motiv ca nu am dreptul la viata personala, iar chiar si de fata cu alte persoane ma face c***a, p******a si asa mai departe. La ultima cearta, pe motiv ca am luat o nota mica si ca am facut o absenta, aceasta m-a batut, a dat cu pumnii si picioarele in mine, si mi-a spus ca nu mai am ce cauta la scoala. Aceasta e o scurta parte din povestea vietii mele. Eu as dorii sa ma mut la tatal meu natural, am vorbit cu acesta si ar fi de acord.
Ce ar trebuii sa faca tata ca sa primeasca tutela? Cat timp ar dura toate aceste acte? ( mama vrea ca la sfarsitul lunii aprilie sa ma duca in Spania la babe si sa ma las de scoala, deci situatia e destul de urgenta) si cel mai important, cat ar costa actele necesare?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
utilizator_nou94, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 12:02, 5 Martie 2016
Poti pleca linistita, tatal poate cere pe calea ordonantei presedintiale ca locuinta dvs sa fie la tatal pe durata procesului pt schimbarea domiciliului. Puteti cere si pe forum ajutor pt redactarea cererilor.
Nu e musai sa aveti avocat.
Veti fi ascultata si aveti si probe.
Poate era altceva daca ati fi mers cu tatal dvs la autoritati.
Ati putea impreuna sa le faceti plangere la politie celor de la protectia copilului cu care ati vb.
Cu atat mai mult cu cat user-ul a facut precizari suplimentare consider necesara o asistenta legala de specialitate la fata locului, care ar putea sfatui cu responsabilitate in functie de toate particularitatile si oportunitatile cazului.
utilizator_nou94 a scris:

Am fost deja atat la politia din localitate si la asistenta sociala de la primarie si nu am rezolvat nimic, acestia se inteleg foarte bine cu tatal meu vitreg si l au anuntat ce as vrea sa fac si a inrautatit situatia, cand a aflat mama am platit scump pentru ce am incercat sa fac.

Domnișoară, vorbiți cu TATA natural să mergeți împreună la DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), din județul unde locuiți(nu la primărie) și faceți reclamație însoțită împreună cu TATA, și oferiți acolo toate probele și înregistrările.
Mergeți cu tata natural și la poliție să depuneți o plângere penală împotriva mamei pentru violență fizică și psihică și rele tratamente aplicate minorului.
Pentru lovire puteti parasi pe loc domiciliul mamei si anunta la protectia copilului. Sunt obligati sa ia masuri imediat, dar totusi traim in Romania.
La varsta de 16 ani puteti merge la tata si simplificati lucrurile.
Procesul este ceva ce conteaza prea putin la aceasta varsta.
Daca tatal isi angajeaza avocat care sa stie cum sa puna problema cred ca procesul nu se va finaliza pana ajungeti la majorat.
Este bine a se proceda asa intrucat in caz contrar exista si posibilitatea sa piarda procesul...
Exclus nu ar fi...

Cunosc cazuri de acest fel...in care tatal a pierdut procesul...desi avea totusi dreptate...

Alte discuții în legătură

Tatăl vitreg vrea sa ma dea afara din casa ... Mircea Florentin Mircea Florentin Bună ziua! Am 18 și locuiesc cu mama mea naturala și cu tatăl vitreg în apartamentul tatălui. Ei doi nu s-au casatorit și nu au acte. Tatăl meu a ... (vezi toată discuția)
Libertate la 18 ani? alin@ alin@ buna seara! imi cer scuze ca va rapesc din timpul dumneavoastra pretios dar am vazut ca ati ajutat o multime de oameni si m-am gandit ca poate aveti bunavointa ... (vezi toată discuția)
Drepturile la 16 ani Queen10 Queen10 Buna ziua am 16 ani, iar iubitul meu 18 ani si suntem impreuna de 1 an si 3 luni. Tatăl meu biologic m-a parasit cand aveam numai 10 luni asa ca acuma am un ... (vezi toată discuția)