avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se coreleaza C O prevazut in contract cu perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se coreleaza C O prevazut in contract cu perioada lucrata

Buna seara, desi am citit articolele referitoare la subiect, am ramas cu urmatoarea nelamurire:
conform contractului am 21 zile de concediu anual, care eu inteleg ca se includ in perioada de 365 zile ale anului
in perioada 23.11.2015`~22.12.2016 am efectuat cele 21 de zile concediu la care am dreptul in 2016
Este corect sa mi se spun ca aveam dreptul doar la 21/12 *[10 luni si trei saptamani] adica doar 18 zile conform perioadei lucrate?? 1 ian~22 nov 2016, ca doar in decembrie nu am lucrat ca sa mi se ia in calcul !#-o Multumesc
in plus, pentru nov si dec 2014 nu am luat zile de concediu. cele 3,5 zile unde se incadreaza in 2015?, am dorit sa le efectuez in continuare in 23,24,28 dec 2015 dar mi s-a spus ca le-am luat deja in intervalul si cu metoda mentionata mai sus.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
nicoleta4775, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 5 Martie 2016
nu doresc polemica, ci raspuns clar daca se poate, daca nu, nu. Am citit Codul Muncii actualizat, stiu ca legal se spune ca zilele de C O neefectuate se aduna la venitul din ultima luna , doar in cazul incetarii C M- atunci logic ar fi ca daca se platesc contributii, sa fie considerate si vechime in munca. dar daca nu se dau atunci (din rea vointa ca sa economiseasca si firma) si imi castig acest drept ulterior (ITM, justitie) cum se procedeaza la plata- si catre mine si catre contributii? ca nu mai figurez ca angajata, deci nu-mi da pe stat de plata. Si daca se platesc toate contributiile de ce sa nu fie considerate vechime??
Corecte sunt multe care nu le consider a fi nici eu- de exemplu sa nu mi se platesca nici preavizul pe motiv ca s-au platit, de catre saraca firma, contributiile la stat, ca nu am fost de acord sa semnez o demisie cu acordul partilor, pe loc si mi-am cerut dreptul la preaviz daca tot nu mai au nevoie de mine dupa ce am avut tupeul sa cer si sa efectuez CO când alti angajati nici de 5 sau 6 ani de când au venit, nu si-au luat nici macar 5 zile. { CM incheiat pe 30 ian, data de plata 15 febr. ,amanare peste amanare...
D-le Cismasu ,la asta precis o sa raspundeti ca este CORECT!
cum se procedeaza la plata- si catre mine si catre contributii?


Plata se va face cash sau prin virament bancar, dupa cum primiti si salariul.

Suma aferenta concediului neefectuat contine, pe langa suma neta aferenta concediului, si suma contributiilor aferente acestui venit.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

Într-adevăr, am văzut hotărâri ale instanțelor care au considerat că stabilirea metodei de calcul a concediului de odihnă revine angajatorului, în lipsa unor prevederi exprese.

Salariatul într-adevăr nu este obligat să efectueze concediul de odihnă, dar este oarecum constrâns de posibilitatea pierderii dreptului de a-l efectua, în sensul în care angajatorul refuză să i-l mai acorde, în temeiul Art. 146 alin (2) din Legea nr. 53/2003.

În ultima privință, este adevărat și de notat diferența între dreptul la acțiune în instanță cu dreptul salariatului la CO. Acordarea unei singure zile de CO ar întrerupe termenul de prescripție, astfel că zilele nu se prescriu automat, ci doar în ipoteza neefectuării niciunei zile de CO timp de 3 ani începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă, sau în urma încetării contractului de muncă. Acestea sunt doar susținerile mele și nu au o interpretare a vre-unei instanțe, dar cred că așa ar fi legal și corect să fie interpretate.

În privința contribuțiilor și vechimea în muncă, trebuie notat faptul că vechimea se poate dobândi doar în timp, adică în temeiul unui contract de muncă sau alt tip de raport de serviciu (sau activitate?) și nu doar prin contribuții. Contribuțiile suplimentare acordate în baza concediului de odihnă neefectuat provin din cuantumul mai mare a venitului brut pentru acea lună, ceea ce înseamnă un punctaj mai mare pentru acea perioadă la pensie, șomaj, concediu medical, CCC etc (adică nu se pierde, ci se „comprimă”)
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
cismasu, utilizator
puteti, va rog , sa inchideti topicul,. Multumesc pentru timpul acordat, intrebarile punctuale sunt ocolite, prevederi si regulamente si legi generalizate am tot citit de 3 zile încoace, de când a trecut si urmatoarea zi promisa de plata ce s-a soldat doar cu amanare.
foarte adevarat proverbul ""Fara bani, mori cu dreptatea in mana""
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
nicoleta4775, utilizator
nicoleta4775 a scris:

puteti, va rog , sa inchideti topicul,. ....


Am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna dupa 1 an si 6 luni concediu medical adine adine Buna seara, Sunt in concediu medical din data de 4 decembrie 2014. Mi-au ramas 4 zile concediu de odihna neefectuat in 2014, tot anul 2015 am fost in ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu de odihna mincinosul mincinosul Buna seara, am 9 ani vechime in munca , si doresc sa aflu cite zile de concediu de odihna am dreptul in cazul in care relatiele mele de munca cu firma la care ... (vezi toată discuția)