avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interzicere parasire loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interzicere parasire loc de munca

Buna ziua.
Va solicit o informatie legitima in urmatoarea situatie.

Fiind angajat intr-o institutie privata unde programul de lucru este diferentiat prin CCM sub urmatorul enunt:
Timpul de lucru pentru personalul de la zi este de 8 ore cuprins intre orele 7-15:30 de Luni si pana Joi inclusiv - si 7-12:30, Vinerea.
Pentru personalul ce lucreaza in ture timpul de lucru este de 12 ore cuprins intre orele 7-19 tura de zi si 19-7 tura de noapte conf. graficelor de lucru.


Mentionez ca angajatorul asigura transportul dus/intors prin cursa conventie insa nu obliga utilizarea ei fiecare angajat foloseste mersul pe jos, masina personala sau cursa conventie, optiunea fiecaruia. Cursa conventie, iese pe poarta de acces in societate printr-o hotarare a Consiliului de Conducere: pentru personalul de zi: ora 15:40 (10 minute dupa terminarea programului 15:30), pentru personalul de la tura: ora 19:20 (20 minute dupa terminarea programului tura zi 7-19) respectiv tura noapte 7:30(30 minute dupa terminarea programului 19-7).

Dupa terminarea programului in incercarea de a parasi societatea la ora 19h12' agentul de paza (firma privata de paza) nu mi-a permis mie si altor colegi care terminasera tura, motivand ca a primit dispozitie de la conducere ca nimeni sa nu paraseasca Societatea inainte de iesirea cursei conventie. Mai mult de atat am solicitat sa-mi arate un document de interzicere in acest sens care sa aiba un numar de inregistrare si o stampila a Societatii care a emis acel document. Mi s-a spus ca nu am calitatea de a-mi prezenta respectivul document dar nici nu mi-a permis sa parasesc Societatea cu toate ca programul de lucru se terminase de 12 minute, mai mult a recurs si la gesturi de agresiune impinganduma in incercare de a parasi Societatea. L-am avertizat ca dau telefon la 112 sa anunt sechestrarea dumnealui spunandumi ca suna el la Politie ceia ce a si facut. Am fost legitimat de catre Politie ("amenintat" daca mai vreau sa lucrez aici), mi s-au luat datele si instiintat ca firma de paza are indatoriri pe care trebuie sa le respecte si dumnealur nu au nici o vina ca nu-mi permit parasirea unitatii. Am intrebat daca sunt arestat pentru a-mi fi interzisa libera circulatie, fiind un drept Constitutional Roman. Totul s-a terminat prin sosirea conventiei, dar si cu informarea sefilor la scurt timp dupa eveniment ca si cum s-a intamplat o tragedie (au venit mascatii, jandarmeria, trupele speciale :) (musca devine armasar)).

Intrebare:
- Este legal ca firma de paza sa i-mi (ne) interzica parasirea societatii dupa terminarea orelor de program de ce nu chiar si in timpul programului (accesul in societate se face prin cartela electronica wireless)?
- Este legal ca societatea sa impuna ora la care ai voie sa parasesti unitatea dupa terminarea programului pontat de lucru?
- CCM-ul spune ca "Toti angajatii indiferent de functia de incadrare, muncitori, ingineri, sef servicii au drepturi egale fara exceptie." (cu toate acestea sunt un numar de cateva persoane carora li se permite plecarea inainte de terminarea orelor de program intrucat fac naveta cu trenul si timpul necesar deplasarii pentru a "prinde" trenul este prea mic, pentru a respecta programul de lucru. NU AM NIMIC DE OBIECTAT totusi se incalca exceptia.)
- Asteptand-uma la repercusiuni de gen "Vendeta" ce ma sfatuiti. (in 34 ani de munca nu am avut nici o abatere iar in acest caz consider ca fiind in afara orelor de program nu am incalcat nici o abatere prin faptul ca vroiam sa plec acasa NU cu conventia)

Mutumesc anticipat sfaturilor dumneavoastra din punct de vedere si in termenii Legii. Consider ca nimeni nu este mai presus de Lege, nici macar sefii sau angajatorul sefilor mei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
florea_ctin, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 04:50, 14 Martie 2016
Daca lucrurile sunt asa cum spuneti si intrarea-iesirea se face cu cartela ( deci in sistem sunt inregistrate toate datele de intrare-iesire pentru fiecare posesor de cartela, respectiv salariat ) fapta s-a intamplat in afara orelor de program. In lipsa unui document oficial ( de preferat ar fi mentiuni in Regulamentul Intern , sau in cel mai rau caz in Regulamentul de Ordine Interioara ) nu exista motiv pentru a nu vi se permite accesul sau parasirea unitatii in afara orelor de program. Ia faceti d-vs. o sesizare la Inspectoratul teritorial de Munca asa, ca o informare, pentru ca ei mai verifica si astfel de neconformitati, nu numai accidente de munca...pentru ca la controalele pe care le fac solicita fel de fel de documente, iar actele de care v-am pomenit sunt printre primele care sunt solicitate.
freeelis a scris:
Probabil ca se va decide o viitoare concediere a dvs, daca nu o eventuala sanctiune disciplinara.


Ieri 07.03.206 s-a discutat in sedinta operativa zilnica a CA cazul meu care de fapt este al tuturor angajatilor si din surse prezente la respectiva sedinta s-ar fi spus ca "daca se mai intampla o data DIRECT AFARA".

De tot rasul este ca nimeni, absolut nimeni nu m-a consultat si pe mine sa ma intrebe, mustreze, informeze cum s-au derulat lucrurile.

Mai mult de atat am colegi care sunt mult sub nivel profesional fata de mine fara falsa modestie, nu au venit la munca repetitiv si nici macar un avertisment scris nu au primit in schimb daca vrei sa parasesti unitatea angjatorului dupa consumarea orelor de program, esti luat in discutie la nivel de CA cu decizii aberante.

In final ati avut perfecta dreptate in ceia ce ati spus
Probabil ca se va decide o viitoare concediere a dvs, daca nu o eventuala sanctiune disciplinara.


Sunt complet dezgustat de asemenea decizii, pe care nu pot face decat sa le comentez fara sa pot indrepta ceva dat fiind ca legile sunt facute sa fie incalcate altfel toata lumea ar trai in deplina armonie dar nu se vrea.

Asta este dictatura capitalista unde impunerea fortei inseamna dezbinare si subjugare. Inainte Militia te baga la munca daca te gasea pe strada, acum pana si Politia te intreaba daca "mai vreti sa lucati aici?" deci iti "faciliteaza" accesul definitiv pe strada.

Voi merge in continuare la "scarbici" si voi aplica zicala "Cum boierul plateste, asa argatul munceste" asta fiind alta discutie.

Multumesc inca o data.
Cu respect.
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2016
florea_ctin, utilizator
Am stat mult să mă gândesc .......

Apreciez interesul dumneavoastra fata de subiect.
mottofreee a scris:

Abuz in serviciu-agent paza.
Incalcarea drepturilor cetatenesti daca ati terminat programul de lucru si daca exista o dispozitie scrisa a conducerii unitati - munca fortata sau privare de libertate.
In ccm ,prin 'Toti angajatii ....' se da dreptate codului muncii ... adica se bate apa'n piua .Si daca nu scria tot aia era .
Daca lucrurile escaladeaza ,mergeti in justitie (neaparat cu avocat ) si solicitati toate raspunsurile in scris - la o adica nu mai recunoaste nimeni .


1. Abuz in serviciu - Agent paza = total de acord
2. ..... munca fortata = nu am specificat asa ceva. Am spus ca s-a interzis parasirea unitatii inainte de orele specificate. Daca am terminat orele de lucru din acea zi, putem sa mergem catre poarta de acces/iesire insa nu poti parasi incinta pentru ca "un nene" sta acolo si nu permite iesirea fiinca "el are dispozitie de la conducere in acest sens".

Apreciez interesul dumneavoastra.
draftacristi a scris:

Daca lucrurile sunt asa cum spuneti si intrarea-iesirea se face cu cartela ( deci in sistem sunt inregistrate toate datele de intrare-iesire pentru fiecare posesor de cartela, respectiv salariat ) fapta s-a intamplat in afara orelor de program. In lipsa unui document oficial ( de preferat ar fi mentiuni in Regulamentul Intern , sau in cel mai rau caz in Regulamentul de Ordine Interioara ) nu exista motiv pentru a nu vi se permite accesul sau parasirea unitatii in afara orelor de program. Ia faceti d-vs. o sesizare la Inspectoratul teritorial de Munca asa, ca o informare, pentru ca ei mai verifica si astfel de neconformitati, nu numai accidente de munca...pentru ca la controalele pe care le fac solicita fel de fel de documente, iar actele de care v-am pomenit sunt printre primele care sunt solicitate.


1. Nu aveam nici un intertes sa dau atatea detalii daca nu erau adevarate. Dupa cum am spus intrarea-iesirea se faca prin cartela fara atingere, deci prin apropierea de dispozitivul de citire a cartelei. Interesul este ca respectivul cititor sa emita bip-ul de inregistrare altfel ar putea sa apara alte discutii.
2. In ROI este specificat clar timpii de lucru 8 respectiv 12 ore, nu si orele impuse de acces intrare/iesire. Oricum media de intrare in unitate este cu 15-35 minute inainte de inceperea serviciu-lui, dar asta nu este luata in considerare "DE....."
3. In ROI mai este stipulat ca angajatorul poate emite acte normative organizatorice interne. Totusi comunicarile UNEORI vin verbal din partea sefilor ierarhici.
4. ITM, hai sa fim seriosi. Placinta de cele mai multe ori are un gust placut, dar ce te faci cand "nici macar ITM-ului nu i s-a permis sa intre in unitate (dupa spusele unora care probabil nu au spus-o sa se afle in treaba si daca vine si de la agenti de paza.....!)"

Apreciez interesul dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Pauza de masa - parasire unitate Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Conform ROI pauza de masa de 30 min este neplatita. In acest interval unii angajati parasesc unitatea si merg acasa pentru a servi masa. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Lucrat 8 ore, platit 7 ore Claark Claark Buna ziua! La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, ... (vezi toată discuția)
Accident de munca -produs la locul de munca, dar in afara programului de lucru. ionutvd ionutvd Buna ziua, Un accident produs in incinta locului de munca, dar in afara programului, se poate considera accident de munca? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)