avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interzicere parasire loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interzicere parasire loc de munca

Buna ziua.
Va solicit o informatie legitima in urmatoarea situatie.

Fiind angajat intr-o institutie privata unde programul de lucru este diferentiat prin CCM sub urmatorul enunt:
Timpul de lucru pentru personalul de la zi este de 8 ore cuprins intre orele 7-15:30 de Luni si pana Joi inclusiv - si 7-12:30, Vinerea.
Pentru personalul ce lucreaza in ture timpul de lucru este de 12 ore cuprins intre orele 7-19 tura de zi si 19-7 tura de noapte conf. graficelor de lucru.


Mentionez ca angajatorul asigura transportul dus/intors prin cursa conventie insa nu obliga utilizarea ei fiecare angajat foloseste mersul pe jos, masina personala sau cursa conventie, optiunea fiecaruia. Cursa conventie, iese pe poarta de acces in societate printr-o hotarare a Consiliului de Conducere: pentru personalul de zi: ora 15:40 (10 minute dupa terminarea programului 15:30), pentru personalul de la tura: ora 19:20 (20 minute dupa terminarea programului tura zi 7-19) respectiv tura noapte 7:30(30 minute dupa terminarea programului 19-7).

Dupa terminarea programului in incercarea de a parasi societatea la ora 19h12' agentul de paza (firma privata de paza) nu mi-a permis mie si altor colegi care terminasera tura, motivand ca a primit dispozitie de la conducere ca nimeni sa nu paraseasca Societatea inainte de iesirea cursei conventie. Mai mult de atat am solicitat sa-mi arate un document de interzicere in acest sens care sa aiba un numar de inregistrare si o stampila a Societatii care a emis acel document. Mi s-a spus ca nu am calitatea de a-mi prezenta respectivul document dar nici nu mi-a permis sa parasesc Societatea cu toate ca programul de lucru se terminase de 12 minute, mai mult a recurs si la gesturi de agresiune impinganduma in incercare de a parasi Societatea. L-am avertizat ca dau telefon la 112 sa anunt sechestrarea dumnealui spunandumi ca suna el la Politie ceia ce a si facut. Am fost legitimat de catre Politie ("amenintat" daca mai vreau sa lucrez aici), mi s-au luat datele si instiintat ca firma de paza are indatoriri pe care trebuie sa le respecte si dumnealur nu au nici o vina ca nu-mi permit parasirea unitatii. Am intrebat daca sunt arestat pentru a-mi fi interzisa libera circulatie, fiind un drept Constitutional Roman. Totul s-a terminat prin sosirea conventiei, dar si cu informarea sefilor la scurt timp dupa eveniment ca si cum s-a intamplat o tragedie (au venit mascatii, jandarmeria, trupele speciale :) (musca devine armasar)).

Intrebare:
- Este legal ca firma de paza sa i-mi (ne) interzica parasirea societatii dupa terminarea orelor de program de ce nu chiar si in timpul programului (accesul in societate se face prin cartela electronica wireless)?
- Este legal ca societatea sa impuna ora la care ai voie sa parasesti unitatea dupa terminarea programului pontat de lucru?
- CCM-ul spune ca "Toti angajatii indiferent de functia de incadrare, muncitori, ingineri, sef servicii au drepturi egale fara exceptie." (cu toate acestea sunt un numar de cateva persoane carora li se permite plecarea inainte de terminarea orelor de program intrucat fac naveta cu trenul si timpul necesar deplasarii pentru a "prinde" trenul este prea mic, pentru a respecta programul de lucru. NU AM NIMIC DE OBIECTAT totusi se incalca exceptia.)
- Asteptand-uma la repercusiuni de gen "Vendeta" ce ma sfatuiti. (in 34 ani de munca nu am avut nici o abatere iar in acest caz consider ca fiind in afara orelor de program nu am incalcat nici o abatere prin faptul ca vroiam sa plec acasa NU cu conventia)

Mutumesc anticipat sfaturilor dumneavoastra din punct de vedere si in termenii Legii. Consider ca nimeni nu este mai presus de Lege, nici macar sefii sau angajatorul sefilor mei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
florea_ctin, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 04:50, 14 Martie 2016
Stimate domn, nu mai rastalmaci drepturile constitutionale si Codul Penal. Treaba este simpla: ai semnat un document prin care te obligi sa respecti un regulament de ordine interioara. Daca-ti vine sa parasesti incinta angajatorului la alte ore decat cele prevazute in regulament, angajatorul iti permite dar nu te mai intorci. Asta nu este sechestrare, dovada ca agentul de paza a chemat politia si te-a lasat sa pleci.
Daca ti se par prea restrictive prevederile ROI-ului, poti demisiona oricand si sa lucrezi, de pilda, la spatii verzi, ca acolo poti pleca oricand vrei.
Angajatorul a fost bland ca un miel, nu ti-a dat nicio sanctiune, ti-a spus doar "sa fii cuminte si sa nu se mai repete". Decizia iti apartine.
Politia interpreteaza retinerea peste orele de program ca lipsire de libertate iar ITM ca munca fortata .
Daca exista neconcordante intre ce spun uni si alti (mai ales cand e vorba de conducere - angajati) , se fac controale .Asta cu nepermiterea accesului s-a mai intamplat si la noi : s-au prezentat niste cetateni la poarta iar in lipsa unor sesizari scrise au fost intorsi ... dar daca exista un accident de munca (de ex un angajat a picat in curtea unitatii pe caile de acces, s-a lovit de unele materiale depozitate acolo pierzandu-si cunostinta =>112 ,etc), intra . Amenzile sunt consistente iar firma a deschis acel punct de lucru ca sa faca bani ,nu sa-i dea pe amenzi ...
Apoi e evident despre ce ora e vorba , 19 specificata in ccm iar ramanearea peste program nu poate fi facuta decat cu acordul salariatului sau in caz de forta majora .Cazul de forta majora se justifica cu acte , iar acest lucru trebuie sa fie cunoscut si de salariat (semnatura de luare la cunostinta) .
In fisa de protectia muncii a-ti dat o declaratie despre timpul si mijlocul de transport de la si la locul de munca . Retinandu-va nu va mai incadrati in acest timp si/sau mijloc de tramnsport .
In legatura cu rastalmacirea legilor si a codului penal ,cred pentru unii sunt optionale iar pt alti sunt obligatorii .
Bland ca un miel este acela care vrea sa calmeze spiritele atunci cand nu are dreptate ,doar de data asta avea politia de partea lui .
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2016
mottofreee, utilizator
Cred că toată lumea înțelege că dacă semnez un contract prin care mă oblig să „nu părăsesc incinta locului de muncă în afara orelor de serviciu, să muncesc fără plată și să fiu în general un sclav al angajatorului” acel contract este nul de drept. Asta dacă nu luăm în considerare căsătoria :)!
Cred că angajatorul dorea ca nimeni să nu părăsească incinta societății pentru a nu bloca cursa-convenție sau pentru a nu-i favoriza pe cei ce nu o utilizează. Putea și încă poate să face acest lucru prin alte metode:
- să anuleze cursa-convenție
- să stabilească o altă locație de îmbarcare pentru cursa-convenție
- să comunice faptul că este interzisă părăsirea incintei societății sub amenințarea unei sancțiuni diciplinare inaplicabile d.p.d.v. juridic
- salariații să înțeleagă situația și să se conformeze de bună-voie
- să le ofere salariaților niște beneficii salariale sau extra-salariale pentru perioada în care sunt în afara orelor de serviciu

Daca-ti vine sa parasesti incinta angajatorului la alte ore decat cele prevazute in regulament, angajatorul iti permite dar nu te mai intorci.


Conciedierea nu poate fi dispusă în mod legal fără o cercetare disciplinară.
cismasu

......

Conciedierea nu poate fi dispusă în mod legal fără o cercetare disciplinară.


Numai pentru desfacerea disciplinara este valabil ceea ce spuneti dvs. In cazul altor concedieri nu se efectueaza cercetare disciplinara.

hotumattua a scris:

Stimate domn, nu mai rastalmaci drepturile constitutionale si Codul Penal. Treaba este simpla: ai semnat un document prin care te obligi sa respecti un regulament de ordine interioara. Daca-ti vine sa parasesti incinta angajatorului la alte ore decat cele prevazute in regulament, angajatorul iti permite dar nu te mai intorci. Asta nu este sechestrare, dovada ca agentul de paza a chemat politia si te-a lasat sa pleci.
Daca ti se par prea restrictive prevederile ROI-ului, poti demisiona oricand si sa lucrezi, de pilda, la spatii verzi, ca acolo poti pleca oricand vrei.
Angajatorul a fost bland ca un miel, nu ti-a dat nicio sanctiune, ti-a spus doar "sa fii cuminte si sa nu se mai repete". Decizia iti apartine.




Stimate D-le "Statuie" daca aveati un nume ma adresam ca atare dar in general ne place sa ne ascundem in spatele unor nume care nu au treaba cu identitatea persoanei.
Legat de raspunsul dumneavoastra care-l gasesc oarecum sarcastic tin sa va completez cu urmatoarele:

1.
Stimate domn, nu mai rastalmaci drepturile constitutionale si Codul Penal

- Eu nu rastalmacesc absolut nimic legat de "drepturi constitutionale si Codul Penal (de care nici nu am pomenit in expunerea mea)".
- Am spus clar ca ar tine de incalcarea unui drept constitutional de libera circulatie nefiind arestat sau sub urmarire judiciar penala, pentru a mi se ingradi parasirea locului de munca retineti DUPA TERMINAREA ORELOR DE PROGRAM semnat dupa cum spuneti dumneavoastra si stipulat in ROI.

2.
Daca-ti vine sa parasesti incinta angajatorului

- Nu mi-a venit sa parasesc incinta angajatorului in timpul programului de munca, ci dupa terminarea acestuia fiind o mare diferenta.
- Am specificat clar ca, chiar daca as fi vrut sa parasesc incinta angajatorului chiar si in timpul programului de lucru agentul de paza nu avea nici un drept de nepermitere(pe placul dumneavoastra), de bruscare si interzicere a mea sau a unui alt angajat dat fiind ca respectivul angajat se justifica fata de sefii lui ierarhici nicidecum agentului de paza care are alte indatoriri (nepermiterea accesului in incinta a persoanelor care nu au nici o treaba cu aceasta, controlul sustragerii de bunuri proprietatea societatii, angajati in stare de ebrietate, introducerea de bauturi alcoolice,etc... ).

3.
angajatorul iti permite dar nu te mai intorci.

- Atata timp cat am un contract de munca ma voi intoarce oricand ceia ce si fac, asta doar asa pentru a va face in ciuda.

4.
Asta nu este sechestrare, dovada ca agentul de paza a chemat politia si te-a lasat sa pleci.

- Agentul de paza a chemat politia la indemnul meu si nu la initiativa dumnealui personala, facand-o dupa ce l-am intrebat daca sun eu la 112 sa declar retinerea. Da cum am spus RETINERE din moment ce nu puteam parasi incinta datorita blocarii caii de acces cu corpul dumnealui. Nu mi-am permis sa pun mana pe dumnealui sa-l dau la o parte deoarece eu eram in afara orelor de program pe cand dansu era in timpul serviciului. Oricum l-am invitat sa ne gasim in oras sa bem o cafea, sa ne cunoastem mai bine .......!
- Si da am plecat dupa ce m-am legitimat politistului, culmea acesta de ce nu m-a retinut avand mai multa legitimitate decat agentul de paza?

5.
Daca ti se par prea restrictive prevederile ROI-ului, poti demisiona oricand si sa lucrezi, de pilda, la spatii verzi, ca acolo poti pleca oricand vrei.

- ROI nu mi se par restrictive atata timp cat sunt aplicate in timpul orelor normate de munca.
- De demisionat, voi demisiona cand voi considera eu de cuviinta.
- Am o calificare care nu-mi permite sa fiu "boschetar" in schimb stiu ca statuile in general sunt postate pe langa spatiile verzi.

6.
Angajatorul a fost bland ca un miel, nu ti-a dat nicio sanctiune, ti-a spus doar "sa fii cuminte si sa nu se mai repete". Decizia iti apartine.


- Angajatorul a fost prudent ca un miel, ca nu mi-a dat nici o sanctiune.
- Si da angajatorul a pus fiecare sef de compartiment sa prelucreze angajatilor programul de munca care nu a fost altul decat cel care este specificat de mine in aceasta speta si care se regaseste si in ROI.
- Nimic in plus nimic in minus legat de parasirea incintei sau o ora/minut impus de plecare dupa terminarea orelor de program.
- Situatia sta un pic diferit anumitor categorii de personal (sef servicii, coordonatori) care primesc intre 10% - 25% bonificatie pentru lucru sistematic prevazut in ROI din CCM si carora li se "impune" sa nu plece dupa orele standard de munca. Aceste timp in plus nu este fix(ex: 1,2,3 ore) difera functie de problemele societatii si este remunerat.

NOTA: Am tratat sub aceasta forma ironica nu pentru ca nu mi-ar fi fost pe plac raspunsul postat de dumneavoastra, ci datorita modului de abordare a cazului dar si a modului dumneavoastra de adresare mie la persoana a 1-a ca si cum ne-am cunoaste da cand lumea si pamantul. In momentul cand o persoana cere informatii pe acest site trebuie tratat cu respect chiar daca respectiva persoana ar lucra, de pilda, la spatii verzi.

Nu ma intereseaza un viitor raspuns al dumneavoastra la aceasta postare, dar aveti dreptul la replica pe care nu pot sa vi-l interzic, constitutional vorbind. Decizia va apartine.

Cu toate acestea, parintii mei m-au educat acum 52 ani in urma sa am cei 7 ani de acasa si sa-mi cer scuze daca am deranjat sau jignit cumva pe cineva, ceia ce si fac in cazul dumneavoastra vis-a-vis de acest raspuns.

Cu respect.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
florea_ctin, utilizator

Alte discuții în legătură

Pauza de masa - parasire unitate Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Conform ROI pauza de masa de 30 min este neplatita. In acest interval unii angajati parasesc unitatea si merg acasa pentru a servi masa. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Lucrat 8 ore, platit 7 ore Claark Claark Buna ziua! La firma unde lucrez, intr-o saptamana am intarziat de mai multe ori. Serviciul meu incepe la 7:00, era cand am ajuns la 7:15, 7:05 sau la 7:00, ... (vezi toată discuția)
Accident de munca -produs la locul de munca, dar in afara programului de lucru. ionutvd ionutvd Buna ziua, Un accident produs in incinta locului de munca, dar in afara programului, se poate considera accident de munca? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)