avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... temei legal, parte comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

temei legal, parte comuna

daca s-a spart teava (care este parte comuna) la vecinul de deasupra si m-a inundat, cine plateste pagubele (degradarea peretelui mau care necesita varuire): vecinul in apartamentul caruia s-a spart teava sau asociatia din fondul de reparatii?
va multumesc anticipat si pt un temei legal in aceasta situatie!
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 12:36, 17 August 2009
prin neglijenta si imprundenta? hmm.... daca tevile sunt ascunse in ghene sau pereti ce fel de neglijenta este? trebuia sa stea si sa sparga peretii mereu sa verifice tevile? fiti seriosi. teava comuna - plata comuna; teava orizontala - plata proprietar.
inca o data se dovedeste faptul ca persoanele cu pregatire juridica sint atehnice, la fel cum si noi ceilalti nu sintem atit de experimentati in privinta legilor precum sint dumnealor. raspunsul corect a fost dat putin mai sus de edx.
@edx ... fondul de reparatii se utilizeaza pentru reparatiile instalatiilor comune, nu si pentru reparatiile peretilor din apartamentele fiecaruia datorate acelei defectiuni. in mod sigur ar iesi discutii intre cei care nu au niciun fel de imbunatatire la peretele respectiv (cheltuielile cu reparatiile peretelui fiind minime) si cei care au imbunatatiri mai mult sau mai putin costisitoare (faianta de pret mic, mediu sau ridicat). iar cei cu faianta de calitate superioara se ridica si cu pretentii la calitatea manoperei, care se traduce in fond intr-un pret mai ridicat al acesteia, fapt de neacceptat pentru administrator si asociatie;)
De acord cu dl Felix.
Reparatia conductei se face din fondul de reparatii daca este sau se achita ca orice alta reparatie si se recupereaza banii prin repartizarea pe cota indiviza.
La reparatia interioara a peretelui avand in vedere ca s-a precizat initial ca necesita doar varuire, nu cred ca e un capat de tara ca proprietarul sa-si faca pe cheltuiala sa acea mica reparatie. Ar fi mai mare scandalul decat pierderea .
Mai ales ca nu e vina nimanui, se mai intampla si trebuie sa fim intelegatori. Daca la remedierea avariei respective a fost sau ar fi fost nevoie sa se sparga peretele cuiva sigur cei care fac si repara conducta ar trebui sa refaca peretele la loc iar asociatia sa plateasca tot. Dar si atunci fara faiante de lux, ornamente si altele. Acestea si le face proprietarul cum vrea. Este o parere dar in legislatie e mai dificil de gasit exact solutii.
fiind o paguba produsa de o proprietate comuna...aceasta este suportata de toti proprietarii,inclusiv pagubasul.
inclusiv aducerea la situatia initiala a apartamentului avariat, chiar daca asta inseamna gresie si faianta de lux.

Alte discuții în legătură

Responsabilite/despagubire proprietatea privata la lucrare teava comuna bogdanaav bogdanaav Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte: Teava comuna de apa calda de la baie s-a spart in dreptul apartamentului meu. Stiu ca cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere apa wc stefanlupu stefanlupu Buna seara , ma confrunt cu o situatie si nu stiu cum sa actionez.Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje la etajul 4.De cateva saptamani vin vecinii de la etajul 2 , ... (vezi toată discuția)
Am avut o reparatie la teava de apa calda, care trece prin nisa ... alex bruh alex bruh Am avut o reparatie la teava de apa calda, care trece prin nisa la bucatarie si are o usa de vizitare foarte mica de la constructia blocului si nu s-a putut ... (vezi toată discuția)