avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar decedat, ce se intampla cu chiriasii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar decedat, ce se intampla cu chiriasii?

Buna ziua. Incepand din 01 decembrie 2015 locuiesc intr-o garsoniera inchiriata cu contract inregistrat la finante. Contractul a fost incheiat pe 12 luni. Astazi am aflat ca proprietarul a decedat (Dumnezeu sa-l odihneasca in pace). Mentionez ca inca nu am discutat nici cu sotia si nici cu copii domnului, astfel nu stiu cine va deveni noul proprietar. As dori sa ma documentez si sa stiu ce se poate intampla cu mine in cazul acesta. In contract scrie asa:
"Incetarea contractului:
(...)
c) prin acordulpartilor in forma scrisa;
d)unilateral, la initiativa uneia dintre parti, cu notificarea scrisa a celeilalte parti, in prealabil cu 30 zile."
Deci in cazul in care primesc o notificare scrisa o sa fiu obligata sa parasesc imobilul in 30 zile? Este pentru prima data cand ma aflu in acesta situatie si nu stiu ce drepturi am in acest caz. Va rog daca aveti experienta in astfel de situatii sa ma ajutati! Sper totusi sa nu ma confrunt cu astfel de probleme, dar pentru orice eventualitate...
Cel mai recent răspuns: nilatak_nomis , utilizator 23:25, 6 Aprilie 2016
Buna ziua.
parerea mea este ca nu ar fi etic sa procedati astfel, in sensul schimbarii yalei de la usa imobilului inchiriat. mai mult decat atat, in unele contracte de inchiriere se mentioneaza clar faptul ca chiriasii nu au dreptul sa schimbe incuietoarea usii de acces in imobil .
incercati sa discutati cu mostenitorii defunctului , aflati si punctul de vedere al lor.
roxanel a scris:

Buna ziua.
parerea mea este ca nu ar fi etic sa procedati astfel, in sensul schimbarii yalei de la usa imobilului inchiriat. mai mult decat atat, in unele contracte de inchiriere se mentioneaza clar faptul ca chiriasii nu au dreptul sa schimbe incuietoarea usii de acces in imobil .
incercati sa discutati cu mostenitorii defunctului , aflati si punctul de vedere al lor.


Perfect de acord cu dvs. d-nă avocat, dar acest bun simţ de care poate da dovadă chiriaşul nu este obligatoriu să fie primit pe măsură de către moştenitori. Păi dacă moştenitorii, în probabila necunoştinţă a legii se cred "atotstăpâni" şi dau buzna peste chiriaş sau în lipsa lui, este evident că va umbla mult şi bine chiriaşul căutându-şi dreptatea şi îi va fi foarte greu să dovedească ce bunuri a avut şi care îi lipsesc.
Până şi discuţia cu moştenitorii e cu dus-întors. Dacă au un interes ei vor fi cei care îl vor cauta pe chiriaş. Până la urmă chiriaşul îşi vede de treburile sale atât timp cât contractul de închiriere este în derulare, iar dacă el nu are interes să denunţe unilateral contractul nu incumbă responsabilitatea lui de a contacta moştenitorii.
Multumesc, pentru sfaturi. Din fericire nu au aparut probleme. Am discutat cu mostenitorii si lucrurile raman asa cum am semnat in contractul original. Vom semna un act aditional cand se va termina procesul de succesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere ContSters174635 ContSters174635 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am inchiriat o garsoniera in iasi. Proprietarul este din Campulung Moldovenesc, la fel si eu, si astfel am facut un contract ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract circa financiara... Egnar Egnar Buna ziua am inchiriat o garsoniera cu contract la circa financiara ,spuneti-mi va rog ,eu chirias pot rezilia oricand contractul de la circa financiara?Ma ... (vezi toată discuția)
Inregistrare af contracte de inchiriere cristian_catalin cristian_catalin Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Contractele de inchirieri (bunuri personale) se inregistreaza la administratia financiara inainte ... (vezi toată discuția)