avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

Am lucrat la o firma unde nu mi sa facut carte de munca si nu am semnat contract.Asta sa intamplat acum o luna de cand nu mai lucrez.Ce as putea face sa imi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: Bunea Ancuta , utilizator 09:08, 10 August 2009
Ati semnat vreun act la firma respectiva....ceva de genul factura, condica de prezenta.....sau orice, numai sa fie semnatura d-voastra pe un act a firmei.
Doar asa puteti demonstra ca ati muncit acolo; si bineinteles si cu martori.
Si daca angajatorul nu va pleteste binevol, sesizati ITM-ul ...si apoi instanta de judecata.
Iar pe viitor, nu mai acceptati sa munciti la negru.
Puteti sa dovediti cu orice proba .ex.;-daca au camere de inregistrare la fima ,
-un act ,orice pe care ati semnat in perioada respectiva si a ramas inregistrat la firma respectiva, orice prin care sa dovediti acesta munca depusa acolo,dupa care reclamatie ITM dar in care specificati aceste probe si numai asa se sesizeaza pentru a face control.
BAFTA !=D>
Am lucrat la o firma unde nu mi sa facut carte de munca si nu am semnat contract.Asta sa intamplat acum o luna de cand nu mai lucrez.Ce as putea face sa imi recuperez banii?

Faceti o sesizare la ITM, pe cale amiabila nu cred sa se rezolve. Daca vroia va dadea banii pana acum. In urma sesizarii d-voastra se va trimite o echipa de la corpul de control la sediul unde ati lucrat, sau la punctul de lucru. Ati semnat Condica de prezenta? Sau proces verbal de predare-primire? Daca ati lasat urme de semnaturi prin acte ITM va amenda firma pentru munca la negru si va obliga patronii sa va plateasca.
Ce obiect de activitate are firma?

AngiF

m lucrat aproximativ 2 saptamani dupa care ne-a dat liber pe motivul ca o sa mute restaurantul in alta parte,dar nu a fost asa.De o luna tot vb cu ea si nu vrea sa mii dea.Azis ca imi face contract de munca pe 6 zile apoi o sa mi dea.Ce sa fac?

Faceti o sesizare Inspectoratului Teritorial de Munca. Daca ati lucrat 2 saptamani trebuie sa va plateasca pe 2 saptamani, nu pe 6 zile.
AngiF
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
Bunea Ancuta a scris:

In acest caz, depuneti o sesizare adresată Inspectoratului Teritorial de Muncă din judeţul în care locuiţi, care să conţină elementele de identificare a agentului economic şi descrierea situatiei în cauză sau chiar a altora poate declanşa un control care să pună lucrurile la punct, obligând patronii să încheie contracte de muncă, să cumpere eventual carnete de muncă, dacă este cazul şi să întocmească ştate de plată.

In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) dinLegea nr.108/1999 inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri – la sesizare sau din oficiu - atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale, in ceea ce priveste incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca de munca, in cazul nostru.
Una din aceste masuri poate fi tocmai obligarea incheierii contractului individual de munca, de la data prestarii activitatii, daca din verificari rezulta ca s-a prestat “munca la negru".
Am lucrat aproximativ 2 saptamani dupa care ne-a dat liber pe motivul ca o sa mute restaurantul in alta parte,dar nu a fost asa.De o luna tot vb cu ea si nu vrea sa mii dea.Azis ca imi face contract de munca pe 6 zile apoi o sa mi dea.Ce sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

3 zile de munca silviu35 silviu35 AM lucrat 3 zile la o firma la negru fara contract de munca am facut copie de pe documentul unde am semnat pot sa imi recuperez cele 3 zile de munca daca ... (vezi toată discuția)
O lamurire Stef12345 Stef12345 Am lucrat aproape 3 saptamani la o firma {grup7} ca merchandiser la carrefour, fiind platita pe zi cu 28 de lei, fiind o suma f mica pt cata munca depuneam,.Nu ... (vezi toată discuția)
Angajat fara contract si refuz plata ore lucrate Zuza13 Zuza13 Buna ziua,am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv.Pe data de 8.06.2018 am fost la un interviu pentru un job.Un magazin dintr un mall.Raspunsul a fost ... (vezi toată discuția)